Parlamentarii italieni ai Partidului Poporul Libertăţii vor să-şi dea demisia în bloc dacă Silvio Berlusconi este exclus din Senat

0
0
Fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi. FOTO: Reuters
Fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi. FOTO: Reuters

Parlamentarii partidului de centru-dreapta Poporul Libertăţii din care face parte şi Silvio Berlusconi au decis miercuri să-şi dea demisia în bloc dacă fostul lider al guvernului va primi un vot negativ în Senat pe 4 octombrie.

Deputaţii şi senatorii din partidul lui Berlusconi s-au întâlnit la Roma, unde au fost de acord cu propunerea fostului preşedinte al Senatului, Renato Schifani, de a demisiona în bloc dacă o comisie specială va vota excluderea lui Berlusconi diin Senat, săptămâna viitoare.

În conformitate cu Legea Severino adoptată în 2012, fostul preşedinte al Consiliului de Miniştrii, în vârstă de 77 de ani, riscă să fie demis din funcţia de senator şi declarat neeligibil după ce a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea de Curtea Supremă de Justiţie pe 1 august.

Un prim vot în cadrul comisiei este prevăzut pentru 4 octombrie când va fi ridicată problema imunităţii. Având în vedere componenţa acestui organism de 23 de membri, un vot negativ este aşteptat.

Liderul celui mai mare partid de centru-stânga - Partidul Democrat -, Guglielmo Epifani, a denunţat imediat decizia aleşilor Poporului Libertăţii drept o „iresponsabilitate faţă de ţară”. „Partidul Poporul Libertăţii riscă să distrugă tot şi să ducă la instabilitatea guvernului care încearcă în prezent să rezolve problemele italienilor”, a declarat Epifani.

Italia este condusă din aprilie de către un guvern inedit format între Partidul Democrat şi Partidul Poporul Libertăţii, condus de Enrico Letta.

Potrivit participanţilor prezenţi la reuniunea Partidului Poporul Libertăţii de la Roma, Berlusconi a afirmat că „sunt 55 de zile de când nu pot să dorm”. „Aceasta este una din zilele cele mai oribile din viaţa mea, să fiu dat afară (n.r. – din Parlament) pentru o acuzaţie infamă”, a continuat Silvio Berlusconi care a precizat că a „slăbit şi 11 kilograme” din cauza acestei situaţii. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite