Oficiali ai UE afirmã cã au fost pirataţi la o conferinţã asupra internetului în Azerbaidjan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedinta Comisiei Europene, olandeza Neelie Kroes
Vicepreşedinta Comisiei Europene, olandeza Neelie Kroes

Un oficial european a declarat cã membrii echipei sale au fost pirataţi când i s-au alãturat la o conferinţã asupra securitãţii pe internet în Azerbaidjan, relateazã Associated Press.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat într-o postare pe blog sâmbãtã cã le-au fost compromise calculatoarele consilierilor sãi când au participat la o reuniune a Forumului pentru Guvernanţa Internetului la Baku, capitala azerã.

Purtãtorul ei de cuvânt, Ryan Heath, a spus cã atacul a avut loc în timp ce aceştia se aflau la hotel.

Heath a adãugat cã el şi un coleg au primit mesaje de la Apple Inc. avertizându-i cã le-au fost accesate calculatoarele de persoane neautorizate, ceva ce, a spus el, se crede cã a fost o încercare de a-i spiona.

"Presupun cã a fost un fel de supraveghere", a afirmat el într-un interviu telefonic pentru AP. "Ceea ce avem de gând sã facem este sã obţinem o analizã judiciarã a calculatoarelor pentru a vedea dacã a fost scos ceva din ele".

El a refuzat sã spunã cine crede cã ar putea fi responsabil.

Doamna Kroes a fost criticã faţã de gazdele ei când s-a exprimat înaintea forumului miercuri, atacând guvernul de la Baku pentru cã i-ar spiona pe activişti cu ajutorul internetului şi "violeazã viaţa privatã a jurnaliştilor şi a surselor lor".

În postarea pe blogul ei sâmbãtã, Kroes citeazã pirateria pe internet ca una dintre cele mai severe încãlcãri care, spune ea, subliniazã realitatea "asprã" a vieţii politice din Azerbaidjan, o naţiune bogatã în petrol la Marea Caspicã.

Kroes adaugã cã autoritãţile azere nu s-au ţinut de cuvânt pentru a-i permite sã vadã deţinuţi politici şi ea susţine cã activişti de la conferinţa Web au fost hãrţuiţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite