Metodele rușilor de a integra teritoriile ocupate din Ucraina
0Rusia își extinde activitățile partidelor sale politice și intenționează să organizeze alegeri în septembrie 2023 în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Kremlinul crede că acest lucru va legaliza procesul de ocupare.
Ucrainenii care au rămas să trăiască și să lucreze în teritoriile ocupate sunt nevoiți să obțină pașapoarte rusești, ceea ce contribuie și la integrarea lor în societatea rusă. Și pentru a schimba componența demografică a regiunilor ucrainene, autoritățile ruse își încurajează cetățenii să se mute pentru a locui în regiunile nou capturate, promițând credite ipotecare ieftine.
De asemenea, Rusia intenționează să finalizeze procesul de integrare a regiunilor în propriul său domeniu juridic de cinci ori mai rapid decât în Crimeea. Standardele rusești sunt deja impuse acolo în educație, medicină și fiscalitate.
La începutul lunii februarie, șefa Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a declarat că alegerile în teritoriile ucrainene ocupate vor avea loc pe 10 septembrie 2023, iar pregătirile pentru acestea sunt deja în derulare. Această dată nu a fost aleasă întâmplător - atunci se organizează „ zi unică de vot ” în Rusia, adică alegeri regionale . Conform datelor Comisiei Eelectorale Centrale din Rusia, aproape 60 de procese electorale vor avea loc în paralel, în septembrie - în principal pentru parlamentele republicilor și organele legislative ale orașelor rusești. Sunt planificate alegeri pentru „parlamentele” regiunilor ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Alegeri pentru a se justifica și a legitima ocupația
Potrivit serviciilor de informații britanice , Rusia dorește să folosească aceste alegeri pentru a se justifica și a legitima ocupația. Pavlo Romaniuk, consilier juridic al Rețelei Civice OPORA, consideră că aceste alegeri sunt menite să creeze iluzia proceselor democratice în teritoriile ocupate și să tragă localnicii în câmpul electoral rusesc pentru a le slăbi legătura cu Ucraina.
Potrivit acestuia , dacă Rusia organizează alegeri în teritoriile ocupate, nu va schimba nimic pentru Ucraina, deoarece, conform normelor dreptului internațional, nicio alegere în teritoriile ocupate nu legalizează anexarea .
Cu toate acestea, avocatul consideră că Ucraina ar trebui să se opună unor astfel de " alegeri " . Desigur, cea mai bună opțiune ar fi eliberarea acestor teritorii, dar în timp ce acest proces continuă, se pot folosi și alte instrumente. În primul rând, Ucraina ar trebui să continue să susțină creșterea presiunii internaționale asupra Rusiei. Este necesar să se declare astfel de alegeri drept nule și neavenite la nivelul Adunării Generale a ONU, al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și al altor instituții internaționale.
În plus, potrivit lui Pavlo Romaniuk, Ucraina ar trebui să folosească instrumentele disponibile în jurisdicția sa națională. Este vorba de aducerea la răspundere penală a persoanelor care participă la organizarea de alegeri ilegale sau solicită public organizarea acestora . „Ce ar trebui făcut pentru asta? În primul rând, să informeze populația locală că Ucraina va elibera în curând teritoriile ocupate și că nu ar trebui să participe sub nicio formă la organizarea acestor alegeri ilegale, pentru că responsabilitatea este asigurată pentru asta”, crede avocatul .
Potrivit acestuia, este necesar să se asigure că nu numai organizatorii unor astfel de „alegeri”, ci și alte persoane implicate în procesul electoral pot fi aduși efectiv în fața justiției.
Întrucât Comitetul Central Rus se pregătește să organizeze alegeri pe teritoriile ucrainene , partidele politice ale țării agresoare sunt și ele active . Își construiesc rețelele în regiunile ocupate, în perspectiva viitoarelor alegeri. De exemplu, Partidul Liberal Democrat din Rusia (naționalist), care în mod oficial este de opoziție, dar sprijină pe deplin politica agresivă a lui Vladimir Putin, și-a deschis birouri districtuale în mai multe orașe din regiunea Donețk .
Cu toate acestea, cea mai serioasă activitate în această direcție este realizată de partidul prezidențial Rusia Unită. Partidul și-a înregistrat deja reprezentanțe în toate cele patru regiuni ucrainene ocupate. Colaboraționiști ucraineni au primit funcții importante.
În regiunea Donețk, liderul „Republicii Populare Donețk”, Denis Pușlin, a devenit secretarul filialei regionale , în Lugansk - șeful pseudo-parlamentului „Republicii Populare Lugansk”, Denis Miroșnicenko , în Zaporojie - șeful administrației de ocupație a Melitopolului, Galina Danilcenko . În ceea ce privește regiunea Herson, adjunctul șefului fracțiunii „Rusia Unită” din Duma de Stat de la Moscova, Igor Kostikevici , a devenit secretarul acesteia, iar șeful administrației de ocupație a regiunii, Volodimir Saldo, s-a alăturat consiliului politic filialei de partid.
Deportare, colonizare, rusificare
Rusia continuă să-i oblige pe locuitorii din teritoriile ocupate să-și facă pașapoarte rusești și oferă credite ipotecare preferențiale pentru ca cetățeni din Rusia să vină în teritoriile ocupate.
Un alt element de integrare este eliberarea forțată a pașapoartelor rusești cetățenilor ucraineni care au rămas în teritoriile ocupate. Cu toate acestea, acest proces este caracterizat de anumite diferențe în diferite teritorii. În unele zone din regiunile Donețk și Lugansk, care au fost ocupate în 2014, pașapoartele rusești au început să fie distribuite în 2019. De atunci, conform diverselor date, le-au primit peste 600.000 de cetăţeni ucraineni.
În schimb, în regiunile Herson și Zaporojie au început să se dea forțat pașapoarte din mai 2022, când Putin a semnat un decret privind acordarea simplificată a cetățeniei ruse rezidenților acestor regiuni din Ucraina.
Rușii recurg la intimidare și presiune. Angajații de stat au devenit primele victime ale pașaportului forțat – profesorii și medicii sunt amenințați cu concedierea dacă nu acceptă pașaportul rusesc. Astfel de cazuri au avut loc, de exemplu, în regiunea Lugansk și regiunea Donețk.
Pe lângă angajații de la stat, locuitorii obișnuiți și antreprenorii sunt sub presiune . Astfel, de la începutul lunii martie, ocupanții ruși au amenințat că vor evacua toți cetățenii ucraineni care nu primesc pașapoarte rusești în regiunea Herson. Vodimir Saldo a spus că toată lumea ar trebui să primească pașapoarte rusești înainte de „alegerile” din regiunea ocupată. Pe de altă parte , antreprenorii care nu primesc pașapoarte rusești nu pot lucra în Mariupol de la 1 martie.
Cu toate acestea, rușii nu se limitează la asta. Aceștia îi obligă pe angajații instituțiilor de stat care au primit deja pașapoarte rusești să renunțe la cetățenia ucraineană . În caz de refuz, din nou, aceștia sunt amenințați cu concedierea, deși legislația rusă permite dubla cetățenie.
Centrul Național de Rezistență explică astfel de acțiuni prin faptul că Rusia trebuie să-și „întărească ” drepturile asupra regiunii prin schimbarea compoziției demografice . Centrul mai adaugă că, în același scop, statul agresor creează condiții favorabile cetățenilor săi care doresc să se mute în teritoriile ocupate. Pentru a-i încuraja, Rusia este gata să le ofere credite ipotecare preferențiale pentru achiziționarea de locuințe în terenurile ocupate.
Potrivit lui Pavel Romaniuk, dobândirea forțată a cetățeniei ruse de către cetățenii ucraineni care locuiesc pe teritoriul ocupat temporar nu este recunoscută de Ucraina și nu este un motiv pentru a pierde cetățenia ucraineană . Prin urmare, rezidenții teritoriilor ocupate rămân cetățeni ai Ucrainei, chiar dacă trebuie să obțină pașapoarte rusești din cauza unei amenințări la adresa propriei securități.
„Țara noastră nu recunoaște pașapoartele forțate eliberare de Rusia, așa că cetățenii noștri nu sunt responsabili pentru aceasta”, subliniază avocatul.
Între timp, pașapoartele eliberate forțat pot fi folosite pentru a mobiliza populația locală în rândurile armatei ruse. O astfel de mobilizare încalcă normele dreptului internațional umanitar și este o crimă de război .
Mâncare caldă pentru elevi
În același timp, Rusia lucrează pentru integrarea regiunilor ucrainene ocupate în propriul spațiu juridic, socio-economic, educațional și cultural. Potrivit șefului Dumei de Stat, Viaceslav Volodin , a fost nevoie de cinci ani pentru a integra Crimeea în domeniul juridic unificat al Rusiei, dar intenționează să absoarbă în noile teritorii în doar un an .
În acest scop , Duma de Stat a adoptat mai multe legi noi . În special, Rusia stabilește controlul asupra persoanelor juridice din teritoriile ocupate și introduce sistemul de impozitare rus. În 2022, toți antreprenorii au fost înscriși în Registrul de stat unificat al persoanelor juridice, iar aceștia, în schimb, trebuie să își adapteze documentele de înființare în conformitate cu legislația rusă. Celor care refuză li se va interzice să facă afaceri.
În plus, Rusia a decis să-și creeze propriul sistem judiciar în regiunile ocupate , să stabilească o procedură specială pentru procedurile executive acolo și să extindă normele Codului de procedură penală rus în aceste teritorii.
În februarie 2023, Duma de Stat a instituit un moratoriu privind colectarea datoriilor de la cetățeni de către bănci și organizații de microfinanțare până în 2026. Totuși, acest lucru nu se va aplica celor care au datorii pentru locuințe și servicii comunale.
Trecerea la ora Moscovei
Pentru a slăbi și mai mult legătura teritoriilor ocupate cu Ucraina, Rusia intenționează să le treacă la ora Moscovei.
În ceea ce privește sfera socială , de la 1 martie , Rusia plănuiește să distribuie ruble populației vulnerabile: pensionari; şomeri; persoane cu dizabilități; familiile sau femeile însărcinate care cresc un copil sub 17 ani; etc.
Pe 26 ianuarie , guvernul rus a alocat 1 miliard de ruble pentru șomeri și încă un miliard și jumătate pentru examinările medicale preventive ale copiilor. Duma de Stat a recunoscut, de asemenea, calificările și diplomele obținute de medici și farmaciști din Ucraina, iar până la sfârșitul anului 2025 a permis să acorde îngrijiri medicale fără a ține cont de recomandările clinice.
Duma de Stat a obligat instituțiile de învățământ din teritoriile capturate să studieze în conformitate cu programele educaționale rusești și a scutit profesorii de la certificare până în septembrie 2024. Ministerul rus al Educației intenționează să stabilească o procedură separată pentru examenele finale, pentru copii, iar toate organizațiile educaționale vor funcționa cu licențe temporare.
Cu toate acestea, acesta nu este cel mai rău lucru. Profesorii ruși care au venit în teritoriile ocupate le impun școlarilor ucraineni versiunea Kremlinului privind războiul și îi obligă să asculte imnul național rus .
„În plus, profesorii ruși îi obligă pe copii să scrie scrisori de sprijin soldaților ruși . În caz de refuz, părinții sunt convocați la școală. Profesorii din Rusia dictează literalmente ce trebuie să scrie copilul și apoi verifică ce scrie”, relatează Centrul de Rezistență Națională.
Rusia promite să ofere gratuit mese calde și manuale elevilor de școală elementară și burse studenților.