Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Summitul privind pacea în Ucraina VIDEO

0
Publicat:

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, în perioada 15-16 iunie 2024, la Summitul privind pacea în Ucraina, care a avut loc la Bürgenstock, în Confederația Elvețiană.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și Volodimir Zelenski. FOTO MAE
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și Volodimir Zelenski. FOTO MAE

Evenimentul a fost organizat la solicitarea Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în vederea demarării procesului pentru pace. Au participat 101 de state și organizații internaționale.

În cadrul Summitului, ministrul afacerilor externe a transmis declarația națională a României și a susținut o intervenție în cadrul sesiunii tematice dedicate securității alimentare globale.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat, în cadrul declarației naționale, imperativul respectării Cartei ONU și dreptului internațional în orice demersuri privind pacea în Ucraina, potrivit MAE.

Ministrul Luminița Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene, precum și eforturile desfășurate în plan național sau în coordonare cu partenerii externi pentru creșterea continuă a capacității de tranzit pentru produsele agricole ucrainene.

Odobescu a subliniat responsabilitatea exclusivă a Federației Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internațional. În egală măsură, a respins narativele propagandei ruse referitoare la presupuse intenții ale Federației Ruse de a negocia. De asemenea, a explicat mizele sistemice, globale, ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

În cadrul intervenției tematice privind securitatea alimentară, ministrul afacerilor externe a prezentat consecințele negative profunde resimțite la nivel global în contextul atacurilor aeriene masive și sistematice ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de export.

Aceste eforturi, care continuă în ritm alert și în prezent, au efecte directe benefice în ce privește situația de pe piața alimentară globală, respectiv pentru sustenabilitatea economică a Ucrainei. Mai mult, aceste demersuri sunt relevante în perspectiva procesului de reconstrucție, precum și pentru susținerea integrării Ucrainei în piața unică europeană”, precizează MAE.

La finalul Summitului a fost adoptat un Comunicat comun care subliniază necesitatea ca orice viitoare discuții sau eforturi în direcția păcii în Ucraina să fie fondate pe Carta ONU, respectiv pe respectarea principiilor dreptului internațional.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite