FT: Europa mai are de cheltuit 56 de miliarde de euro pe an, până la îndeplinirea obiectivului NATO de 2% cheltuieli pentru apărare

0
Publicat:

Ziarul, citând date de la Institutul de Cercetări Economice din München, raportează că multe dintre țările UE cu cele mai mari deficite, inclusiv Belgia, Spania și Italia, au în același timp unele dintre cele mai ridicate niveluri de datorii și deficite bugetare din Europa.

Tanc Leopard 2. Foto: Profimedia
Tanc Leopard 2. Foto: Profimedia

Membrii europeni NATO au nevoie să cheltuie încă 56 de miliarde de euro pe an pentru a îndeplini obiectivul alianței de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB, relatează Financial Times, citând date de la Institutul de Cercetare Economică din München (Ifo).

Multe dintre țările Uniunii Europene cu cele mai mari deficiențe, inclusiv Belgia, Spania și Italia, au, de asemenea, unele dintre cele mai ridicate niveluri de datorii și deficite bugetare din Europa, arată studiul Ifo.

Germania a prezentat cel mai mare deficit: în 2023. Dar, tot Germania a cheltuit cu 14 miliarde de euro mai puțin pentru apărarea NATO decât era necesar pentru a îndeplini obiectivul. După cum notează studiul, în ultimul deceniu, Germania, ajustat la inflație, a redus la jumătate acest decalaj și intenționează să rezolve complet problema până la sfârșitul acestui an. În ceea ce privește dimensiunea deficitului, Germania este urmată de Spania (11 miliarde EUR), Italia (10,8 miliarde EUR) și Belgia (4,6 miliarde EUR).

Țările cu niveluri ridicate ale datoriilor și rate ale dobânzilor mari nu au prea mult spațiu pentru a crește datoria, așa că singura modalitate realistă de a face acest lucru este reducerea cheltuielilor în alte domenii”, a declarat economistul Ifo Marcel Schlepper. El a remarcat că acesta este un proces dificil și a citat exemplul Germaniei, care s-a confruntat cu protestele fermierilor din cauza planurilor guvernamentale de a reduce subvențiile și de a anula unele scutiri de taxe pentru fermieri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite