Papa Francisc începe lupta cu birocraţia: ar putea închide Banca Vaticanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc FOTO Reuters
Papa Francisc FOTO Reuters

După săptămâni în care a uimit lumea întreagă prin gesturile sale, a venit timpul ca Papa Francisc să înceapă „curăţenia” în Biserica Catolică, subjugată de birocraţie şi scandaluri, iar se pare că primul pas important pe care l-ar putea face ar fi închiderea Băncii Vaticanului.

Papa Francisc, care doreşte ca Biserica Catolică să fie un exemplu de austeritate şi onestitate, ar putea restructura sau chiar închide Banca Vaticanului implicată de-a lungul timpului în numeroase scandaluri, notează Reuters, citând surse din interiorul Cetăţii Vaticanului.

Banca Vaticanului, cunoscută anterior sub numele de Institutul pentru Opere Religioase (IOR), are mare nevoie de reforme, mai ales după ce anul trecut autorităţile europene pentru combaterea spălarii banilor au decoperit că instituţia nu a reuşit să respecte standardele privind lupta împotriva infracţiunilor financiare.

„Bineînţeles că, dacă Papa vrea, poate să închidă IOR”, a spus un oficial de la Vatican care a lucrat mulţi ani cu banca. „E nevoie de ceva timp ca să schimbe banca”, a spus un alt oficial de la Batican. „Nu exclud nimic, nici măcar închiderea băncii în viitor. Francisc face lucruri surprinzătoare în fiecare zi”, a mai spus acesta.

Orice reformă importantă a Băncii de la Vatican ar putea veni abia după ce Francisc îşi alege secundul, adică Secretarul de Stat, loc ocupat deocamdată de cardinalul Tarcisio Bertone.

De altfel, Bertone a fost direct implicat în scandalurile recente privind IOR, mai scrie Reuters. El l-a promovat pe Ettore Gotti Tedeschi, care a condus banca până în mai 2012, când Consiliul de Adminstraţie l-a concediat. La acea dată, Gotti Tedeschi a declarat ca a fost dat afară fiindcă voia ca banca să fie mai transparentă, însă membrii Consiliului de Administraţie au spus că a neglijat responsabilităţile de management de bază.

Presa italiană a relatat că Banca Vaticanului, care se bucură de autonomie în prezent, ar putea fi subordonată unui alt departament de la Vatican. „Famiglia Cristiana”, principala revistă catolică, consideră că banii din IOR ar trebui să fie administraţi de o bancă independentă, care să nu aibă nicio legătură cu Vaticanul.

O mare parte din cele 7 miliarde de dolari gestionate de IOR, bancă înfiinţată în 1942, aparţine nu Vaticanului, ci ordinelor religioase şi diocezelor, care o folosesc pentru a trasfera bani la nivel mondial.

Printre opţiunile luate în considerare se numără şi restructurarea băncii astfel încât să gestioneze doar banii necesari funcţionării Vaticanului.

În plus, profiturile băncii au menţinut pe linia de plutire bugetul Vaticanului, care, în trecut, avea deficit de zeci de milioane de dolari. Astfel, dacă banca ar fi reorganizată sau închisă, ar fi nevoie de alte surse de venit, a declarat un prelat pentru Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite