Marina Regală britanică a trimis două nave de război în Golful Persic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HMS Montrose Foto captură Wikimedia Commons/MC2 Tristin Barth
HMS Montrose Foto captură Wikimedia Commons/MC2 Tristin Barth

Marina Regală britanică a desfăşurat două nave de război în Golful Persic pentru a escorta  navele sale petroliere la trecerea prin strâmtoarea Ormuz, relatează The Independent.

Două nave de război, fregata HMS Montrose tip 23 şi distrugătorul HMS Defender tip 45, au fost desfăşurate sâmbătă ca parte a măsurilor de siguranţă în cazul în care tensiunile între SUA şi Iran vor escalada după ce Iranul a ameninţat cu represalii pentru uciderea influentului lider militar Soleimani.

Ministrul de interne britanic, Ben Wallace, a transmis că guvernul „va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi navele” în regiunea Golfului.

După ce a discutat cu omologul său american, Mark Esper, Wallace a declarat că deşi ar fi de dorit să nu existe escaladări, SUA au tot dreptul să se apere de ameninţări iminente în condiţiile în care forţele americane au „fost atacate în mod repetat în ultimele luni de miliţiile pro-iraniene”, iar „generalul Soleimani a fost la baza utilizării forţelor paramilitare pentru a submina interesele naţiunilor suverane vecine şi a lovi în duşmanii Iranului”.

Zilele următoare ministrul britanic de externe Dominic Raab se va întâlni cu omologii săi din Franţa, respectiv Germania, iar joi va merge la Washington pentru a se întâlni cu Mike Pompeo într-o încercare de a reduce tensiunile între Iran şi SUA.

Premierul britanic Boris Johnson se află in vacanţă pe o insulă din Caraibe şi este aşteptat să revină duminică în ţară. El nu a comentat uciderea generalului iranian.

   

Un oficial britanic, citat de The Sun a declarat: „Nu vom iniţia un atac, însă ne luăm toate măsurile de precauţie şi vom răspunde în funcţie de cum va reacţiona Iranul după uciderea lui Soleimani. 

Dacă lucrurile degenerază, UK va fi alături de SUA. Submarinele de atac de tip hunter-killer sunt cele mai avansate submarine ale marinei regale. Sunt arme mortale şi unul dintre ele se află deja în calea Iranului”

Submarinele sunt dotate cu rachete de croazieră Tomahawk care au fost ultima dată folosite în 2011 pentru a ţinti facilităţi militare ale lui Gaddafi în Libia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite