Pfizer, UE și cerneala invizibilă. Controverse și secretomanie în jurul contractului pentru vaccinul anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a blocat constant controlul asupra acordului său privind vaccinul COVID-19 cu compania Pfizer. Actualizarea contractului de zilele se înscrie în aceleași obiceiuri, scrie Politico. Renegocierea contractului dintre UE şi Pfizer durează de peste un an şi a fost marcată de tensiuni.

Contractul pentru achiziția vaccinurilor anti COVID-19, ținut la secret de CE FOTO Shutterstock
Contractul pentru achiziția vaccinurilor anti COVID-19, ținut la secret de CE FOTO Shutterstock

Un grup de ţări din Europa Centrală şi de Est s-a opus vehement termenilor impuşi de gigantul farmaceutic american.

Este ca și cum acordul masiv de vaccinare împotriva COVID-19 al Pfizer cu Comisia Europeană ar fi fost scris cu cerneală care dispare: cu cât trece mai mult timp, cu atât mai multe detalii se pierd în ceață, scrie Politico.

Controversele au apărut în jurul mesajelor, care se presupune că au fost schimbate între președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și șeful executivului Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare acordului din aprilie 2021 pentru 1,1 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer. Conținutul și chiar existența mesajelor au fost învăluite în secret.

Lipsa de transparență, o caracteristică a înțelegerii

Vineri, Comisia a declarat că a ajuns la un acord cu Pfizer pentru a revizui termenii contractului. Noua înțelegere se referă la cele 450 de milioane de doze care urmau să fie livrate în 2023 amânând termenul de livrare până în 2026.

Acestea sunt toate informațiile pe care le primești. Comisia nu dezvăluie noul număr de doze pe care țările membre trebuie să le cumpere și nici niciuna dintre condițiile financiare ale contractului modificat.

Lipsa de transparență a fost o caracteristică a acestei înțelegeri, arată sursa citată. Comisia a refuzat cererea unui jurnalist de la Bruxelles de „acces la documente”, pentru a vedea presupusele mesaje ale lui von der Leyen cu Bourla. Autoritatea de supraveghere a bugetului UE a fost blocată să analizeze negocierile, fără nicio explicație. Comisia pentru COVID-19 a Parlamentului European nu s-a descurcat mai bine, von der Leyen evitând o citație de a se prezenta în fața europarlamentarilor pentru a le răspunde la întrebări.

Achiziție în valoare de 21,5 miliarde de euro

Nu a fost întotdeauna așa. Inițial, Comisia a dorit să publice acordul, prin care s-au achiziționat până la 1,8 miliarde de doze de vaccin pe care compania farmaceutică americană l-a dezvoltat în comun cu BioNTech din Germania.

Pe atunci, în aprilie 2021, COVID-19 încă făcea ravagii și guvernele se luptau pentru a asigura accesul la vaccinuri. Cu câteva luni mai devreme, Regatul Unit, recent ieșit din Brexit, și-a asigurat o linie de aprovizionare preferențială de la AstraZeneca.

Ulterior a venit marele contract. A fost al treilea acord pe care Comisia îl semnase cu BioNTech/Pfizer. S-au cumpărat 900 de milioane de doze de vaccin în avans - suficient pentru a vaccina de trei ori populația adultă a UE. În cele din urmă, s-au mai cumpărat alte 200 de milioane de doze, ducând numărul total de doze la 1,1 miliarde, în valoare de 21,5 miliarde de euro, anunța Financial Times.

Von der Leyen a apărut atunci în publicația New York Times, dezvăluind că a avut un rol personal  în discuțiile din perioada premergătoare înțelegerii. În articolul , intitulat „Cum a încheiat Europa un acord de vaccin Pfizer cu mesaje și apeluri”, ziarul american citează interviuri atât cu von der Leyen, cât și cu Bourla, dezvăluind că cei doi și-au trimis mesaje și s-au sunat în perioada premergătoare contractului. 

Mai bine să fie irosite decât să nu existe

Recent însă, contractul a devenit secret pentru executivul UE. COVID-19 este în scădere,  ratele de vaccinare, la fel, dar țările UE sunt încă obligate prin contract să cumpere un număr mare de doze, care costă miliarde de euro.

Acordul a angajat Europa să cumpere 650 de milioane de doze în 2022 și alte 450 de milioane în 2023. Perioada de valabilitate a acestora este scurtă și multe au fost deja aruncate: radio-ul public german BR24 a stabilit în ianuarie numărul la 36,6 milioane de doze în Germania, în timp ce Ministrul austriac al Sănătății a declarat anterior că 17,5 milioane de doze au fost neutilizate în țară.

Astfel, se ridică întrebarea de ce Comisia – cu sprijinul guvernelor naționale – a semnat atât de multe doze în avans, fără nicio clauză de retragere pe baza situației din pandemie, mai ales având în vedere variabilitatea valurilor de coronavirus care era deja evidentă.

Oficialii UE au susținut că era mai bine să se cheltuie banii pe doze care ar putea fi irosite decât să fie nevoie de ele și să nu existe. Un grup de țări din Europa de Est și Centrală vede lucrurile diferit. Acesta au reclamat renegocierea contractelor, deoarece cheltuielile le-au fost afectate de invazia rusă în Ucraina, împreună cu un aflux de refugiați.

A refuzat să furnizeze informații

Jurnaliştii și politicienii, dar şi organe de anchetă au încercat cu toţii să facă lumină asupra modului neobişnuit de negociere a contractului. Fără succes până acum.

Alexander Fanta, un reporter de la Bruxelles la Netzpolitik, a formulat o cerere de „acces la documente” după ce a citit articolul din New York Times. Comisia a dat un răspuns negativ.

Organismul de supraveghere a bugetului UE, Curtea de Conturi Europeană, s-a lovit de un zid al tăcerii. Într-un raport privind achiziția de vaccinuri de către UE, publicat în septembrie anul trecut, auditorii au spus că, spre deosebire de alte negocieri contractuale, Comisia a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuțiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese-verbale, de nume ale experților consultați, de condiții convenite etc.

Apoi a fost rândul Parlamentului European. Comitetul pentru COVID-19, condus de socialista belgiană Kathleen Van Brempt, nu a avut mai mult succes decât auditorii. De două ori, CEO-ul Pfizer a refuzat să apară în fața europarlamentarilor. Iar personalități de rang înalt din Parlament au blocat o interogare publică a președintelui Comisiei.

Chiar și New York Times, unde von der Leyen și-a trâmbițat pentru prima dată succesul, dă acum în judecată Comisia pentru a face publice documentele.

  „Implementarea Strategiei noastre UE privind vaccinurile a depășit toate așteptările”  

În teorie, Comisia încă pretinde că acest contract este un succes. În anunțul public de vineri scrie că „implementarea Strategiei noastre UE privind vaccinurile a depășit toate așteptările”. Dar modul în care a fost transmis mesajul vorbește despre o anumită reținere.

Vestea a apărut vineri, la prânz, înainte de weekend. Nu a existat niciun anunț oficial în timpul informării zilnice a Comisiei către jurnaliști. În schimb, o mențiune a fost ascunsă într-un rezumat de știri trimise prin e-mail. Acestea nu sunt semnele distinctive ale unei instituții care încearcă să facă zgomot de știri.

Întrebat despre decizia de a nu dezvălui totalul revizuit de doze, un purtător de cuvânt al Comisiei a transmis POLITICO: „Strategiile de vaccinare sau programele de vaccinare sunt concepute și implementate de statele membre".

Von der Leyen probabil speră că această ultimă înțelegere va pune punct discuțiilor, înaintea unui posibil al doilea mandat. Cu pandemia oficial încheiată și un public care vrea să uite totul despre ea, s-ar putea să i se îndeplinească dorința. Însă nu este totul încheiat. Parchetul European a anunțat în octombrie anul trecut că analizează achiziția de vaccinuri de către UE, fără să precizeze despre ce contract e vorba sau pe cine investighează.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite