Pedofilii condamnați ar putea fi decăzuți din drepturile părintești, în Marea Britanie

0
Publicat:

Pedofilii condamnați pentru infracțiuni sexuale grave ar putea fi decăzuți din drepturile părintești asupra copiilor lor, conform unei noi legi, relatează Mirror.

Agresorii sexuali ar putea fi decăzuți din drepturile părintești. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Agresorii sexuali ar putea fi decăzuți din drepturile părintești. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Potrivit normelor actuale, infractorii pot avea în continuare dreptul de a fi consultați atunci când se iau decizii importante privind educația, sănătatea și călătoriile copiilor lor.

Harriet Harman, deputat laburist de rang înalt, vrea ca pedofilii vinovați de cea mai gravă infracțiune sexuală, respectiv violarea unui copil sub 13 ani, să fie „automat decăzuți" din drepturile părintești. Ea a declarat că regula ar putea fi „extinsă" pentru a acoperi în viitor infracțiuni sexuale mai puțin grave împotriva copiilor. 

Harman a depus un amendament la legislația viitoare, care a fost susținut de către Lordul Cancelar al Marii Britanii, Alex Chalk. Ea a propus modificarea legii după ce a auzit de cazul unei mame care a cheltuit 30.000 de lire sterline în instanță pentru a-l împiedica fostul soț pedofil să aibă acces la fiica lor. 

Harman a declarat că modificarea „majoră și semnificativă" a legii este necesară pentru a aborda „anomalia flagrantă" a instanțelor care protejează copiii altor persoane de infractorii sexuali, dar nu și pe cei ai infractorilor. 

 În legătură cu legile actuale, ea a afirmat pentru BBC: „Este o anomalie flagrantă faptul că, în timp ce legea protejează copiii altor persoane de un infractor sexual, nu îi protejează pe ai săi". 

Ea a precizat că, în conformitate cu noua lege propusă, un infractor „va putea să-și recapete drepturile părintești doar dacă se va adresa instanțelor de familie și va reuși să le convingă că este în interesul copilului ca acestea să-i fie redate drepturile părintești". 

Ba mai mult, deputatul laburist a ținut să precizeze și faptul că „în cazul unui violator de copii, acest lucru este puțin probabil". 

 „O mare ușurare”

Harman a declarat că instanțele și legea „ar trebui să acționeze pentru a proteja copiii, nu să lase acest lucru în seama mamei" și a dat vina pe „vechea moștenire a patriarhatului, care consideră că tatăl are cumva drepturi de proprietate".  

Drepturile copilului ar trebui să fie în prim-plan, nu drepturile tatălui", a mai adăugat ea. 

Decizia de a aduce modificări legii a fost motivată de povestea lui Bethan, care a apărut în presa internațională. Fostului soț al lui Bethan i s-a interzis să mai intre în contact cu copiii, cu excepția propriului copil, după ce a fost găsit vinovat de infracțiuni grave de pedofilie. Astfel, el și-a păstrat drepturile asupra educației, sănătății și călătoriilor fiicei sale, ceea ce a provocat probleme atunci când Bethan a planificat o vacanță în străinătate. 

Bethan a intentat o acțiune la Tribunalul de familie din Cardiff, care i-a dat dreptate și a decis să limiteze drepturile fostului soț, dar a trebuit să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 30.000 de lire sterline. 

„Ne-a schimbat viața. Este o mare ușurare", a mărturisit Bethan pentru BBC. 

Dar, vorbind despre costurile de judecată, ea a spus: „În contextul crizei costului vieții, oamenii s-au luptat să-și hrănească și să-și îmbrace copiii. Cum își pot permite să meargă și la tribunal? Vă puteți imagina așa ceva? Să nu poți plăti pentru a-ți proteja propriul copil". 

Noua lege ar face ca părinți precum Bethan să nu mai fie nevoiți să plătească mii de dolari în taxe de judecată pentru a asigura siguranța copilului lor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite