Povestea ucraineanului torturat şi împuşcat de soldaţii ruşi. Cum a reuşit să scape din groapa comună în care a fost aruncat cu fraţii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mikola Kulicenko
Mikola Kulicenko

Mikola Kulicenko, un civil ucrainean, a povestit într-un interviu pentru postul public de la Kiev chinurile prin care a trecut. El a fost torturat şi împuşcat, alături de fraţii lui, de către soldaţii ruşi şi a fost aruncat într-o groapă comună.

„Glonţul mi-a intrat prin obraz şi mi-a ieşit pe la ceafă, pe sub ureche. N-a atins organe vitale”, povesteşte Mikola Kulicenko, într-un interviu pentru postul public de la Kiev.

Pe 18 martie, ruşii au percheziţionat casa fraţilor Kulicenko dintr-un sat de lângă Cernihiv. Au găsit uniforma militară a fratelui mai mic, Ievhen, şi medaliile de pe front ale bunicului lor. Mikola spune că acesta a fost motivul torturii şi execuţiilor sumare, înainte de retragerea trupelor Kremlinului.

Medalia care a dus la executarea fraţilor Kulicenko

Cei trei fraţi au fost legaţi la ochi şi scoşi din sat pentru a fi interogaţi. Au fost duşi la o casă din pădure şi sub ameninţarea unui gater care le-ar fi tăiat membrele au fost obligaţi să spună ce ştiu despre poziţiile soldaţilor ucraineni.

Fraţii Kulicenko au fost ţinuţi într-o încăpere insalubră timp de trei zile. Apoi, înainte să se retragă, ruşii au decis să-i împuşte. I-au legat la ochi şi la picioare. Mikola povesteşte că a văzut soldaţii răniţi care zăceau pe paleţi.

Glonţul i-a trecut prin obraz

Mikola povesteşte că fratele cel mai mare, Dima, a fost împuşcat primul şi a fost aruncat într-o groapă comună. A urmat Ievhen şi ultimul a fost el, care îşi aminteşte că după ce a fost împuşcat, a fost împins cu piciorul şi acoperit cu pământ.

„Viaţa mi-a bătut moartea. Glonţul a intrat prin obraz şi mi-a ieşit pe la ceafă, pe sub ureche. Când m-am trezit, sângele şiroia. Am crezut că am halucinaţii, că sunt pe lumea cealaltă”.

Mikola arată spre zona unde a intrat glonţul

În ciuda faptului că era legat, Mikola a reuşit să iasă din groapă: „M-am târât, pur şi simplu, până în cel mai apropiat sat, unde am fost adăpostit şi ascuns de un localnic”.

Ucraineanul a spus că a fost internat în spital, că rana i s-a închis şi îşi aminteşte că a avut şi câteva coaste rupte.

După ce ruşii au părăsit satul, groapa comună a fost deschisă, iar el şi-a putut vedea fraţii. Bărbaţii aveau picioarele şi braţele legate, dar şi răni la cap, potrivit procurorului Procuraturii Raionale Cernihiv, Serhi Hamaiko.

„Acţiunile militarilor neidentificaţi ai Federaţiei Ruse, crime premeditate, încalcă legile războiului în ceea ce priveşte luarea de ostatici în rândul populaţiei civile”, a adăugat procurorul.

Fraţii lui Mikola au fost înmorântaţi după retragerea trupelor ruse

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite