Papa Francisc şi Raul Castro, faţă-n faţă la Vatican. Liderul cubanez i-a mulţumit Suveranului Pontif pentru rolul acestuia în restabilirea relaţiei SUA-Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Cubei, Raul Castro, şi Papa Francisc, duminică, 10 mai FOTO AP
Liderul Cubei, Raul Castro, şi Papa Francisc, duminică, 10 mai FOTO AP

Papa Francisc şi Raul Castro s-au întâlnit, duminică, în cadrul unei audienţe private acordate liderului cubanez de Suveranul Pontif. Papa Francisc, de origine argentiniană, a jucat un rol-cheie în procesul de reapropiere diplomatică şi economică dintre SUA şi Cuba, scrie BBC.

După participarea la parada militară organizată de Ziua Victoriei la Moscova, preşedintele Cubei, Raul Castro, a făcut o oprire la Vatican pentru o întâlnire cu Papa Francisc, înainte de întoarcerea sa în tara insulară din nordul Americii centrale. Raul Castro i-a mulţumit Suveranului Pontif pentru ajutorul acordat în restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Cuba şi SUA

Întâlnirea privată dintre Raul Castro şi Papa Francisc a durat aproximativ o oră. „I-am mulţumit Suveranului Pontif pentru contribuţia sa în reapropierea dintre Cuba şi SUA”, a spus Castro la final, scrie publicaţia italiană „La Stampa”.

Preşedintele Castro s-a declarat atât de încântat de primirea de la Vatican încât ia în considerare să revină la credinţa sa, la catolicism. „Suveranul Pontif este iezuit şi, într-o anumită măsură, sunt şi eu. Am studiat la şcoli iezuite”. Atât Raul Castro, cât şi fratele său, liderul revoluţional Fidel Castro, au fost botezaţi în religia catolică, dar o mare parte a activităţii Bisericii în Cuba a fost sistată forţat după revoluţia cubaneză.

SUA-Vatican-Cuba: discuţii diplomatice secrete

Biserica Catolică a organizat o serie întreagă de întâlniri diplomatice secrete ce aveau ca scop dezgheţarea relaţiilor diplomatice din SUA şi Cuba, iar Papa Francisc s-a implicat în mod direct în discuţii.

În decembrie 2014, Statele Unite şi Cuba au decis restabilirea relaţiilor diplomatice, întrerupte în anul 1961. În ultima lună a anului trecut, preşedintele american, Barack Obama, a discutat la telefon timp de 50 de minute cu omologul său cubanez, Raul Castro. În „Discursul asupra stării uniunii” din 20 ianuarie 2015, Obama a cerut Congresului să înceapă eliminarea embargoului, deşi criticii republicani ai liderului de la Washington au afirmat că guvernul de la Havana trebuie mai întâi să arate dispoziţia sa pentru reforme democratice.

Restabilirea legăturilor dintre SUA şi Cuba a adus un val de optimism în rândul populaţiei cubaneze. Un sondaj publicat în aprilie anul acesta a arătat că societatea cubaneză este optimistă cu privire la reluarea relaţiilor cu SUA, convinsă în mare parte că beneficiile vor fi în primul rând de ordin economic, odată ridicate restricţiile de călătorie şi de importare a materiilor prime, precum şi eliminarea plafonului pentru remiterile cubanezilor din SUA. 

Papa Benedict Fidel Castro 2012
Papa Benedict Fidel Castro 2012

Dreapta: Papa Benedict şi Fidel Castro în 2012 FOTO AP

Papa Francisc urmează să viziteze Cuba în septembrie anul acesta, înainte de a călători în Statele Unite ale Americii. Astfel, Papa Francisc, în vârstă de 78 de ani, va fi al treilea Suveran Pontif care va călători în Cuba, după Papa Ioan Paul al II-lea în 1998 şi Papa Benedict al XVI-lea în 2012.

În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul Suveran Pontif care l-a primit pe liderul cubanez în funcţie Fidel Castro. Fratele acestuia, Raul, care a preluat şefia Cubei în 2008, după ce Fidel Castro s-a retras din viaţa publică şi politică din cauza unor probleme de sănătate, a vizitat Roma în 1997, pe vremea când deţinea funcţia de minitru al Apărării la Havana. În acel moment, pregătea vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea la Havana care a avut loc anul următor. 

Biserica Catolica a menţinut relaţiile cu Havana de la revoluţia cubaneză din 1959, când revoltă armată a Mişcării 26 Iulie, aflată sub conducerea lui Fidel Castro, a reuşit să-l răstoarne pe dictatorul Fulgencio Batista.


Citeşte şi:

De ce a existat râcă între SUA şi Cuba? Pentru prima dată preşedintele SUA se va întâlni oficial cu un lider cubanez

Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, a sosit în Panama, America Centrală, pentru a participa la Summitul Americilor, unde se va întâlni, pentru prima dată, cu liderul cubanez, Raul Castro. Aceasta va fi prima întâlnire oficială dintre cei doi lideri, şi vine la 50 de ani de „râcă“ între SUA şi Cuba, notează BBC.

Obama, mai popular în Cuba decât fraţii Castro

Un sondaj de opinie realizat în secret în SUA a scos la iveală o realitate nebănuită la nivel social: preşedintele american Barack Obama se bucură de aprobarea a 80% dintre cubanezi, în timp ce doar 47% dintre aceştia îi mai spijină pe fraţii Fidel şi Raul Castro.

Barack Obama promite scoaterea rapidă a Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis că va acţiona cu rapiditate pentru a scoate Cuba de pe lista ţărilor care susţin terorismul, un pas esenţial spre normalizarea relaţiilor între Wahington şi Havana.

Papa Francisc mediază relaţiile dintre SUA şi Cuba şi critică „Alzheimerul spritual” al lumii moderne

Papa Francisc a transmis de Crăciun, mai multe mesaje importante exprimând o „mare satisfacţie” pentru „decizia istorică” a Cubei şi Statelor Unite de normalizare a relaţiilor şi confirmând medierea personală a Suveranului Pontif. În acelaşi timp, Sanctitatea Sa a atras atenţia, pentru membrii clerului, asupra „Alzheimerului spritual” şi a „schizofreniei existenţiale”.

Cum a învăţat Cuba să supravieţuiască în ciuda americanilor: de la „Socialism sau Moarte“ la „Bine aţi venit în Cuba“

Embargoul economic, ce a început în 1960, a fost exploatat la maxim şi cu entuziasm în Cuba. Acesta a oferit regimului posibilitatea de a scăpa de criticile la adresa colectivizării haotice a industriei şi agriculturii. Duşmanul era acum America, scrie Simon Calder, un britanic ce a călătorit în Cuba în urmă cu 25 de ani şi care acum s-a întors acolo pentru a descoperi o ţară ce şi-a transformat izolarea în virtute.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite