Macron a cerut formarea unei majorităţi largi în parlament pentru reforme în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Potrivit preşedintelui Franţei, „majoritatea liderilor partidelor cu care au avut loc întâlniri au respins ideea creării unui guvern de unitate naţională”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un discurs televizat adresat naţiunii, a cerut formarea unei majorităţi mai largi în parlament pentru a realiza reforme în ţară.

„Nici o singură forţă politică nu poate guverna singură”, a declarat miercuri liderul francez, subliniind „diviziunile profunde din societatea franceză care au afectat componenţa parlamentului”. „Pentru a acţiona, este nevoie de o majoritate mai largă şi mai clară”, a subliniat el.

Şeful statului a cerut partidelor de opoziţie să răspundă la întrebarea „cât de departe sunt gata să meargă în cooperare cu blocul prezidenţial pentru a găsi compromisuri”. Guvernul, a spus el, intenţionează să ia măsuri în această vară pentru a asigura puterea de cumpărare şi ocuparea deplină a forţei de muncă, precum şi pentru a combate schimbările climatice.

Potrivit lui Macron, „majoritatea liderilor de partid cu care au avut loc întâlniri au respins ideea formării unui guvern de unitate naţională”. Prin urmare, „ar fi nejustificat să pariez pe acest proiect”, este convins. Preşedintele a reamintit că joi pleacă într-un turneu străin, care va începe cu summitul UE de la Bruxelles. „După întoarcerea mea, vom începe implementarea acestei noi configuraţii”, a promis el.

Macron nu a ascuns că este îngrijorat de prezenţa scăzută la alegerile parlamentare din Franţa. „Nu pot ignora neparticiparea la vot a unui număr semnificativ de alegători”, a recunoscut el.

Alegeri parlamentare
Alegerile pentru Camera inferioară a Parlamentului francez au avut loc în două tururi - pe 12 şi 19 iunie. Blocul prezidenţial „Împreună!” a primit 245 din 577 de locuri. A doua ca mărime a fost alianţa forţelor de stânga - „Noua Uniune Ecologică şi Socială a Poporului” (NUPES), formată din mişcarea „Franţa Nesupusă”, socialişti, comunişti şi asociaţia „Europa – Ecologie – Verzi” (131 de mandate). Adunarea Naţional al lui Marine Le Pen, de extremă dreapta, are o fracţiune de 89 de parlamentari. Republicanii au câştigat 64 de locuri în parlament. Niciunul dintre partide nu are majoritatea necesară pentru a-şi adopta proiectele de lege.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite