Armata germană critică într-un document secret modul în care ucrainenii își desfășoară ofensiva
0Contraofensiva ucraineană nu reușește să progreseze deoarece armata nu pune în aplicare pe deplin pregătirea primită din partea Occidentului, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații germane care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, relatează The Telegraph.

Liderii militari nu acoperă suficient linia frontului lung de 1.000 km, răspândind prea răzleț trupele, și lansează atacuri cu prea puțini soldați, potrivit documentului confidențial obținut de ziarul german Bild.
Soldații ucraineni instruiți de Occident dau dovadă de „un mare succes în învățare”, dar sunt dați înapoi de comandanți care nu au trecut prin taberele de instrucție, se arată în document.
Totodată, armata ucraineană favorizează promovarea soldaților cu experiență de luptă în detrimentul celor care au beneficiat de instruire la standardele NATO.
Prin urmare, comandanții pot prezenta „deficiențe considerabile de conducere” care duc la „decizii greșite și periculoase”, se susține în documentul militar.
Potrivit evaluării Bundeswehr, Ucraina își sacrifică avantajul în materie de efective, atacând în unități de 10-30 de oameni, insuficiente pentru a străpunge liniile rusești. Acesta adaugă că unitățile de dimensiuni mici cresc riscul de foc prietenesc și au defectul că nu pot să grupeze suficienți soldați antrenați în Occident pentru a fi eficienți din punct de vedere operațional.
Potrivit raportului german, citat de publicația britanică „The Telegraph”, soldații instruiți în Occident au înțeles „principiile operaționale ale focului și mișcării”, doar că la întoarcerea în Ucraina erau adesea comandați de ofițeri care foloseau tactici militare diferite. Liderii militari germani își exprimă, de asemenea, frustrarea față de faptul că luptătorii experimentați sunt promovați în detrimentul soldaților instruiți în Occident, argumentul lor fiind că „experiența de luptă nu înseamnă că soldatul este și un bun lider pe câmpul de luptă".
Oficialii de la Kiev și liderii militari au recunoscut că ofensiva a înregistrat doar progrese limitate, rețeaua densă de mine rusești fiind obstacolul principal în calea unui avans rapid.
Totuși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că ofensiva ar urma să „prindă viteză” în scurt timp. Aproximativ 160 de kilometri pătrați de teritoriu și nouă sate au fost recucerite de la lansarea ofensivei în urmă cu aproape două luni.
Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a comentat luna trecută că presiunea occidentală de a ataca mai repede „mă calcă pe nervi".
Mulți oficiali ai armatei spun că se simt presați să sacrifice un număr mare de soldați fără a avea suficient armament pentru a-i proteja, cum ar fi avioane F-16 și rachete Atacms cu rază lungă de acțiune.
Pe de altă parte, mai mulți analiști ucraineni au observat că progresul Ucrainei este împiedicat de eșecul de a implementa „războiul cu arme combinate” la scară largă, în care infanteria, vehiculele blindate și artileria operează ca un tot.