NATO nu acceptă, deocamdată, o armată proprie a statului Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică nu este de acord ca statului Kosovo să i se permită să aibă propria armată.  Piedica cea mai mare în calea acestui demers o pun cele patru ţări membre ale Alianţei România, Spania, Grecia, Slovacia - care nu au recunoscut Kosovo, spune un înalt oficial al Aianţei care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Kosovo poate decide ca să transforme Forţele de Securitate din Kosovo (BSK) în armată, dar un astfel de pas nu ar fi deloc pe placul NATO. Viitorul statut al BSK este neclar şi rămâne un subiect de dezbateri în cadrul NATO“, a declarat sursa cotidianului crie cotidianul kosovar „Koha Ditore“, citat de agenţia sârbă Tanjug.

Înaltul oficial NATO a arătat că şi ei sunt în căutarea unei căi de ieşire din situaţia actuală, deoarece KFOR nu poate rămâne pentru totdeauna în Kosovo. Cu toate acestea, transformarea BSK, anul acesta,  în Armata Kosovo nu este posibilă, indiferent de declaraţiilor oficialilor de rang înalt de la Priştina.

Sursa cotidianului apreciază că NATO consideră că instituţiile din Kosovo nu îşi vor asuma riscul de a transforma BSK în armată fără consimţământul NATO şi crede că acestea vor continua să coopereze cu Alianţa.
 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite