Noua etapă a contraofensivei Ucrainei. Kievul încearcă să spargă liniile rusești în zona în care Moscova a demis un general rus

0
Publicat:

Armata ucraineană și-a trimis cea mai mare parte din rezervele sale antrenate în Occident în luptă pentru a sparge apărarea Rusiei în sud. Ucraina trebuie să depășească apărarea densă cu câmpuri de mine, tranșee și soldați ruși.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Forțele ucrainene care încearcă să treacă peste liniile rusești se confruntă, probabil, cu cel mai mare test al războiului, deoarece, spun doi oficiali ai Pentagonului, Kievul începe principalul efort al contraofensivei sale , trimițând cea mai mare parte a rezervelor lor antrenate de Occident în lupta pentru a sparge apărarea la sud.

Provocarea cu care se confruntă trupele ucrainene care avansează este monumentală. De când a ocupat teritoriul ucrainean după invazia de anul trecut, Rusia a construit o rețea densă defensivă de câmpuri de mine, tranșee, buncăre, capcane pentru tancuri și alte obstacole. Din această cauză contraofensiva a mer încet, frustrând ucrainenii și aliații internaționali, scrie The New York Times.

Ucrainenii au lansat un asalt „masiv” cu trei batalioane, întărite cu tancuri, la sud de orașul Orihiv, iar apoi încă la câțiva kilometri mai la sud, în apropiere de satul Robotine, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării.

Trupele Kievului și-au intensificat contraofensiva după două luni de mici câștiguri teritoriale, organizând un nou atac în sudul țării și se apropie de orașul Bahmut, din estul țării, unde se dau lupte acerbe, potrivit The New York Times.

Oficialii ucraineni au informat Washingtonul despre începerea unei noi faze a contraofensivei și obiectivul principal al acesteia. Bloggeri militari ruși par să confirme intensificarea atacurilor ucrainene. Oficiali de la Pentagon au declarat pentru NYT sub rezerva anonimatului că „lovitura principală" a contraofensivei are loc acum, în timp ce armata ucraineană trimite mii de întăriri antrenate și echipate în Occident într-un punct perceput ca fiind slab în apărarea rusă din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. Cu toate acestea, Washington Post a relatat că un oficial american este prudent în a trage concluziile că principala contraofensivă a început.

Trupele ruse au respins un atac ucrainean în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a transmis miercuri după-amiază Ministerul rus al Apărării, după ce mai devreme oficiali şi bloggeri militari ruşi au vorbit despre o ofensivă majoră lansată de armata ucraineană în acest sector al frontului, care este una dintre axele contraofensivei lansate în iunie de Ucraina. "În ultimele 24 de ore a fost respins un atac inamic pe frontul din Zaporojie, în direcţia Robotine", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Potrivit acestuia, forţele ucrainene au pierdut în tentativa de asalt două tancuri, un obuzier şi un obuzier autopropulsat Gvozdika. El a mai susţinut că armata rusă a lovit concentrări de trupe ucrainene în zona localităţilor Mala Tokmaka, Iablukove şi Robotine, toate în provincia Zaporojie.

Un lider prorus din provincia ucraineană Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat că armata ucraineană a lansat la sud de oraşul Orihiv o acţiune ofensivă majoră pentru care trupele ucrainene au angajat în luptă peste o sută de tancuri şi blindate, inclusiv tancuri germane Leopard şi blindate americane Bradley.

Ivan Popov Foto Profimedia
Ivan Popov Foto Profimedia

Noul asalt de la Zaporojie vine la scurt timp după ce conducerea militară a Rusiei l-a concediat pe generalul-maior Ivan Popov, care a comandat anterior Armata 58 de arme combinate a Rusiei, care luptase cu ofensiva Ucrainei în acea regiune. Se pare că Popov a fost demis la începutul acestei luni, după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mai multe slăbiciuni din prima linie care afectează forțele sale, inclusiv deficiențele artileriei Moscovei.

„Acesta este marele test", a declarat un oficial american de rang înalt, citat de New York Times. Comandanții ucraineni ar fi încercat să profite de un moment de oportunitate, după săptămâni întregi în care au uzat apărarea rusă în Zaporojie și au bombardat depozitele de muniții și centrele logistice rusești din spatele frontului.

Obiectivul este de a tăia legătura terestră dintre teritoriul ucrainean ocupat de ruși și Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014, sau cel puțin de a face suficiente progrese pentru a aduce peninsula, importantă din punct de vedere strategic, în raza de tragere a Ucrainei.

Demiterea comandantului rus din regiune, generalul-maior Ivan Popov, după ce acesta a criticat conducerea militară, a contribuit, de asemenea, la sentimentul că acesta ar putea fi un moment de vulnerabilitate a Rusiei în zonă.

Rușii bat în retragere la Bahmut

Rușii aflați în sudul și estul Bahmutului au suferit pierderi grele și pe fondul acțiunilor intense de artilerie din partea ucraineană par să dea înapoi, scrie Institutul pentru studierea războiului. Ucraina încearcă de câteva săptămâni să spargă rezistența rusă acolo. Avansurile ucrainene în apropiere de Andriivka fac parte dintr-un plan de încercuire a Bakhmutului.

În ultimele zile, trupele ucrainene ar fi cucerit satul Andriivka și avansează în jurul satului Klishchiivka, situat la aproximativ șase kilometri spre sud, ocupând terenuri înalte importante și pădurile din apropiere.

Ucraina încearcă să încercuiască parțial orașul aflat în ruine, unde tactica siriană folosită de ruși îi dezavantajează, împingând dinspre nord și sud pentru a strâgnge într-o menghină forțele rusești din interior.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că în lupte se folosesc toate sistemele de armament disponibile, inclusiv munițiile cu dispersie furnizate recent de SUA.

Institutul pentru Studiul Războiului a descris câștigurile ucrainene revendicate ca fiind „semnificative din punct de vedere tactic", iar unii bloggeri militari ruși au părut să confirme progresele făcute de trupele Kievului.

Dacă avansul se confirmă, forțele ucrainene se află, astfel, mai aproape de importanta autostradă T053, ruta nord-sud care traversează orașul.

Un blogger militar rus spune că „inamicul a reușit să ocupe înălțimile adiacente (din Klicivka), de unde a desfășurat focuri de sisteme antitanc și grupuri de lunetiști pentru a sprijini infanteria și echipamentele care avansează".

În jurul localității Andriivka, care fusese folosită ca centru logistic de către forțele rusești, Moscova a desfășurat tancuri și vehicule blindate pentru a încerca să elibereze linia de copaci de forțele ucrainene, dar aparent fără suficient sprijin din partea infanteriei, ceea ce a dus la pierderi semnificative de vehicule luate în vizor de drone, iar rușii s-ar fi retras din zonă.

Bătălia de acum pentru Bahmut, unde au avut loc lupte continue de la începutul verii trecute, a subliniat poziția fragilă a Rusiei asupra orașului și a zonelor rurale din jur, de când a apărut ca obiectiv în timp ce înaintarea trupelor Moscovei spre orașele Sloviansk și Kramatorsk din estul țării a eșuat.

Rusia și-a intensificat atacurile mai la nord, în zona Kreminna și Lîman, despre care analiștii cred că ar putea fi o diversiune pentru a ușura presiunea din sud prin atragerea de trupe în acest sector.

Generalul Oleksandr Tarnavski, responsabil al ofensivei de sud a Ucrainei: „Încet sau nu, ofensiva are loc și cu siguranță își va atinge scopul”

Generalul Tarnavski spune că forțele sale fac „o muncă grea și minuțioasă”. El spune că „orice apărare poate fi spartă, dar ai nevoie de răbdare, timp și acțiuni pricepute”.

El mai crede că Ucraina își uzează încet inamicul. Rusiei, spune el, nu-i pasă să piardă oameni, iar schimbările recente în conducerea lor militară „înseamnă că totul nu este în regulă”. El insistă că Ucraina nu a angajat încă principala sa forță de atac. „Încet sau nu, ofensiva are loc și cu siguranță își va atinge scopul”, spune el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite