Miliţiile proruse au ocupat sediul marinei Ucrainei din Sevastopol şi au evacuat ofiţerii ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov, citat de AFP. Militarii ucraineni au părăsit, pe rând, sediul marinei.

„Sunt aproximativ 200, unii cu cagule. Nu sunt înarmaţi şi nu a fost tras niciun foc de armă de partea noastră", a explicat el.

„Ofiţerii s-au baricadat în interiorul clădirii şi negocierile sunt în curs", a continuat Bogdanov. „Chiar dacă avem autorizaţie să ne folosim armele pentru a ne apăra, nu o facem şi nu o vom face", a precizat el.

Potrivit agenţiei de presă oficiale ruse Itar-Tass, militanţii au înălţat un drapel al Rusiei pe sediul marinei ucrainene . Mai întâi, ei au protestat în exteriorul clădirii, după care au pătruns în interior decupând un gard, potrivit aceleiaşi surse. La scurt timp după, ofiţerii ucraineni au părăsit sediul marinei din Sevastopol.

Totodată, Crimeea refuză să îl lase pe ministrul ucrainean al Apărării, Igor Teniuh, să intre pe teritoriul său, a anunţat miercuri premierul acestei regiuni. 

Curtea Constituţională rusă a validat, miercuri, în unanimitate tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat cu o zi înainte de preşedintele Vladimir Putin. „Curtea Constituţională a confirmat că tratatul este conform Constituţiei ruse”, a declarat preşedintele instanţei, Valeri Zorkin. „Decizia a fost luată în unanimitate”, a adăugat el.

image


Un soldat aflat pe acoperişul bazei marine ucrainene, ţinând steagul rus în mână, miercuri, 19 martie FOTO Reuters

Crimeea, anexată Rusiei

Acţiunea soldaţilor proruşi are loc la o zi după anexarea Crimeei la Federaţia Rusă, ca urmare a semnării unui acord de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei. Dar se pare că acest lucru a dus la intrarea într-o fază militară a crizei dintre Rusia şi Ucraina.

Şeful statului rus a ţinut mai întâi un discurs, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, cu o tonalitate puternic patriotică în care a descris Crimeea drept o parte inseparabilă a Rusiei, pierdută

odată cu dezmembrarea URSS. 

Înainte de începutul discursului, şi la final, în sală s-a putut auzi imnul naţional al Rusiei, pe care, de altfel, s-a semnat şi acordul de alipire a Crimeei la Federaţia Rusă. Discursul lui Putin a fost întrerupt de circa de 30 de ori, de aplauzele celor prezenţi care se ridicau de fiecare dată în picioare. Liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că a depăşit „linia roşie“ în criza din Ucraina şi că a revenit la tacticile de izolare din timpul Războiului Rece.

Putin a asigurat că Rusia nu vrea scindarea Ucrainei. „Să nu îi credeţi pe cei care vă sperie, care vă spun că după Crimeea, vor urma alte regiuni“, a spus şeful statului rus. Liderul de la Kremlin a ţinut să le mulţumească militarilor ucraineni care nu şi-au pătat mâinile cu sânge. „S-a vorbit despre intervenţie, agresiune, eu nu îmi amintesc niciun intervenţionism, nicio împuşcătură“, a bravat Putin.

Primul militar ucrainean ucis în Peninsulă

Iată însă că la câteva ore de la intervenţia acestuia, un militar ucrainean a fost ucis într-o tentativă de luare cu asalt a unei unităţi militare din Simferopol, capitala provinciei Crimeea, ocupată de trupe ruse, după cum a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea pentru

AFP. 

„În asaltul asupra unei baze, la Simferopol, un militar ucrainean a decedat după ce a fost rănit la nivelul gâtului. Alt militar a fost rănit“, a declarat Vladislav Seleznev.

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a declarat după acest incident: „În Crimeea, conflictul

cu Rusia intră într-o fază militară, în urma unor tiruri asupra unor soldaţi ucraineni. „Astăzi trupele ruse au început să tragă asupra militarilor noştri. Este o crimă de război“, a spus Iaţeniuk. 

Putin a ţinut să-i liniştească şi pe tătarii din Crimeea că nu vor avea de suferit, însă, vicepremierul regiunii, Rustam Temirgaliev, a declarat că noua putere prorusă din Crimeea intenţionează să recupereze o parte din terenurile ocupate „ilegal“ de tătari

„Le vom cere să elibereze o parte din terenuri, deoarece avem nevoie de ele pentru proiecte sociale“, a declarat Temirgaliev.

Parfum de Război Rece: Rusia, exclusă din G8

După anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, europenii şi americanii au decis sancţiuni economice, fără să excludă negocierea cu Moscova. Unul dintre şefii diplomaţiilor prezente la Bruxelles a rezumat lecţia reuniunii de luni astfel: „Să fim realişti, în absenţa posibilităţii unei intervenţii militare, nu putem face nimic pentru a schimba statutul actual al Crimeei”.

Aşadar, europenii s-au văzut nevoiţi să condamne „procedurile inacceptabile” ale Moscovei, referendumul „ilegal şi nelegitim” şi să ceară încheierea „spiralei negative” declanşate de Vladimir Putin.

Ieri, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a anunţat că Rusia a fost exclusă din grupul ţărilor G8. Liderii din ţările G7 se vor întâlni, săptămâna viitoare, ca să discute despre alte acţiuni faţă de Rusia. Reuniunea va avea loc la Haga şi este un răspuns la încercarea Moscovei de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea. La eveniment va participa şi liderul american, Barack Obama.

Turcia ar putea interzice navelor maritime ruseşti să treacă prin strâmtoarea Bosfor, informează agenţia Unian, care citează surse din cadrul diplomaţiei turceşti. Potrivit informaţiilor, în cadrul unei convorbiri telefonice între premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi preşedintele rus Vladimir Putin, oficialul turc a avertizat: „Dacă armata rusă îşi va intensifica acţiunile pe teritoriul Ucrainei, sau dacă guvernarea «marionetă » din Crimeea va folosi forţa împotriva tătarilor din regiune, Turcia va fi nevoită să interzică accesul navelor maritime ruseşti prin strâmtoarea Bosfor“.

Şi Japonia a anunţat că a impus sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, iar Franţa a declarat că ar putea opri vânzările de nave militare Rusiei.

Acţiunile europene au crescut, ieri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat acordul pentru anexarea Crimeei la Rusia, dar a declarat că nu vrea divizarea Ucrainei, investitorii interpretând această declaraţie ca pe un semnal că Putin „este satisfăcut cu Crimeea“.

image

Ruşii râd de sancţiunile „tovarăşului“ Obama

Decizia Washingtonului de a confisca activele deţinute de apropiaţii lui Putin în SUA a fost primită cu râsete la Moscova. „Tovarăşe Obama, ce te faci cu aceia care nu au conturi sau proprietăţi peste hotare? Sau nu te-ai gândit la asta?”, a întrebat amuzat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. La rândul său, premierul Crimeei,  Serghei Aksionov, a postat pe contul său de Twitter o poză trucată cu Obama în uniformă rusească (foto), comentând că acesta a primit gradul de colonel după recuperarea Crimeei. (Viorica Marin)

image

Pe aceeaşi temă:

„E clar că trebuie să ne aşteptăm la timpuri tumultoase la Nistru“. Ce cred analiştii despre un posibil scenariu de anexare a Transnistriei de către Rusia Odată ce au terminat cu anexarea peninsulei Crimeea, Putin a pus tunurile pe Transnistria. Marţi, liderii separatişti din Republica Moldova au cerut Moscovei să procedeze la fel cu regiunea din stânga Nistrului. Răspunsul nu a întârziat – joi Guvernul rus va examina „blocada“ Transnistriei.

Dan Dungaciu: Recunoaşterea Transnistriei de către Rusia ar însemna undă verde pentru reunificarea României cu Moldova Directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, analistul Dan Dungaciu, a prezentat în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“ implicaţiile acţiunilor pe care Moscova le întreprinde în regiune, după ce Transnistria a cerut integrarea în Federaţia Rusă.

Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei Rusia a anexat Crimeea, oficial. LIderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a informat oficial Duma de Stat (Parlamentul) de cererea Crimeei de alipire la Federaţia Rusă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa legislativului de la Moscova. După discurs, Putin şi liderii de la Simferopol şi Sevastopol au semnat acordul privind anexarea teritorială.

Occidentul reacţionează dur la schimbarea „forţată” a graniţelor Ucrainei  Liderii Internaţionali şi-au exprimat atât părerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului şi consecinţele acestuia, cât şi temerile cu privire la viitorul crimeenilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite