Polonia sprijină aderarea României la spațiul Schengen

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe transmite că omologul polonez, Zbigniew Rau, l-a asigurat de sprijinul Poloniei în procesul de aderare la spațiul Schengen.

Ministrul a avut o întrevedere cu omologul din Polonia FOTO Arhivă
Ministrul a avut o întrevedere cu omologul din Polonia FOTO Arhivă

Ce doi oficiali au avut consultări bilaterale în contextul participării ministrului Afacerilor Externe al Poloniei, în calitate de invitat special, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, a informat MAE român. 

"Vreau, de asemenea, să îi mulțumesc în mod deosebit colegului meu pentru sprijinul pe care Polonia l-a acordat și îl va acorda în continuare pentru obiectivul foarte important al României de aderare la spațiul Schengen. Este o confirmare pe care am primit-o și astăzi și îi mulțumesc din nou domnului ministru", a declarat Bogdan Aurescu.

MAE a transmis, „întrevederea a reconfirmat relațiile excelente existente între România și Republica Polonă, subsumate Parteneriatului Strategic bilateral, și a prilejuit un schimb aprofundat de opinii cu privire la temele de actualitate ale agendei europene și internaționale, cu accent pe securitatea regională”. 

De asemenea, cei doi miniștri au avut și un schimb de opinii privind cooperarea în cadrul formatelor regionale, inclusiv la nivel trilateral și multilateral”, a mai arătat sursa citată. 

Aurescu: Parteneriatul Strategic dintre România și Polonia este extrem de puternic

În urma consultărilor, ministrul român, Bogdan Aurescu a precizat că a avut consultări foarte bune și substanțiale cu omologul din Polonia, Zbigniew Rau. 

„Parteneriatul Strategic dintre România și Polonia este extrem de puternic. Este un parteneriat vibrant, care funcționează foarte bine și nu este niciun secret în faptul că Planul de acțiuni pe care l-am semnat împreună cu ocazia ședinței comune de Guvern care a avut loc la Varșovia la începutul lunii martie, fixează foarte bine parametrii în care funcționăm în această relație bilaterală”, a susținut Aurescu. 

Potrivit ministrului, „în plan economic, Polonia este unul dintre principalii parteneri economici ai României. Este partenerul care ocupă locul 5 la exporturi și locul 4 la importuri”, iar „anul trecut am avut un an record în schimburile noastre comerciale, cu peste 9 miliarde de euro”, a mai susținut Aurescu, arătând că „tendința este de creștere, cu peste 17,5% în primele luni ale anului”. 

Am exprimat, de asemenea, interesul de a avea dezvoltări, în continuare, în multe domenii sectoriale care ne interesează, atât pe România, cât și Polonia. Am discutat contextul european mai larg, care este, din păcate, afectat de impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar România și Polonia lucrează foarte bine împreună”, a mai relatat ministrul. 

Provocările cauzate de războiul din Ucraina 

Șeful diplomației române a mai explicat că subiectele au avut în vedere și provocările pe care le avem de înfruntat în contextul geopolitic actual și „despre sprijinul pe care îl acordăm, atât România, cât și Polonia, Ucrainei, sprijin care este extrem de substanțial pe toate dimensiunile, de la planul politic la cel economic, financiar, umanitar, diplomatic, sectorial, prin sprijinul acordat refugiaților sau prin facilitarea exporturilor de cereale”. 

„Am discutat și urmează să mai discutăm și în continuare despre necesitatea de a sprijini Republica Moldova și alte state din regiune, care au nevoie de sprijinul nostru pentru politica de reforme pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Bogdan Aurescu. 

Potrivit șefului diplomației române, discuțiile au vizat și inițiativa comună a statelor, „de a revitaliza, de a adapta Parteneriatul Estic la realitățile de după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, la începutul acestui an, astfel încât să putem sprijini mai eficient partenerii noștri din est care sunt deja îmbarcați pe calea europeană – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, căreia i-a fost recunoscută perspectiva europeană, dar și pentru a putea relaționa mai eficient cu Azerbaidjanul, cu Armenia și pentru a sprijini mai bine societatea civilă din Belarus”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite