Marea Britanie a adoptat sancțiuni împotriva unor miniștri ruși implicați în deportarea copiilor ucraineni

0
Publicat:

Guvernul britanic a anunţat luni că a adăugat încă 14 persoane pe lista sa de sancţiuni împotriva Rusiei, printre care ministrul Culturii Olga Liubimova şi ministrul Educaţiei Serghei Kravţov, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Copii ucraineni deportați în Rusia FOTO EPA-EFE
Copii ucraineni deportați în Rusia FOTO EPA-EFE

Olga Liubimova a fost sancţionată pentru faptul că a furnizat sprijin şi a promovat politici şi acţiuni care „destabilizează sau ameninţă integritatea teritorială” a Ucrainei, a anunţat Ministerul britanic de Externe.

Alți 11 oficiali ruși, printre care Serghei Kravţov, au fost sancţionați pentru implicarea lor în „programul de deportare forţată şi reeducare a copiilor ucraineni”.

„În programul său dătător de fiori de deportare forţată a copiilor şi în propaganda plină de ură vehiculată de lacheii săi, vedem intenţia adevărată a lui (Vladimir, n. red.) Putin - de a şterge Ucraina de pe hartă”, a afirmat șeful diplomației britanice, James Cleverly, citat într-un comunicat.

„Sancţiunile de astăzi îi trag la răspundere pe cei care susţin regimul lui Putin, inclusiv pe cei care vor să vadă Ucraina distrusă, identitatea sa naţională distrusă şi viitorul său şters”, a adăugat ministrul Cleverly.

Rusia a anunţat recent că a transferat circa 700.000 de copii din zone de conflict din Ucraina în teritoriul său într-un așa-zis program de protecție.

Însă conducerea de la Kiev denunță un sistem de deportare menit ștergerii identității ucrainene. Potrivit SUA, mii de copii ucraineni au fost luaţi cu forţa din casele lor.

Ministerul ucrainean al Integrării Teritoriilor Ocupate consideră că 19.492 de copii sunt în prezent deportaţi ilegal în Rusia.

Vladimir Putin este vizat de un mandat internațional de arestare în cazul deportării copiilor ucraineni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite