Ofensivă majoră a armatei ucrainene în regiunea Zaporojie. Ar fi reușit să străpungă prima linie de apărare a rușilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană a lansat miercuri o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de oraşul Orehovo (Orihiv), potrivit unor oficiali şi bloggeri militari ruşi, citaţi de CNN, preluat de Agerpres.

Ofensivă majoră în Zaporojie FOTO Profimedia
Ofensivă majoră în Zaporojie FOTO Profimedia

Trupele ucrainene au reuşit în anumite secţiuni ale frontului să străpungă prima linie de apărare a trupelor ruse, în timp ce lupte grele sunt în desfăşurare de-a lungul liniei de front din regiunea ucraineană sud-estică Zaporojie.

"Cel puţin o sută de blindate au fost folosite în atac de către inamic în secţiunea Orehovo a frontului din Zaporojie", a anunțat Vladimir Rogov, lider prorus în această provincie.

"Până în prezent, în urma valurilor succesive de atacuri lângă Robotine, cu mai mult de 100 de unităţi de vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei şi transportoare de trupe, inamicul a reuşit să străpungă trei secţiuni ale primei noastre linii defensive", precizează acelaşi oficial.

Acesta susșine că trupele ruse îşi folosesc tot arsenalul, inclusiv lovituri aeriene, pentru a respinge trupele ucrainene aflate în ofensivă, care au fost echipate şi instruite de statele occidentale.

"Luptătorii acestor brigăzi (ucrainene) au fost instruiţi în străinătate, iar brigăzile lor sunt dotate cu echipamente occidentale, inclusiv tancuri Leopard şi blindate de luptă Bradley (...) Acum sunt în desfăşurare lupte grele, de mare intensitate, în zonă", spune acelaşi oficial pro-rus.

Forțele ruse au clădit fortificații dense în regiunea Zaporojie
Forțele ruse au clădit fortificații dense în regiunea Zaporojie

La rândul său, bloggerul militar rus Rybar, de obicei bine informat, afirmă că luptele în zona menţionată au scăzut uşor în intensitate şi că trupele ruse ar fi reuşit deocamdată să-şi menţină poziţiile.

Pe frontul de est, trupele ruse aflate la sud de oraşul Bahmut au suferit pierderi grele şi par să se fi repliat, conform unor relatări oficiale şi neoficiale ucrainene, confirmate de bloggeri militari ruşi.

Responsabilii ucraineni nu au făcut deocamdată comentarii despre aceste acţiuni ofensive. Obiectivul principal al armatei ucrainene este străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.

„Credem în băieții noștri. Continuăm să muncim", a scris președintele ucrainean Volodimir Zelensli pe Telegram după ce a fost pus la curent cu noutățile de pe câmpul de luptă de către comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, relatează CNN.

Comentariile sale au loc în contextul ultimelor evoluții de pe frontul din sud și după progresele înregistrate recent în jurul Bahmut, în special în sudul orașului ocupat de ruși, unde forțele Kievului se apropie de așezările vecine Andriivka și Klișciivka.

„Vin întăriri pentru sistemul nostru de apărare aeriană. Acestea vor fi trimise acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, a spus Zelenski.

Statele Unite au anunţat marţi un nou pachet de ajutor militar care include muniţii pentru sistemele de rachete antiaeriene Patriot şi NASAMS și muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite