Polonia, spre o coabitare cu scântei între guvern și președinție: amenințări între cei doi mari rivali politici

0
Publicat:

Polonia se îndreaptă spre o coabitare extrem de dificilă între doi mari rivali de pe scena sa politică, și anume șeful statului Andrzej Duda și fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, o situație care ar putea dura până cel puțin la alegerile prezidențiale din vara anului 2025.

Andrzej Duda FOTO EPA-EFE
Andrzej Duda FOTO EPA-EFE

Războiul declarațiilor dintre Duda și Tusk s-a acutizat după alegerile parlamentare din 15 octombrie, fapt ce prevestește cel puțin aproape doi ani de turbulențe politice în Polonia. Șeful statului polonez l-a avertizat deja pe liderul Coaliției Civice că va avea un drum anevoios ca prim-ministru în cazul în care va prelua această funcție. De cealaltă parte, Donald Tusk, care a promis schimbări radicale în timpul campaniei electorale, caută soluții și voturi la eventualele obstacole avute în vedere de Andrzej Duda, relatează POLITICO.

„Donald Tusk nu este candidatul meu la postul de prim-ministru”, a declarat Duda într-un interviu acordat săptămânalului de dreapta „Sieci”.

Duda, europarlamentar ales pe lista Partidului Lege și Justiție (PiS) înainte de a deveni președinte la 6 august 2015, a fost mult timp loial acestei formațiuni ultranaționaliste conduse de Jaroslaw Kaczynski, considerat în ultimii ani liderul din umbră al Poloniei.

În loc să se conformeze rezultatului alegerilor parlamentare și să numească un premier din alianța câștigătoare - Coaliția Civică, A Treia Cale și Stânga (248 mandate) -, Duda insistă să continue cu prim-ministrul în extercițiu, Mateusz Morawiecki, al cărui partid, PiS, a obținut doar 194 de mandate din cele 460 ale Seimului. „Este un efort care va eșua în mod sigur în următoarele trei săptămâni”, anticipează POLITICO în legătură cu desemnarea lui Morawiecki pentru formarea noului său cabinet.

Prevăzând eșecul, Duda l-a avertizat pe Tusk: „Eu sunt președintele și voi folosi dreptul de veto”.

Tusk vrea schimbări radicale după guvernarea PiS

Ori, după opt ani de PiS la guvernare, liderul democrat-creștin și pro-european vrea să abroge unele legi care au stârnit proteste ample în Polonia, intenționând în schimb să relaxeze cadrul legal pentru avort, să limiteze rolul religiei în sistemul educațional, să-i concedieze pe loialiștii PiS din mass-media și companiile de stat, dar mai ales să anuleze deciziile care au avut ca scop instituirea controlului politic asupra judecătorilor. Eforturile PiS pentru obținerea controlului asupra judecătorilor a fost aspru criticat de UE și pedepsit cu tăierea unor fonduri europene pentru Polonia din cauza nerespectării statului de drept.

Însă problema lui Tusk este că are nevoie de colaborarea lui Duda pentru a-și implementa programul de 100 de puncte, ceea ce pare imposibil pe cale amiabilă. În aceste condiții, liderul Coaliției Civice nu are decât soluția de a atrage încă 29 de deputați de partea sa pentru a nu se supune riscului de veto, dar și acest demers se anunță a fi dificil.

Totuși, Donald Tusk, fost premier al Poloniei și fost președinte al Consiliului European, pare încrezător că va reuși în vreun fel.

„Președintele Duda a spus: «Tusk nu va fi prim-ministrul meu». Confirm asta. Nu voi fi”, a scris Tusk pe contul său de X.

Înainte de alegeri, Coaliția Civică l-a amenințat pe Duda că îl va aduce în fața Tribunalului de Stat din cauza faptului că a numit judecători în mod necorespunzător în încercarea de a sprijini reformele judiciare ale PiS.

„Încălcările Constituției și ale statului de drept vor fi aduse în instanță și judecate”, a avertizat Coaliția Civică în programul său eletoral.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite