Emoticoanele folosite în traficul de droguri pe internet. Codul prin care comunică traficanţii cu adolescenţii

0
Publicat:

Traficanții de droguri au dezvoltat un cod secret, bazat pe emoticoane, pentru a vinde substanțe interzise prin aplicații precum Telegram și WhatsApp. Astfel, printr-o simplă înșiruie de simboluri, cunoscute şi de consumatori, aceştia pot cumpăra drogurile pe care le vor.

Emoticoane la care părinţii trebuie să fie atenţi. FOTO: captură video ObservatorNews
Emoticoane la care părinţii trebuie să fie atenţi. FOTO: captură video ObservatorNews

Deși o rețea care vindea droguri minorilor a fost destructurată de poliție luna trecută, activitatea ilegală continuă nestingherită. Grupul respectiv are aproape 10.000 de membri și nu este un caz izolat, avertizează procurorii.

Prin mesaje criptate și simboluri aparent inofensive, precum fulgi de zăpadă sau diamante (care simbolizează cocaina), trifoi cu patru foi (pentru marijuana) sau pastile (pentru medicamente precum Xanax, Adderall sau Oxycodonă), dealerii își ascund ofertele în văzul tuturor, potrivit ObservatorNews.

Accesul la droguri este extrem de uşor: comanda se face printr-un simplu mesaj care conţine o înşiruire de emoticoane, plata este online, iar marfa este lăsată într-o locație secretă, comunicată ulterior cumpărătorului.

Fenomenul este alarmant, mai ales că vârsta medie la care tinerii din România încep să consume droguri a scăzut la doar 12 ani. Tot mai mulți adolescenți ajung să fie nu doar consumatori, ci și implicați direct în traficul de substanțe ilegale.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și le cer părinților și profesorilor să fie vigilenți. Limbajul folosit de copii în mediul online, dar și schimbările de comportament, pot fi semnale timpurii ale consumului de droguri. Detectarea la timp poate preveni tragedii.

„Avem tendința să presupunem că, dacă un copil este în cameră pe calculator sau pe telefon, este în siguranță. În realitate, el poate să interacționeze cu zeci, sute de persoane din mediul online”, a declarat Rareș-Petru Achiriloaie, de la Agenția Antidrog.

Pentru fiecare substanţă există unul sau mai multe simboluri, care par inofensive pentru cei neavizaţi, dar dealerii şi consumatorii se folosesc fecvent de acestea pentru tranzacţii.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite