Video Franța, zguduită de proteste după numirea noului prim-ministru. Emmanuel Macron, acuzat de fraudarea alegerilor legislative
0Mii de francezi și-au manifestat sâmbătă, 7 septembrie, dezacordul față de decizia președintelui Emmanuel Macron de a-l numi prim-ministru pe Michel Barnier, fost comisar european şi fost ministru de dreapta. Pe lângă faptul că se confruntă cu furia populației, șeful statului francez este acuzat de formațiunile de stânga de fraudarea alegerilor legislative.
Amintim faptul că liderul de la Palatul Elysee l-a numit joi, 5 septembrie, pe Michel Barnier premier și l-a însărcinat cu formarea unui nou guvern. Căutarea și desemnarea prim-ministrul a durat două luni, iar totul s-a întâmplat după ce Macron a decis să convoace alegeri legislative care au avut drept rezultat un parlament divizat, conform The Guardian.
În cadrul primului său interviu acordat în calitate de prim-ministru, Barnier a spus vineri seară că guvernul său va fi format din conservatori, membri din tabăra lui Macron și, își dorește el, câțiva de stânga.
El trebuie să facă față unei sarcini dificile, și anume să încerce să conducă reformele și bugetul pentru 2025, în timp ce Franța este presată de Comisia Europeană să își reducă deficitul.
Stânga, în frunte cu partidul de extremă stânga Franța Nesupusă (LFI), l-a acuzat pe Macron de nerespectarea democrației și de fraudarea alegerilor, după ce acesta nu a vrut să-l aleagă pe candidatul alianței Noul Front Popular, care s-a clasat pe primul loc la scrutinul din iulie.
Conform unui sondaj făcut public vineri de Elabe, 74% dintre francezi sunt de părere că președintele francez a desconsiderat rezultatul alegerilor, iar 55% cred că le-a furat.
Ca ripostă față de numirea lui Barnier, liderii partidelor de stânga, sindicatele și organizațiile studențești au îndemnat la manifestații în masă sâmbătă, înainte de noi acțiuni, inclusiv posibile greve la 1 octombrie.
Partidul Franța Nesupusă a precizat că 130 de proteste vor fi organizate în întreaga țară.
Noul Front Popular și Adunarea Națională (RN) de extremă-dreapta au împreună o majoritate și l-ar putea demite pe prim-ministru printr-un vot de încredere, dacă ar decide să colaboreze.