ONU, avertisment sumbru: Suntem pe o autostradă spre iadul climatic cu piciorul pe accelerație

0
Publicat:

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a atras atenția luni, la summitul COP27 din Egipt, că țările lumii se confruntă cu o alegere grea: să lucreze împreună acum pentru a reduce emisiile sau să condamne generațiile viitoare la o catastrofă climatică, relatează Reuters.

Antonio Guterres: Omenirea are de ales, să coopereze sau să piară FOTO
Antonio Guterres: Omenirea are de ales, să coopereze sau să piară FOTO

Apelul urgent, vine înaintea celor două săptămâni de dezbateri cu privire la modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climatice, chiar dacă guvernele sunt distrase de subiecte precum războiul Rusiei în Ucraina, inflația și deficitul de energie.

Omenirea are de ales: să coopereze sau să piară”, a spus Guterres.

El a cerut un pact între cele mai bogate și cele mai sărace țări din lume pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili și finanțare pentru a se asigura că țările mai sărace pot reduce emisiile și pot face față impactului climatic.

Cele două mari economii – Statele Unite și China – au o responsabilitate deosebită de a-și uni eforturile pentru ca acest pact să devină realitate”, a spus el, la reuniunea organizată în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

În ciuda deceniilor de discuții asupra climei - COP din Egipt este a 27-a Conferință a Părților - progresele au fost insuficiente pentru a salva planeta de la încălzirea excesivă, deoarece țările sunt reticente sau acționează prea lent, a remarcat el.

Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie cu repeziciune de momente critice care vor face haosul climatic ireversibil”, a spus el. „Suntem pe o autostradă spre iadul climatic cu piciorul pe accelerație”.

Fostul vicepreședinte al SUA, Al Gore, a declarat că liderii mondiali au o problemă de credibilitate când vine vorba de schimbările climatice. El a criticat căutarea continuă de resurse de gaze în Africa, de către națiunile dezvoltate,  pe care el a descris-o drept „colonialismul combustibililor fosili”.

„Avem toți o problemă de credibilitate: vorbim și începem să acționăm, dar nu facem suficient”, a spus Gore.

Imediat după discursul lui Guterres, președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a urcat pe scenă și a declarat că țara sa, membră a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, va continua să producă combustibili fosili atâta timp cât va fi nevoie. 

Emiratele Arabe Unite sunt considerate un furnizor responsabil de energie și vor continua să joace acest rol atâta timp cât lumea este nevoie de petrol și gaze”, a spus el.

Emiratele Arabe Unite vor găzdui anul viitor conferința ONU, care va încerca să finalizeze acordurile încheiate anul trecut în Marea Britanie și la discuțiile din Egipt din acest an.

Semnatarii acordului climatic de la Paris din 2015 s-au angajat să atingă un obiectiv pe termen lung de limitare a creşterii temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială, pragul la care oamenii de știință spun că schimbările climatice riscă să scape de sub control.

Guterres a spus că acest obiectiv va rămâne posibil doar dacă lumea poate atinge emisii nete nule până în 2050. El a cerut statelor să accepte eliminarea treptată a utilizării cărbunelui (unul dintre combustibilii care emit o cantitate impresionantă de dioxid de carbon) până în 2040.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite