Minoritatea rusă din Estonia îi întoarce spatele lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Estoniei FOTO Siim Lovi/ ERR
Steagul Estoniei FOTO Siim Lovi/ ERR

Mulţi etnici ruşi din Estonia care aveau opinii favorabile faţă de Vladimir Putin contestă războiul dus de liderul de la Kremlin împotriva Ucrainei, relatează Euractiv.

Estonia, ţară de circa 1,3 milioane de locuitori, numără puţin peste 320.000 de etnici ruşi. Dintre aceştia, aproximativ 90.000 deţin cetăţenia Rusiei, iar 94% dintre ei au votat la alegeri în favoarea lui Vladimir Putin.

Această comunitate stârnea adesea suspiciuni în Estonia, fiind percepută ca o posibilă „coloană a cincea”. Însă războiul din Ucraina dezbină rândurile sale, spune Evghenia Volohhonskaja, redactor de ştiri în limba rusă la ERR News.

Potrivit jurnalistei estone, aproximativ 25% dintre „putiniştii” etnici ruşi îşi menţin convingerile, în timp ce 25% s-au dezis de liderul de la Kremlin. Restul comunităţii este în stare de şoc în urma invaziei armatei ruse în Ucraina, după cum arată un studiu realizat de YLE.

Pe de altă parte, mass-media pro-Kremlin pierde din încredere în Estonia. Conform unui sondaj comandat de Guvernul de la Tallinn, doar 27% dintre etnicii ruşi din Estonia consideră în prezent mass-media de la Moscova ca fiind demnă de încredere, în scădere cu 13% faţă de luna februarie.

În acelaşi timp, tot mai mulţi etnici ruşi încep să se informeze din presa estonă, procentajul lor ridicându-se la 40%, în timp ce 27% spun că nu mai au încredere în nicio instituţie de presă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite