ONU denunţă posibile „crime de război“ în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO russia-insider.com
FOTO russia-insider.com

ONU a denunţat joi, într-un raport, execuţiile sumare de civili şi bombardamentele oarbe asupra unor cartiere rezidenţiale, comise atât de separatişti, cât şi de forţele pro-Kiev în estul Ucrainei, acte care ar putea fi calificate drept „crime de război“, relatează AFP.

Faptele cercetate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) au fost comise în perioada ianuarie 2014 - mai 2016 în estul Ucrainei, unde războiul a provocat moartea a peste 9.400 de persoane în mai mult de doi ani.

„OHCHR a raportat execuţii ale unor membri ai forţelor armate ucrainene şi ale unor elemente ale grupărilor armate care s-au predat“, se menţionează în raport. „De asemenea, OHCHR a raportat un număr considerabil de presupuse execuţii sumare şi asasinări de civili care nu luau parte la ostilităţile dintre cele două tabere“, continuă documentul.

„Uciderea de civili, de personal medical sau religios, sau a oricărei alte persoane care nu ia parte activă la ostilităţi este recunoscută ca fiind o crimă de război“, subliniază Înaltul Comisariat al ONU.

Raportul ONU acuză de asemenea cele două părţi beligerante că au bombardat zone rezidenţiale cu rachete şi obuze foarte puţin precise şi a căror utilizare în zone urbane este cu precădere distrugătoare şi sângeroasă.

„Moartea celor mai multe dintre victimele civile a fost cauzată de bombardamente oarbe asupra zonelor rezidenţiale, prin încălcarea principiului de drept internaţional şi umanitar privind distincţia“ dintre obiective militare şi civile, notează textul.

Organizaţii neguvernamentale precum Human Rights Watch şi Anesty International au acuzat deja forţele ucrainene şi cele ale rebelilor că se dedau în mod regulat la acte de tortură şi execuţii sumare în zonele aflate sub controlul lor. Aceste acuzaţii au determinat Kievul să promită desfăşurarea unei anchete aspra acţiunilor armatei sale.

Ucraina este de peste doi ani scena unui conflict în care armata ucraineană luptă împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi militar de Rusia, potrivit Kievului şi Occidentului, acuzaţie dezminţită de Moscova.

În pofida instaurării mai multor armistiţii, confruntări armate continuă să aibă loc de-a lungul liniei frontului, notează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite