Militari ruşi şi ucraineni, la aceeaşi masă în centrul de supraveghere a exporturilor de cereale ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari ruşi şi ucraineni în centrul de coordonare pentru exportul cerealelor FOTO Twitter
Militari ruşi şi ucraineni în centrul de coordonare pentru exportul cerealelor FOTO Twitter

Centrul de coordonare comun (CCC) însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat miercuri la Istanbul, conform acordurilor semnate vineri de Ucraina şi Rusia cu Turcia şi ONU,  transmite AFP.

În virtutea acestor acorduri, valabile timp de 120 de zile între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, CCC va fi însărcinat cu efectuarea de inspecţii de nave la plecare şi la sosirea la Istanbul, în scopul garantării faptului că ele nu transportă altceva în afară de cereale, conform Agerpres.

Delegaţii atât din Ucraina, cât şi din Rusia au fost prezente la ceremonia de deschidere a Centrului Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, care va supraveghea exportul de cereale şi alte bunuri agricole prin Marea Neagră 

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acorduri privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocate din cauza conflictului armat între cele două ţări.

Acordul a fost semnat separat de Ucraina şi Rusia cu ONU şi Turcia şi priveşte exportul a circa 20 de milioane de tone de cereale ucrainene. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lăudat efortul de mediere al Turciei care a fost esenţial pentru a se ajunge un acord de deblocare a transporturilor de cereale după blocada Rusiei în Marea Neagră, în contextul războiului declanşat de Moscova în Ucraina. El a numit acordul un „far al speranţei”. 

Acordul prevede următoarele: 

Personal turc, ucrainean şi al ONU vor monitoriza încărcarea cerealelor pe navele din porturile ucrainene, iar acestea vor urma o rută prestabilită prin Marea Neagră. Navele ucrainene vor ghida navele comerciale  pentru a ocoli zonele minate din jurul coastei, folosind o hartă a canalelor sigure furnizată de partea ucraineană. 

Navele ce vor traversa Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor vor fi monitorizate îndeaproape de un centru comun de coordonare din Istanbul, format din reprezentanţi ai ONU, Ucrainei, Rusiei şi Turciei. 

Navele care intră în Ucraina vor fi inspectate sub supravegherea acestui centru pentru a verifica că nu au la bord arme sau obiecte care ar putea fi folosite pentru a ataca partea ucraineană. 

Părţile rusă şi ucraineană au convenit să nu atace navele comerciale şi nici porturile implicate în iniţiativa de a transporta cereale vitale, în timp ce supravegehtorii ONU şi turci vor fi prezenţi în porturile ucrainene pentru a delimita zonele protejate de acord.

   

În cele 120 de zile de valabilitate a acordurilor pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone de cereale din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite