Philip Morris încearcă să influenţeze voturile eurodeputaţilor pe chestiuni privind industria tutunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorul american de ţigări a înregistrat scăderi în vânzarea produselor sale

Compania multinaţională Philip Morris, producător recunoscut pe piaţa mondială a ţigărilor, a întocmit dosare de monitorizare a eurodeputaţilor în încercarea de a le influenţa voturile şi de a-i determina să facă lobby în favoarea industriei, scrie EFE citând documente exclusive publicate de „Le Parisien”.

În documentele publicate de ziarul parizian apar numele a 74 de eurodeputaţi francezi. Fiecărui nume este asociată o culoare şi părerea respectivului despre tutun şi acţiunile care pot fi întreprinse pentru ca respectivul să voteze în favoarea industriei.

În dosarul întocmit unei europarlamentare se poate citi: „Opozantă ferventă a industriei tutunului. Trebuie să-i fie urmărite îndeaproape eventualele iniţiative antitutun. Refuză să se reunească cu industria”.

Culorile, care variază, sunt atribuite fiecărui eurodeputat în funcţie de cât de urgent trebuie să se întâlnească lobby-iştii cu el.

Actualul ministru al Agriculturii, Stephane Le Foll, care a fost europarlamentar timp de mulţi ani şi care figurează în aceste dosare, care datează din 2012 şi 2013, a declarat pentru „Le Parisien” că aceste documente reprezintă o „atingere adusă libertăţilor publice”. Le Foll consideră că Philip Morris „trebuie să dea explicaţii”.

Potrivit „Le Parisien”, producătorul mondial de ţigări avea la dispoziţie un buget de 550.000 de euro repartizaţi între 161 de „lobby-işti” pentru a organiza „evenimente”.

Preşedinta Comitetului Naţional împotriva Tabagismului din Franţa, Emmanuelle Beguinot, a considerat necesar să clarifice destinaţia reală a acestor bani, ca urmare a posibilităţii de a servi la cumpărarea de voturi, deşi ziarul precizează că în informaţiile dezvăluite „nu apare nicio urmă de corupţie”.

Obiectivul „lobby-ului” ar putea fi amânarea şi mai mult a votului privind înăsprirea condiţiilor de vânzare a ţigărilor, prevăzut pentru 9 octombrie, după ce a fost amânat deja cu o lună. Obiectivul ar putea fi amânarea votului după alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, indică „Le Parisien”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite