Cum au ajuns conservatorii atotputernici în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul conservator al lui David Cameron a reuşit să îşi atragă electorat de la partidul populist (UKIP) şi i-a privat pe laburişti de voturi în bastionul lor electoral, Scoţia.

Partidul Conservator al premierului David Cameron a câştigat detaşat  alegerile legislative de joi din Marea Britanie, în ciuda tuturor sondajelor care anunţau o dispută foarte strânsă cu Partidul Laburist, condus de Ed Miliband.

Conservatorii au obţinut: 331 din cele 650 de locuri în parlament, faţă de cele 232 ale laburiştilor. Acest lucru i-a permis Partidului Conservator să poată forma singur guvernul. Nota de plată pentru unele politici proaste din timpul primei guvernări Cameron a plătit-o Partidul Liberal-Democart, partenerul de coaliţie al conservatorilor, conduşi de Nick Clegg. Marea surpriză a scrutinului a reprezentat-o rezultatul obţinut de Partidul Naţional Scoţian, dar şi eşecul partidului eurofob UKIP.

Strategia de poker a lui Cameron

Strategia de poker a lui David Cameron s-a dovedit a fi eficientă. Premierul britanic a prevăzut corect că politica îndreptată împotriva imigranţilor, precum şi anunţarea organizării referendumului european în anul 2017 va neutraliza partidul populist UKIP, care cu greu a reuşit să câştige un loc în noul Parlament. Mai mult, liderul său, Nigel Farage, nici nu a prins un scaun de parlamentar.

Totodată, David Cameron a estimat corect că permiţând organizarea referendumului pe tema independenţei Scoţiei din septembrie anul trecut „a trezit naţionalismul regional şi îi va lipsi pe laburişti de bastionul electoral de până atunci. Şi aşa s-a întâmplat, pentru scoţieni, legislativele acestea au reprezentat un fel de revanşă după eşecul referendumului privind independenţa Scoţiei, din urmă cu câteva luni. 

O scoţiancă, cel mai tânăr parlamentar

Partidului Naţional Scoţian a dat şi cel mai tânăr membru al parlamentului. Mhairi Black, în vârstă de 20 de ani este cel mai tânăr politician ales din Marea Britanie din 1667.

Christopher Monck, al doilea duce de Albemarle, avea doar 13 ani atunci când a fost ales parlamentar în Devon, în 1667. 

Ea l-a învins pe unul dintre cei mai importanţi laburişti, fostul ministru de Externe din umbră Douglas Alexander, punând capăt dominaţiei laburiste de 70 de ani în zonă. 

Val de demisii în tabăra învinşilor

Nici nu se anunţaseră rezultatele finale ale alegerilor, că Ed Miliband şi-a anunţat demisia din funcţia de şef al Partidului Laburist, la fel şi  Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor britanici, dar şi populistul Nigel Farage, liderul UKIP, în urma eşecului înregistrat .

Redesemnat premier de regina Elisabeta a II-a, David Cameron a anunţat vineri pe Twitter că va păstra şi în viitorul său executiv mai mulţi titulari ai unor portofolii cheie în actualul executiv. Astfel, George Osborne rămâne ministru de Finanţe, Theresa May îşi păstrează postul de la Interne şi Michael Fallon pe cel de la Apărare, iar Philip Hammond va conduce în continuare diplomaţia.

De asemenea, George Osborne va fi şi „Primul Secretar de Stat“, adică numărul doi în guvernul de la Londra, a mai precizat liderul conservator. În precedentul său Cabinet această poziţie i-a revenit liderului liberal-democrat Nick Clegg, care a deţinut postul de vicepremier.

Efect asupra UE

„Financial Times“ estimează că menţinerea Scoţiei în interiorul Marii Britanii şi a acesteia în Uniunea Europeană vor fi principalele provocări pentru guvernul de la Londra în următorii cinci ani.

The Guardian comentează că următoarea mare bătălie a lui Cameron va fi legată de referendumul pe care l-a promis pe tema viitorului Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene. Publicaţia notează că pledoaria rămânerii în Uniunea Europeană va fi mai uşor de susţinut de către un premier reconfirmat care a apelat deja cu succes la atuul competenţei economice. Mediul de afaceri a primit cu căldură stabilitatea majorităţii conservatoare, deşi acum accentul se îndreaptă asupra sarcinilor din viitor, inclusiv referendumul privind Europa şi perspectivele creşterii economice.

Rezultatul alegerilor din Marea Britanie arputea avea un efect şi asupra remodelării Europei, scrie „The Telegraph“. Liderul grupului conservator din Parlamentul European Manfred Weber, susţine că Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul reforme majore pentru a menţine Marea Britanie în Uniune. O reacţie a venit şi din partea preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, care a afirmat că se bazează pe Cameron pentru a susţine rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană şi că este pregătit să îl ajute.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite