Macron şi Johnson, hotărâţi în privinţa Ucrainei, se felicită pentru „camaraderia“ lor

0
0
Emmanuel Macron şi Boris Johnson, decişi să continue sprijinirea Ucrainei FOTO Profimedia (arhivă)
Emmanuel Macron şi Boris Johnson, decişi să continue sprijinirea Ucrainei FOTO Profimedia (arhivă)

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul britanic demisionar, Boris Johnson, au salutat marţi, în cursul unei discuţii telefonice, cooperarea lor din ultimii ani şi au subliniat importanţa de a continua "să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar", transmite AFP.

"Ei s-au felicitat reciproc pentru prietenia şi camaraderia lor" şi au estimat că cooperarea bilaterală a "făcut diferenţa în multe probleme internaţionale ", a subliniat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Cu toate acestea, relaţiile nu au fost întotdeauna bune între cele două capitale din cauza disputelor legate de Brexit, în special în privinţa pescuitului, şi a personalităţii puternice a celor doi lideri.

Emmanuel Macron, aflat în vacanţă la Fort Brégançon, în sudul Franţei, şi Boris Johnson s-au declarat, de asemenea, "convinşi că relaţia bilaterală va continua să se consolideze în anii următori".

Un summit este prevăzut între cele două ţări în următoarele luni, dar Boris Johnson nu va mai fi atunci în funcţie.

Premierul britanic a demisionat la începutul lui iulie după luni de scandaluri. Membrii Partidului Conservator votează în august pentru desemnarea succesorului acestuia care va fi cunoscut la 5 septembrie. Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, este considerată favorită în faţa fostului ministru de finanţe.

În fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina

Emmanuel Macron şi Boris Johnson au reafirmat, de asemenea, "hotărârea lor să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar şi să menţină un nivel ridicat de coordonare între parteneri pentru a răspunde nevoilor militare, umanitare şi economice ale ucrainenilor", a subliniat preşedinţia franceză.

Evocând blocarea cerealelor din cauza conflictului din Ucraina, "ei şi-au reiterat sprijinul pentru eforturile europene de a permite exportul de volume pe cale rutieră şi fluvială", a adăugat Palatul Elysee.

Nave încărcate cu cereale ucrainene au început să părăsească porturile ucrainene prin Marea Neagră, în baza unui acord încheiat la 22 iulie între Rusia şi Ucraina şi validat de Turcia şi Naţiunile Unite.

Preşedintele Emmanuel Macron "a lăudat leadershipul premierului (britanic) în privinţa Ucrainei", a mai subliniat Londra.

Boris Johnson s-a situat în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina. A fost unul dintre primii care au mers la Kiev după declanşarea ofensivei ruse la 24 februarie.

După o primă vizită la 9 aprilie, a revenit la 17 iunie, la o zi după o vizită comună a lui Emmanuel Macron, cancelarului german Olaf Scholz şi premierului italian Mario Draghi care între timp şi-a dat demisia, reaminteşte AFP.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii vor să racordeze centrala nucleară de la Zaporojie la reţeaua electrică din Crimeea ocupată

La centru - aliaţi, în ţară - adversari. Harta conflictelor PNL-PSD la nivel naţional

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite