ONU solicită eliminarea barierelor la exporturile de îngrășăminte din Rusia

0
Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut vineri ţărilor din întreaga lume să elimine barierele din calea exporturilor de îngrăşăminte ale Rusiei, informează dpa.

Eliminarea barierelor la exporturile de îngrășăminte din Rusia, solicitată de ONU FOTO: Shutterstock
Eliminarea barierelor la exporturile de îngrășăminte din Rusia, solicitată de ONU FOTO: Shutterstock

"Lumea nu îşi poate permite să lase problemele globale de accesibilitate a îngrăşămintelor să devină o penurie globală de alimente. Prin urmare, ONU solicită tuturor actorilor să accelereze eliminarea oricăror impedimente din calea exportului şi transportului îngrăşămintelor către ţările care au cea mai mare nevoie", conform unei declaraţii făcute vineri seara, la Geneva, după discuţii cu delegaţia rusă condusă de adjunctul ministrului de externe, Serghei Verşinin.

Rusia a pus sub semnul întrebării prelungirea acordului semnat în iulie ce permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, export pe care Moscova l-a blocat după începerea războiului. Actualul acord expiră pe 19 noiembrie.

Rusia s-a plâns că are dificultăţi în a exporta alimente şi îngrăşăminte pe piaţa mondială din cauza sancţiunilor occidentale impuse ca urmare a războiului.

Exportul de alimente şi îngrăşăminte din Rusia, inclusiv amoniac, a fost punctul central al discuţiilor de la Geneva, împreună cu extinderea acordului privind exportul de cereale din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite