NATO a descoperit lacune imense în apărarea Europei. Cu ce probleme se confruntă alianța

0
Publicat:

Războiul din Ucraina și viitoarele alegeri prezidențiale din SUA au dominat un summit NATO de la Washington luna aceasta, dar, în spatele scenei publice, planificatorii militari ai alianței s-au concentrat pe evaluarea costului enorm al reparării apărării Europei, aflată în dificultate.

NATO a descoperit lacune în apărarea Europei FOTO Arhivă
NATO a descoperit lacune în apărarea Europei FOTO Arhivă

Liderii NATO au convenit anul trecut asupra celor mai mari schimbări în trei decenii în capacitățile sale de apărare, pe fondul temerilor crescânde de agresiune rusă. În spatele scenei, oficialii au studiat de atunci cerințele minime de apărare pentru a realiza aceste planuri, care au fost trimise guvernelor naționale în ultimele săptămâni, potrivit unei surse militare, care a vorbit sub anonimat pentru Reuters.

NATO își propune să transforme aceste cerințe în ținte obligatorii pentru guvernele individuale pentru a asigura apărarea Europei până în toamna anului 2025, când va avea loc o reuniune regulată a miniștrilor apărării.

Cu ce probleme se confruntă NATO

Reuters a vorbit cu 12 oficiali militari și civili din Europa despre planurile clasificate, care au evidențiat șase domenii pe care alianța de 32 de națiuni le-a identificat ca fiind cele mai urgente de abordat.

Acestea includ lipsuri în apărarea aeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune, numărul trupelor, muniția, problemele logistice și lipsa comunicațiilor digitale securizate pe câmpul de luptă, au arătat discuțiile cu oficialii NATO.

Constatările arată că NATO se confruntă cu un efort uriaș pentru a-și atinge obiectivele într-un moment în care unitatea sa ar putea fi testată de constrângerile bugetare în rândul membrilor europeni seniori și diferențele privind cât de dură ar trebui să fie poziția sa față de Rusia.

Crucial, alegerile prezidențiale din acest an din SUA au ridicat problema că puterea proeminentă a NATO ar putea fi condusă de un om critic față de alianță – fostul președinte Donald Trump – care a acuzat partenerii europeni că profită de sprijinul militar al SUA.

La summitul de la Washington din 9-11 iulie, unii oficiali europeni au recunoscut public că, indiferent de cine câștigă alegerile din noiembrie, continentul va trebui să-și crească cheltuielile militare.

"Trebuie să recunoaștem că pentru America, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, prioritatea va fi din ce în ce mai mult să se mute în Indo-Pacific, așa că națiunile europene din NATO trebuie să facă mai mult efort", a spus Secretarul Apărării din Marea Britanie, John Healey, pe marginea summitului.

Un oficial NATO a spus că liderii alianței au convenit la Washington că, în multe cazuri, vor fi necesare cheltuieli peste 2% din PIB pentru a remedia deficiențele. El a menționat că 23 de membri acum îndeplinesc sau depășesc cerința minimă de 2%.

"Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, aliații europeni vor trebui să continue să-și mărească capacitățile de apărare, starea de pregătire a forțelor și stocurile de muniție", a spus oficialul NATO.

NATO este la cel mai înalt nivel de alertă din ultimele decenii

NATO se află la cel mai înalt nivel de alertă de la Războiul Rece, cu oficialii săi mai pesimiști, inclusiv ministrul german al apărării, Boris Pistorius, avertizând că un atac al Rusiei la granițele sale ar putea avea loc în cinci ani.

În timp ce economia rusă este deja pe picior de război, guvernele europene ar putea întâmpina rezistență dacă cer mai mulți bani pentru cheltuieli de apărare de la contribuabili afectați de creșterea costului vieții pentru a se pregăti pentru un război care pare un prospect îndepărtat pentru mulți, spun analiștii.

Prima schimbare serioasă a NATO de la sfârșitul Războiului Rece va reorienta alianța înapoi la apărarea Europei împotriva unui posibil atac rusesc, după ani de misiuni mai îndepărtate, precum cea din Afganistan.

Reuters a raportat anterior că planificatorii NATO cred că vor avea nevoie între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a rezista unui atac rusesc. O brigadă constă din 3.000 până la 7.000 de soldați, ceea ce ar însemna oriunde de la 105.000 la 350.000 de soldați.

Aceasta înseamnă, de exemplu, că Germania ar avea nevoie de 3-5 brigăzi suplimentare sau 20.000 până la 30.000 de soldați de luptă suplimentari, a spus sursa, practic o divizie mai mult decât cele trei divizii pe care Berlinul lucrează să le echipeze în acest moment.

Europa trebuie "să își arate colții"

În timp ce zeci de mii de trupe NATO și sovietice s-au confruntat direct de-a lungul graniței inter-germane în timpul Războiului Rece, desfășurarea trupelor acum va dura mai mult cu linia frontului oricărui conflict probabil să fie mai departe spre est – până la 60 de zile, inclusiv timpul necesar pentru a lua o decizie politică, conform primului planificator militar.

Europa nu are capacitate feroviară suficientă pentru a transporta tancuri, iar ecartamentele feroviare variază între Germania și statele baltice ex-sovietice, ceea ce înseamnă că armele și echipamentele ar trebui încărcate pe trenuri diferite.

Potrivit surselor, apărarea cibernetică trebuie întărită pentru a proteja împotriva unui atac de hacking care ar putea afecta desfășurările posibile, de exemplu, în Polonia, care ar putea bloca schimbătoarele feroviare și opri mișcarea trupelor spre est.

Europa ar trebui să fie pregătită să "își arate colții" și să mute trupele pregătite de luptă chiar până la linia potențială a frontului ca răspuns la mișcările militare rusești dacă este necesar ca un factor de descurajare, dar și pentru a prelua imediat lupta în cazul în care tensiunile se transformă într-un război, a spus sursa de planificare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite