Noul lider al laburiştilor provoacă un cutremur pe scena politică britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Laburist din Marea Britanie, aflat în opoziţie, trebuie să înveţe să convieţuiască sub un nou lider, Jeremy Corbyn, ales sâmbătă. Mulţi laburişti au deja neînţelegeri cu noul şef, în special privind apărarea şi politica externă, iar conservatorii, reprezentaţi de premierul David Cameron, profită din plin de controversele create.

Jeremy Corbyn a câştigat susţinerea a 59,5% din membri şi suporterii laburişti, dar are o susţinere redusă din partea parlamentarilor partidului pe care îl conduce, unii dintre ei susţinând că laburiştii nu pot câştiga alegerile din 2020 dacă tind prea mult spre stânga, notează Reuters. „Înţeleg îngrijorarea colegilor mei din Parlament, este o schimbare majoră pentru partid, dar Jeremy Corbyn a câştigat un mandat uriaş din partea membrilor noştri“, a declarat Tom Watson, care a fost ales vicepreşedinte sâmbătă.

Ascensiunea lui Jeremy Corbyn, care a votat „nu“ pentru Europa în cadrul unui referendum din 1975 a iscat temeri printre unii dintre britanicii proeuropeni care cred că va reduce şansele menţinerii statului de membru UE al ţării, atrăgând de partea lui milioane de laburişti.

Conservatorii profită de controverse

Conservatorii prim-ministrului David Cameron au profitat imediat de vederile politice ale lui Corbyn, spunând că este un risc pentru securitatea ţării şi scoţând în evidenţă întâlnirile lui din trecut cu gruparea militantă palestiniană Hamas şi cu grupul şiit libanez Hezbollah. 

Corbyn a apărat aceste întâlniri, susţinând că voia să fie conştient de toate aspectele înainte de a-şi forma o părere. În Marea Britanie, şi Hamas şi Hezbollah sunt considerate oficial organizaţii teroriste.

Partidul laburist „a dat înapoi“ cu alegerea lui Corbyn

Un sondaj realizat de Survation pentru publicaţia „Daily Mail“ imediat după rezultatele de sâmbătă arată că 44% din cei 1.031 de intervievaţi cred că David Cameron este cel mai bun prim-ministru, comparativ cu 27% din susţinătorii cu Corbyn. Întrebaţi dacă laburiştii vor pierde următoarele două alegeri naţionale, 39% au răspuns „da“, şi doar 22% au spus „nu“.

Fostul ministru laburist Peter Mandelson a declarat că, prin alegerea lui Jeremy Corbyn în fruntea partidului, laburiştii „au dat înapoi“ „Poate că nu vom vedea un colaps dramatic, imediat. Mulţi votaţi pot fi atraşi iniţial de populismul lui Corbyn, dar asta nu înseamnă că au decis deja că el ar trebui să fie următorul premier al Marii Britanii“, a notat ministrul în „Times“.

image

Cum arată Cabinetul din umbră: concedieri prin SMS şi numiri controversate

John McDonnel, un extremist de stânga care descrie bancherii drept „clovni“, care a declarat că se opune independenţei Băncii Angliei şi care numeşte Marea Britanie drept „cleptocraţie“ a devenit noul ministru de Finanţe din umbră, o numire care alarmează City şi companiile mari.

McDonnell este un critic fervent al bonusurilor bancherilor, al marilor afaceri şi al presei. El a declarat şi că i-ar plăcea să se întoarcă în timp, în anii '80, şi s-o asasineze pe Margaret Thatcher.

John McDonnel a declarat duminică că britanicii trăiesc de ani întregi într-o „cleptocraţie“, Guvernul furând de la popor. „Este o formă de feudalism“ a spus acesta.

Înainte de numirea sa, au existat speculaţii că Jeremy Corbyn va alege pe cineva mai puţin controversat, mai ales că noul ministru din umbră al Finanţelor a avut şi probleme de sănătate în ultima vreme. Dar numirea lui McDonnel este un semnal puternic că Jeremy Corbyn vrea să păstreze distanţa de marile afaceri în anii ce urmează, notează „Financial Times“.

Duminică seară, noul preşedinte al laburiştilor a făcut şi numiri menite să-şi liniştească colegii mai moderaţi, cum ar fi Andy Burnham, drept ministru de Interne, şi Hilary Benn ca ministru de Externe.  

Ivan Lewis, fostul ministru din umbră pentru Irlanda de Nord, a fost concediat printr-un mesaj pe telefonul mobil, în ciuda faptului că s-a oferit să lucreze pentru noul lider. În ultimele săptămâni, Lewis l-a criticat pe Corbyn pentru că s-a întâlnit cu persoane care şi-ar fi exprimat vederile antisemite.

Însă Corbyn şi-a dovedit abilitatea de a atinge toate ramurile partidului, numindu-l pe Lordul Falconer, un aliat-cheie al lui Tony Blair, drept Lord Cancelar. Totuşi, Chuka Umunna, ministrul Economiei din umbră, a demisionat duminică seară, exprimându-şi îngrijorarea despre refuzul lui Corbyn de a face campanie pentru rămânerea Marii Britanii în cadrul UE. „Aceasta a fost doar una dintre divergenţele politice“, a declarat Umunna.

Laburiştii vor face campanie pentru rămânerea în UE

Partidul Laburist britanic va face campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, indiferent de situaţie, a anunţat luni Hilary Benn, liderul din umbră al Externelor, citat de Reuters.

„Intenţionăm să rămânem în UE pentru a lupta împreună pentru o Europă mai bună. Vom face campanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană, oricare ar fi circumstanţele“, a declarat Hilary Benn.

Soţia mexicană a liderului laburist preferă să rămână în umbră

Soţia noului lider şi-a făcut apariţia pentru scurtă vreme atunci când soţul ei a fost ales sâmbătă. Însă se pare că Laura Alvarez, cea de-a treia soţie a lui Jeremy Corbyn nu are planuri să iasă din umbra soţului ei. 

image

Laura Alvarez, soţia lui Jeremy Corbyn FOTO via Daily Mail

Femeia de 46 de ani, care conduce o mică afacere de import cafea, l-a cunoscut pe noul lider al laburiştilor la o întâlnire a unui grup de susţinere a latino-americanilor. Ei s-au căsătorit în urmă cu doi ani şi locuiesc într-un apartament din Islington, nordul Londrei, notează „Daily Mail“.

Prima soţie a lui Corbyn, profesoara Jane Chapman susţinea că acesta nu reuşeşte să echilibreze viaţa personală cu munca. „Era plecat în multe seri deoarece, atunci când nu era la întâlniri, se ducea la sediul laburiştilor şi muncea acolo“, declara prof. Chapman.

Se pare că Jeremy Corbyn s-a despărţit de cea de-a doua soţie, chiliana Claudia Bracchitta, deoarece ea a insistat ca fiul lor în vârstă de 11 ani să frecventeze cursurile unei anumite şcoli. „Soţul meu era mai întâi politician şi abia apoi părinte“, declara ea.

image

Prima soţie a lui Jeremy Corbyn, profesoara Jane Chapman (stânga) şi cea de a doua, chiliana Claudia Bracchitta (dreapta) FOTO Captură Daily Mail

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite