Planul ambițios al armatei germane pentru relansarea producției de artilerie pe fondul războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina a arătat că războiul modern este cu precădere unul al artileriei, astfel că armatele lumii au început să facă planuri pentru mărirea producției de armament nou, precum și a muniției necesare, relatează The Telegraph.

Artilerie pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO EPA-EFE
Artilerie pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO EPA-EFE

Dintre ele, armata germană (Bundeswehr) are poate cel mai ambițios obiectiv, și anume să atingă peste dublul inventarului actual de 121 de obuziere autopropulsate, respectiv 36 de lansatoare de rachete. Astfel, până în 2035, Germania își propune să-și sporească arsenalul la 289 de obuziere autopropulsate, respectiv 76 de lansatoare de rachete.

Pe de altă parte, planul Bundeswehr ilustrează grăitor situația marilor puteri occidentale, care au stocuri relativ sărace, spre deosebire de Rusia, ce folosește mii de obuziere și lansatoare în războiul său. Astfel că, în pofida faptului că Germania și-ar mări substanțial arsenalul de piese de artilerie, și anume 365 față de doar 157 în prezent, totuși tot ar fi puțin în comparație cu ceea ce ar avea dispoziție potențialul său inamic.

Un scenariu în care Germania să poarte singură un război este improbabil. Totuși, aproape toate țările din NATO dispun de mult prea puțină artilerie, străduindu-se să-și îmbunătățească stocurile într-un ritm rapid măcar pentru a egala puterea de foc actuală a Rusiei.

Armata rusă a desfășurat circa 4.000 de obuziere (tractate și autopropulsate) și lansatoare de rachete după lansarea invaziei pe scară largă, în februarie 2022. De partea sa, armata ucraineană a desfășurat de trei ori mai puține, și anume circa 1.000. În ceea ce privește muniția, ambele părți, au tras milioane de obuze și sute de mii de rachete într-un an de război

. În doi ani și patru luni de război, rușii au pierdut nu mai puțin de 1.350 de piese de artilerie, în timp ce ucrainenii au pierdut cel puțin 500.

Le-au înlocuit fie producând altele, scoțând artileria veche din depozite sau, în cazul Ucrainei, procurându-le de peste hotare.

Scala enormă a acestor „focuri” de ambele părți a trezit la viață Bundeswehr, dându-i impulsul să treacă la acțiune. În 2022, germanii puteau desfășura cel mult 121 de obuziere autopropulsate Pzh 2000 și 36 de lansatoare de rachete MARS II, față de o mie de tunuri și lansatoare, în perioada Războiului Rece.

Raportat la cerințele războiului mecanizat modern, nivelul actual de 157 de piese de artilerie este extrem de nesatisfăcător: armata rusă pierde în șase luni echivalentul întregului arsenal al armatei germane.

Germania vrea să reintroducă în serviciu două duzini de obuziere pe șenile Pzh 2000, să completeze cu câteva zeci de obuziere pe roți RCH-155 noi-nouțe și să se doteze cu noi lansatoare pe roți, probabil modele PULS proiectate de Israel, pe care le-au achiziționat și Danemarca și Olanda.

Dacă Berlinul se ține de plan, ar trebui să recupereze până la mijlocul anilor 2030 circa jumătate din puterea de foc de artilerie de care dispunea la sfârșitul Războiului Rece. Strategia Germaniei în acest caz constă în inițiative ce se echilibrează reciproc: mărirea stocurilor proprii și livrarea de artilerie, veche sau nouă, în Ucraina. Până acum a trimis circa 90.

În ceea ce privește muniția, obiectivul producătorului german Rheinmetall este să-și mărească producția, până în 2027, la 1,1 milioane de obuze de 155 milimetri anual.

Adică cu doar puțin mai mult decât a avut la dispoziție Ucraina, la o rată anuală, la cel mai scăzut nivel al proviziilor, între toamna lui 2023 și primăvara acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite