O femeie din Marea Britanie a rămas cu o percepţie falsă a gustului şi mirosului după infectarea cu COVID-19: „Carnea are gust de benzină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz rar a apărut în Widnes, un orăşel aflat în apropiere de Liverpool, unde Kate McHenry se confruntă cu o percepţie falsă a gustului şi mirosului, după ce a fost infectată cu noul coronavirus.

Pierderea gustului şi a mirosului sunt printre principalele simptome ale infectării cu COVID-19, însă majoritatea celor infectaţi le recuperează la o perioadă de cel mult câteva săptămâni după vindecare şi nu mai au probleme ulterior. Kate McHenry, o femeie de 37 de ani din Widnes, nu a fost însă la fel de norocoasă.

Conform BBC, citat de Digi24, ea nu a avut gust sau miros în cele patru săptămâni în care a fost bolnavă. După vindecare, simţurile au început să îi revină, însă în iunie aceasta a descoperit că percepţia sa asupra mirosului şi gustului anumitor produse este greşită.

„Şamponul favorit a căpătat cel mai dezgustător miros din lume”, spune Kate, care afirmă şi că apa de la robinet a căpătat un miros dificil de suportat, iar toate mâncărurile şi băuturile ei preferate au devenit de neatins.

„Prosecco seamănă cu merele putrezite”

„Îmi place să mănânc gustos, să merg la restaurant, să beau cu prietenii dar acum aceste lucruri nu se mai întâmplă. Carnea are gust de benzină, prosecco seamănă cu merele putrezite. Dacă prietenul meu Craig mănâncă ceva care are curry, mirosul e îngrozitor şi stau cât mai departe de el”,

Conform medicilor, femeia ar suferi acum de parosmie, care este o tulburare olfactivă ce duce la o percepţie falsă a unui miros. Aceasta a făcut-o pe Kate să slăbească foarte mult, deoarece nu mai poate mânca multe alimente, şi să dezvolte anxietate şi teama că ar putea suferi de parosmie întreaga viaţă.

Caz similar, tot în Marea Britanie

În Leeds, o tânără numită Pasquale Hester se spală pe dinţi cu sare, care pentru ea are acelaşi gust pe care îl avea înainte pasta de dinţi - acum devenită insuportabilă. Problema gustului a afectat şi alimentele, ea spunând că o farfurie de curry se simţea ca şi cum ar fi mâncat vopsea.

Parosmia apare atunci când ţesuturile şi terminaţiile nervoase din nas, afectate de COVID-19, se dezvoltă din nou, iar creierul nu poate identifica mirosul corect. Aceasta nu este o afecţiune permanentă, însă în unele cazuri poate dura şi câţiva ani până când persoanele recapătă percepţia corectă a gustului şi mirosului.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite