Nimeni nu mai distrusese un avion de spionaj cu rază lungă de acțiune. Ucrainenii ar fi reușit cu o rachetă Patriot
0Forțele aeriene ale Ucrainei au scris o nouă pagină de istorie militară când au doborât un avion rusesc A-50 deasupra Mării Azov, pe 14 ianuarie, deoarece nimeni nu mai distrusese până atunci un avion de detectare radar cu rază lungă de acțiune, relatează Defense Express.
Aceștia au precizat că astfel de aeronave încearcă să stea departe de front și să nu zboare în zona de apărare aeriană a celeilalte părți a războiului. Se presupune că A-50 este protejat de atacurile avioanelor de vânătoare de către o escortă, în timp ce aeronava radar în sine este capabilă să ghideze rachete spre avioanele inamice.
Rusia a susținut că A-50 poate detecta ținte la o distanță de până la 400 km, atât din aer cât și de la sol, și poate, de asemenea, să ghideze rachete antiaeriene ghidate S-400.
"Desigur, rămâne întrebarea ce anume a doborât aeronava A-50 rusească. Dacă luăm cea mai evidentă opțiune, este vorba de așa-numitul "Patriot rătăcitor". Acest sistem de rachete sol-aer cu rachete GEM-T are o rază de acțiune de până la 160 km împotriva țintelor aerodinamice de mare altitudine", se arată în articol.
Jurnaliștii au explicat că, dacă Patriot este desfășurat la o distanță foarte periculoasă față de linia frontului, acest sistem de apărare antiaeriană poate atinge avioanele inamice aflate în apropierea coastei Mării Azov.
"În același timp, echipajul A-50, format din 15-16 persoane, inclusiv 10-11 operatori radar, cel mai probabil a văzut rachetele antiaeriene care se apropiau de el pe ecranele radar. Cu toate acestea, A-50, care se bazează pe Il-76, este fizic incapabil să efectueze manevre antiaeriene eficiente, astfel încât rachetele nu au putut decât să își aștepte soarta", sugerează textul.
Rușii nu au prea multe astfel de aeronave în sistemul de apărare aeriană în cadrul forțelor armate ruse. În total, potrivit ziarului, rușii au "pe hârtie" doar trei A-50 sovietice și șase A-50U modernizate. Unul dintre avioanele A-50U a fost avariat în Belarus la începutul anului 2023.
În același timp, nu se știe câte dintre aceste aeronave sunt de fapt în stare de zbor. Prin urmare, distrugerea unui astfel de aparat înseamnă și o breșă în sistemul său de apărare aeriană și de control al aviației.
Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a confirmat, de asemenea, că forțele aeriene ucrainene au doborât și un avion Il-22 rusesc, un adevărat centru de control aerian. Se pare că această aeronavă a reușit să zboare spre aerodromul din Anapa.
Avionul rus de comandă aeriană Il-22M , care a fost lovit deasupra Mării Azov, a reușit probabil să ajungă pe aerodromul din Anapa. În grupul Telegram Fighterbomber , a fost postată o fotografie a avionului după aterizarea pe aerodrom .
După cum arată în fotografie, avionul rus a fost avariat semnificativ. Are multe găuri pe coadă.
„Se pare că Il-22 a ajuns la Anapa. O reptilă vie. Dar, după cum puteți vedea, jgheabul „nu este supus refacerii”. Prin urmare, oricât de greu ar fi, ținta este distrusă, resuscitarea nu va ajuta”, a comentat pe Facebook colonelul Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei .
În ceea ce privește aeronava DRV A-50, se știe că în urma impactului a încetat să mai comunice, iar ulterior un pilot al unui Su-30 al Forțelor Aeriene Ruse a detectat un incendiu și căderea unei aeronave neidentificate.
Dimineața, segmentul rus de rețele de socializare a confirmat doborârea avioanelor, dar a susținut că acestea au fost lovite de forțele ruse ca urmare a așa-zisului „foc amical”.
În același timp, comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul locotenent Mikola Olesciuk a sugerat că operațiunea a fost răspunsul Forțelor Armate ale Ucrainei la atacul de la Nipru din 14 ianuarie 2023 , când o parte a unui bloc de apartamente care a fost lovită de o rachetă rusă X-22 a fost distrusă. De obicei, o aeronavă de detectare a radarului cu rază lungă de acțiune ajută la ghidarea țintelor pentru a ocoli sistemele de apărare aeriană pe ruta unei astfel de rachete.