Un comic german ar putea ajunge după gratii din cauza unui poem satiric despre preşedintele Turciei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jan Böhmermann Foto: Captură ZDF
Jan Böhmermann Foto: Captură ZDF

Prezentatorul german de televiziune Jan Böhmermann este vizat de o anchetă şi riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare din cauza unui poem satiric despre preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a citit la postul public de televiziune ZDF pe data de 31 martie, în cadrul show-ului „Neo Magazin Royale“.

„Ar putea fi o încălcare a articolului 3 din Codul Penal - insultarea organelor sau reprezentanţilor statelor străine“, a explicat miercuri procurorul Gerd Deutschler, notează Deutsche Welle.

Înainte de a da citire poemului satiric, Böhmermann l-a catalogat drept un exemplu de discurs pe care Germania nu-l permite.

Poemul, în care Böhmermann l-a insultat pe Erdogan, spunând, printre altele că preşedintele Turciei face sex cu capre şi că urmăreşte filme cu pornografie infantilă în timp ce îi bate pe kurzi, a fost şters ulterior de pe site-ul postului ZDF.

Postul de televiziune a fost criticat pentru difuzarea acestei poezii ironice de cancelarul german, Angela Merkel. Purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, a afirmat marţi că Angela Merkel consideră că poemul a fost „în mod deliberat ofensator“. Totodată, Seibert a subliniat că Berlinul consideră poezia defăimatoare, ceea ce nu este permis în Germania.

De asemenea, el a afirmat că Merkel a discutat despre acest subiect la telefon cu premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Böhmermann a recitat această poezie satirică în contextul în care, la începutul acestei luni,  Ankara a reacţionat dur la un clip satiric ce îl ironiza pe preşedintele Erdogan pentru sumele pe care le cheltuieşte şi pentru modul în care reacţionează în faţa criticilor, videoclip difuzat de către postul public regional NDR pe data de 17 martie. 

Exprimându-şi nemulţumirea faţă de clipul cu o durată de aproximativ două minute, Ankara l-a convocat pe ambasadorul german în Turcia la o întâlnire la sediul Ministerului de Externe.

În contextul în care Berlinul nu a luat atitudine în acest caz, mai multe voci au afirmat că Executivul condus de Merkel face plecăciuni în faţa lui Erdogan întrucât Uniunea Europeană are nevoie ca Turcia să-i împiedice pe refugiaţi să ajungă în Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite