China îşi trimite artiştii la ţară, în stilul Revoluţiei Culturale a lui Mao Zedong

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China va trimite artiştii, realizatorii de film şi personalul canalelor de televiziune să trăiască în zone rurale, totul pentru „a-şi forma o viziune corectă despre artă“, anunţă presa de stat.

Această decizie vine la doar câteva săptămâni după ce preşedintele Chinei, Xi Jinping a spus unui grup de artişti să nu caute popularitatea cu lucrări „vulgare“, ci să promoveze socialismul. Presa chineză i-a comparat remarcile cu un discurs ţinut de Mao, notează „The Guardian“.

Supervizorul de presă al Chinei „va organiza personalul din televiziuni şi cei implicaţi în producerea lung-metrajelor, trimestrial, să se ducă în comunităţile de la ţară, în sate şi în regiunile de minerit pentru a face studiu pe teren şi să experimenteze viaţa de acolo“, raporta agenţia de presă oficială Xinhua, citând o declaraţie a Secretarului General de Presă.

Scenariştii, regizorii, producătorii şi prezentatorii vor fi trimişi să lucreze şi să locuiască pentru cel puţin 30 de zile în minorităţi etnice şi în zonele de graniţă, dar şi în zone unde s-au făcut contribuţii majore pentru victoria ţării din timpul războiului revoluţionar, adaugă agenţia Xinhua.

Beijingul impune un control strict asupra artei şi culturii, iar restricţiile ideologice sunt mai dure sub conducerea lui Xi, autorităţile cenzurându-l pe Ai Weiwei şi alţi artişti care sunt percepuţi ca provocatori.

Joseph Cheng, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Hong Kong a descris această decizie ca o „campanie de reeducare“ în sitlul lui Mao., fiind menită să aducă la tăcere criticii potenţiali.

„Xi Jinping se află sub o presiune imensă, din cauza campaniei sale anticorupţie afectând multe interese. Această decizie este o tactică de presiune asupra elitei intelectuale şi asupra criticilor“, explică Joseph Cheng. 

Hotărârea aceasta este specifică fondatorului Chinei comuniste, când artele nu erau altceva decât propagandă, însă Cheng spune că spre deosebire de Revoluţia Culturală a lui Mao care viza toată elita intelectualilor, decizia aceasta este mai precisă. „Campania este un pic diferită în sensul că atâta vreme cât nu provoci autorităţile, cât îţi ţii gura închisă, poţi să continui să faci bani“, spune Cheng.

În octombrie, Xi a spus unui grup de artişti că nu ar trebui „să devină sclavii pieţei“. Publicaţia „China Daily“ au legat acest discurs de un altul făcut de Mao în anii '40, în care îşi sublinia convingerile că artele ar trebui să slujească politica. „Arta şi cultura nu se pot dezvolta fără o ghidare politică“, nota publicaţia deţinută de stat, felicitându-l pe Xi pentru că „a accentuat integrarea ideologiei în valorile artistice“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite