„Planul de consultări” semnat între Serbia și Rusia îngrijorează UE

0
0

UE a denunţat luni decizia Serbiei de a avea consultări periodice cu Rusia în materie de politică externă, afirmând că această decizie naște „întrebări serioase" într-un moment în care Bruxelles-ul le-a spus candidaţilor la aderare că nu pot menține aceleași relații cu Moscova după invazia în Ucraina.

În prima luna a invaziei în Serbia au avut loc manifestații pro-război FOTO Arhivă
În prima luna a invaziei în Serbia au avut loc manifestații pro-război FOTO Arhivă

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi omologul său sârb, Nikola Selakovic, au semnat vineri un document denumit „plan de consultări”. Selakovic a declarat că planul prevede consultări privind activităţile bilaterale şi multilaterale, deşi documentul nu cuprinde nimic despre politicile de securitate. Partidele de opoziţie sârbe au criticat documentul, scrie Reuters.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii, încearcă acum să adere la Uniunea Europeană, dar se străduiește de mult timp să mențină în echilibru legăturile strânse din punct de vedere istoric cu Rusia și aspirațiile de integrare economică și politică cu Occidentul.

Luni, vorbind reporterilor la Bruxelles, Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei executive a UE, a remarcat că noul document de consultare ruso-sârbă a fost semnat la doar câteva zile după ce Moscova a anunțat o mobilizare pentru războiul din Ucraina și a început referendumurile pentru anexarea teritoriilor capturate în urma invaziei.

Acordul dintre Serbia și Rusia constituie „un semn foarte clar cu privire la intenția lor de a-și consolida legăturile. Iar acest fapt ridică întrebări serioase", a declarat Stano.

UE a pus foarte clar în vedere țărilor care doresc să devină membre că relațiile cu Rusia în circumstanțele actuale nu pot continua ca de obicei, a spus el. Serbia declarase aderarea la UE ca fiind o prioritate strategică, ceea ce presupune „alinierea la politicile europene, inclusiv în ceea ce privește chestiunile de politică externă", a adăugat el.

Luăm acest lucru foarte în serios și îl urmărim cu atenție”, a spus el.

Oficialii sârbi nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la declarațiile lui Stano.

Deși Serbia a condamnat invazia Rusiei în Ucraina la Națiunile Unite, a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Moscovei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite