Parchetul anticorupţie din Bulgaria a început „vânătoarea” de oligarhi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oligarhul bulgar Vetko Arabadjiev şi soţia sa sunt daţi în urmărire internaţională
Oligarhul bulgar Vetko Arabadjiev şi soţia sa sunt daţi în urmărire internaţională

Mai mulţi oligarhi bulgari au fost arestaţi sau au fost daţi în urmărire internaţională de procurorii parchetului anticorupţie din Bulgaria.  Opoziţia avertizează însă asupra caracterului electoral al activării Parchetului special anticorupţie.

Doi membri ai familiei Banevi au fost arestaţi pe data de 26 octombrie pe aeroportul din Nisa în momentul în care se pregăteau să plece spre Sofia.

Din Franţa au fost extrădaţi membrii familiei Banevi, proprietari de active în valoare de sute de milioane de euro. Opoziţia avertizează însă asupra caracterului electoral al activării Parchetului special anticorupţie.
Împotriva lui Nikolai Banev şi soţiei sale au fost formulate şapte acuzaţii, printre care despre formarea şi conducerea unui grup criminal organizat, delapidarea a 42 de milioane de euro, neplata unor taxe la bugetul de stat şi spălarea de bani în valoare de peste 589 de milioane de euro. La aceasta se adaugă deţinerea ilegală de armament şi muniţii. Printre cei acuzaţi se află şi mama oligarhului.

Ancheta cuprinde activitatea omului de afaceri în ultimii 13 ani, potrivit corespondentului la Sofia la Europei Libere.

Nikolai Banev a fost în anii '80 activist al tineretului comunist care a profitat de aşa zisă privatizare prin părţi sociale pentru a acapăra câteva din cele mai mari companii din industria chimică şi electrotehnică a Bulgariei. În decurs de 10-15 ani aceste companii au fost decapitalizate şi închise. 10.000 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă.

Cei doi membri ai familiei Banevi au fost arestaţi pe data de 26 octombrie pe aeroportul din Nisa în momentul în care se pregăteau să plece spre Sofia.

O altă familie dintre cele mai bogate la sud de Dunăre – cea a lui Vetko Arabadjiev, este dată în urmărire internaţională la baza unor acuzaţii de spălare de bani şi alte infracţiuni financiare. Poliţia a arestat fiul omului de afaceri şi a confiscat 5 milioane de euro şi căteva limuzine „Bentley” şi „Rolls Royce”.

Acţiunile procurorilor din parchetul anticorupţie în ambele cazuri au fost prezentate cu lux de amănunte. Telespectatorii au devenit martori ai lux-ului oriental în care trăiesc oligarhii tranziţiei.

Ex-şeful Serviciului naţional de securitate şi unul din liderii dreptei tradiţionale, generalul Atanas Atanasov, a declarat că dosarul împotrivă grupului criminal organizat Banevi nu este decât propagandă prin care premierul Borisov doreşte să apară drept un Robin Hood bulgăresc.

„În statul nostru se fură anual 10 miliarde leva (echivalentul a peste 5 miliarde euro)”, a spus generalul Atanasov, adaugând – „zilnic au loc proteste, guvernanţii intră din scandal în scandal şi au nevoie de ceva publicitate”.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite