O copie rară a Micii Cărți Roșii a lui Mao va fi vândută cu peste 35.000 de euro

0
Publicat:

O casă de licitații din vestul Londrei se așteaptă să se ajungă la o sumă de peste 35.000 de euro pentru Micuța Carte Roșie.

Revoluția culturală a Chinei FOTO: Arhivă
Revoluția culturală a Chinei FOTO: Arhivă

Primele ediții ale cărții de citate vor fi vândute în cadrul unei licitații de artefacte ale Revoluției Culturale, scrie theguardian.com.

Micuța Carte Roșie, un talisman al maoismului din secolul XX, poate că a căzut în dizgrație în China după Revoluția Culturală, dar popularitatea sa în rândul colecționarilor nu dă semne de diminuare.

Cartea, intitulată oficial "Citate ale președintelui Mao Zedong", a primit numele său popular datorită copertei de culoare roșu aprins a edițiilor produse în masă. O versiune prototip rară este pe cale să reapară în cadrul unei vânzări de către o casă de licitații din vestul Londrei a sute de artefacte din timpul Revoluției Culturale, unde se așteaptă să ajungă la o sumă de peste 35.000 de euro

Ediția timpurie a colecției de citate din Mao a fost produsă de un departament politic regional în 1963, cu un an înainte ca Armata Populară de Eliberare să înceapă să o producă oficial ca mijloc de răspândire a ideologiei lui Mao către mase.

Versiunea oficială - o carte de buzunar cu peste 200 de citate din Mao - a ajutat la formarea cultului personalității lui Mao înainte și în timpul Revoluției Culturale și a traiectoriei istoriei Chinei în secolul XX.

Obiectele vor fi vândute joi de către Chiswick Auctions, în numele lui Justin Schiller, un librar american care deține ceea ce casa de licitații descrie ca fiind "una dintre cele mai mari și mai bune colecții private din lume de artefacte ale Revoluției Culturale".

În ciuda faptului că s-au tipărit aproximativ un miliard sau mai multe exemplare ale Micii Cărți Roșii, edițiile timpurii rare ajung adesea la prețuri ridicate. Anul trecut, o primă ediție s-a vândut cu peste 10.000 de dolari în SUA.

Cărțile sunt un memento că "ideologia contează" și că "politica este reală", a declarat Rana Mitter, istoric al Chinei moderne la Universitatea Harvard. Mitter a spus că astfel de artefacte "reamintesc oamenilor că Revoluția Culturală a fost un proces. Nu a apărut de nicăieri".

Printre citatele celebre prezentate în carte se numără "puterea politică crește din țeava unui pistol" și "o revoluție nu este o petrecere la cină".

Revoluția culturală a fost lansată de Mao în 1966 pentru a-și reafirma controlul asupra Partidului Comunist Chinez (PCC). Deceniul de haos social și politic a fost caracterizat de violențe în masă, milioane de morți și epurări politice brutale.

Schiller a început să colecționeze suveniruri ale PCC în timpul unei vizite în China în 1998, unde a cumpărat artefacte de pe piețele de vechituri pentru doar 60 de cenți. El a spus că a plătit peste 15.000 de dolari pentru obiecte mai rare, cum ar fi edițiile prototip.

Multe dintre obiectele din colecția sa - care ocupă 15 camere din casa sa din nordul statului New York - au fost obținute atunci când un comerciant specializat din Beijing i-a vândut întregul magazin pentru 40.000 de dolari, la începutul anilor 2000, la sfatul unei ghicitoare, a declarat Schiller. A fost nevoie de trei containere de transport maritim - trimise din porturi diferite pe parcursul mai multor săptămâni pentru a evita controlul autorităților chineze - pentru a le transporta înapoi în SUA.

"Acum, guvernul chinez nu ar permite niciodată acest lucru", a spus Schiller. "Ei își înțeleg prea bine propria istorie".

Revoluția culturală este un subiect sensibil în China. Linia oficială a partidului este că a fost o catastrofă inițiată de un lider "sub o interpretare greșită", dar Mao este încă venerat. În decembrie, Xi Jinping, liderul Chinei, a lăudat "lupta neîncetată a lui Mao pentru prosperitatea țării, întinerirea națiunii și fericirea poporului".

Schiller a declarat că unele case de licitații mai mari se feresc să vândă astfel de colecții de teama de a nu jigni guvernul chinez. În 2009, Christie's a fost criticată de Beijing pentru că a scos la licitație două sculpturi chinezești, care au fost inițial jefuite dintr-un palat chinezesc în timpul războaielor pentru opiu, în numele regretatului creator de modă Yves Saint Laurent.

Chiswick Auctions și-a limitat activitatea de marketing în China pentru această licitație, dar a declarat că unii cumpărători cu sediul în această țară și-au manifestat interesul. Colecția nu a fost autentificată în mod independent.

Schiller a declarat că oamenii obișnuiau să îl acuze că reprezintă un criminal atunci când vindea la târgurile de carte suveniruri legate de Mao. Dar el a spus: "Nu mă gândesc la Mao ca la o persoană rea. Toată lumea se omoară între ei în stare de război".

Vânzarea include, de asemenea, postere de propagandă, statui și alte exemple de suveniruri ale PCC, cum ar fi un altar de ceară cu mango.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite