Peste 300 de oficiali germani sunt, în continuare, spionaţi de NSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de informaţii americană (NSA), instituţie care a pus la punct un sistem de spionaj la nivel mondial şi este în continuare aspru critică pentru că a interceptat telecomunicaţiile mai multor lideri mondiali, inclusiv ale partenerilor săi, nu a încetat activităţile sale de supraveghere atentă a 320 de oficiali germani până în prezent, informează publicaţia „Bild”.

„Avem ordine de a evita orice posibilă pierdere de informaţii, mai ales că nu avem dreptul de a spiona în mod direct convorbirile Cancelarului”, a afirmat un angajat aflat într-o poziţie înaltă în NSA, sub protecţia anonimatului, pentru cotidianul „Bild”.

Potrivit unui articol publicat duminică în cotidianul german, 297 de angajaţi ai NSA sunt în prezent pe teritoriul Germania pentru a asigura spionarea a 320 de oficiali ai statului european, „în principal decidenţi politici, dar, de asemenea, şi economici”, informează aceeaşi sursă.

Printre persoanele aflate în sarcina agenţiilor de informaţii americani este şi ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, un apropiat al Angelei Merkel. Supravegherea atentă a acestui reprezentant din executivul german are la bază ideea că americanii vor să fie siguri că Maziere „este un aliat de încredere”.

Într-un interviu acordat recent unei televiziuni germane, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a promis că Angela Merkel nu va mai fi supravegheată în perioada care acesta va fi în fruntea executivului american, dar, în acelaşi timp, nu s-a sfiit să declare că NSA îşi va continua operaţiunile sale de monitorizare din afara graniţelor SUA.

De asemenea, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat într-un interviu publicat duminică în „Der Spiegel”, că va pleacă de la „principiul că Statele Unite nu vor continua practicile lor” de supraveghere a oficialilor germani, punctând faptul partenerii de dincolo de Atlantic înţeleg care ar putea fi „preţul politic” al unor asemenea activităţi. 

Citeşte şi: 

SURSE: 30 de firme americane desfăşoară activităţi de spionaj în Germania

Aproximativ 30 de firme americane desfăşoară activităţi de spionaj în Germania, ajutând la analizarea interceptărilor sau coordonarea misiunilor agenţilor secreţi, scrie săptămânalul german Stern în ediţia care urmează să apară joi, relatează AFP.

Şeful agenţiilor americane de informaţii: spionarea aliaţilor este „o stradă cu două sensuri”

Colectarea de date despre liderii mondiali este un „principiu fundamental” al agenţiilor de informaţii, iar activităţile statelor care se spionează între ele reprezintă „stradă cu două sensuri”, explică James Clapper, directorul comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA. Oficialul a subliniat însă faptul că interceptările care au adus SUA în mijlocul acestui scandal au fost realizate de serviciile europene din ordinul propriilor guverne.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite