O revistă britanică organizează un concurs de poezii jignitoare la adresa lui Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O revistă din Marea Britanie pune la bătaie 1.000 de lire pentru un concurs de poezii jignitoare la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în sprijin pentru prezentatorul TV german Jan Böhmermann, care este judecat pentru recitarea în direct a unui poem cu remarci satirice la adresa liderului turc, relatează BBC.

Sub numele „Concursul de Poezie Jignitoare Preşedintele Erdogan”, revista „The Spectator” îşi încurajează cititorii să scrie poeme ofensatoare la adresa preşedintelui turc şi a insistenţelor sale ca prezentatorul german să fie trimis în judecat.

Anunţat pe platforma de bloguri online a reviste de comentatorul Douglas Murray, concursul a fost anunţat iniţial fără premii, însă donaţia de 1.000 de lire a unui cititor a fost anunţată ulterior ca premiu principal pentru cel mai ofensiv poem la adresa lui Erdogan.

„Faptul că un asemenea proces poate fi măcar gândit demonstrează că Germania devine nimic mai puţin decât o satrapie a lui Erdogan” a precizat Murray.

„Vreau să accentuez faptul că scopul competiţiei este de a fi cât mai obscen şi jignitor cu putinţă la adresa lui Recep Erdogan. Rimele cu substrat politic ar putea fi considerate, însă vor pierde inevitabil în faţa creaţiilor care se axează exclusiv pe ataşamentul cunoscut al preşedintelui Erdogan pentru capre sau pe faptul notoriu că nu poţi avea încredere în el în vecinătatea oricărei grădini zoologice” scrie Murray în materialul care anunţă concursul.

Prezentatorul german Jan Böhmermann a recitat acum două săptămâni, în cadrul unui segment satiric de la televiziunea ZDF, un poem care face remarci satirice la adresa obiceiurilor sexuale ale preşedintelui turc, creând un scandal diplomatic între Germania şi Turcia. 

Erdogan, care are o politică de intoleranţă faţă de orice insultă la adresa sa în Turcia, a cerut trimiterea în judecată a prezentatorului TV, iar guvernul cancelarului Angela Merkel a aprobat începutului unei anchete penale pe baza unui articol rar-folosit din codul penal care vizează defăimarea şefilor de stat străini.

 Decizia a creat un val de nemulţumire în rândul susţinătorilor libertăţii de expresie în Europa, mulţi considerând că Angela Merkel a permis investigaţia luând în considerare negocierile dificile dintre Turcia şi Uniunea Europeană pe tema crizei imigranţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite