Lukașenko le cere mercenarilor Wagner să-i antreneze armata. „Occidentul îi urăște din toți rărunchii“

0
Publicat:

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a invitat mercenarii Wagner în țara sa pentru a-i antrena armata.

Aleksandr Lukasenko, presedintele Belarusului FOTO Twitter
Aleksandr Lukasenko, presedintele Belarusului FOTO Twitter

Lukașenko a făcut aluzie la invitație într-un discurs de vineri dedicat Zilei Independenței Belarusului, potrivit agenției de presă Belta, citată de CNN.

„Din păcate, ei (n.r. mercenarii Wagner) nu sunt aici”, a spus Lukașenko. „Și dacă instructorii lor, așa cum le-am spus deja, vin și ne transmit experiența de luptă, vom accepta această experiență”.

Invitația lui Lukașenko vine la doar o săptămână după ce liderul de la Minsk a fost creditat pentru dezamorsarea unei insurecție armată a forțelor Wagner împotriva Moscovei.

Într-o serie uluitoare de evenimente care au reprezentat cea mai mare amenințare pentru președintele rus Vladimir Putin din ultimii ani, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și-a mărșăluit forțele către capitala Rusiei, preluând controlul instalațiilor militare din două orașe rusești, în ceea ce el a spus că este un răspuns la un atac al armatei ruse asupra unui tabere Wagner.

Criza a fost dezamorsată abia după ce Lukașenko a intermediat un acord în baza căruia Prigojin se muta în Belarus. Ca parte a aceluiași acord, trupelor Wagner li s-a oferit opțiunea fie să se înscrie în forțele armate ruse regulate sau la agențiile de aplicare a legii, să se întoarcă la familia și prietenii lor, fie să meargă în Belarus.

În discursul său de vineri, Lukașenko a spus că nu se teme de mercenrii Wagner, deoarece „îi cunoște de multă vreme”.

„Aceștia sunt oameni care au luptat în întreaga lume pentru a stabili o civilizație normală. Occidentul îi urăște din toți rărunchii”, a spus el.

El a avertizat, de asemenea, în legătură cu o „criză politico-militar la scară mondială fără precedent în istoria omenirii” și a criticat Occidentul pentru că nu a recunoscut necesitatea dialogului pentru a o rezolva.

Lukașenko a acuzat Uniunea Europeană și Statele Unite că „înarmează Polonia într-un ritm accelerat” și a susținut că Occidentul face din Polonia „un teren de antrenament proxy” pentru a o folosi împotriva Belarusului și Rusiei, asemănând-o cu Ucraina.

„Astfel, se creează un alt focar de tensiune, se creează o altă fortăreață pentru agresiunea celei mai agresive țări din lume și, din păcate, a celei mai puternice – Statele Unite”, a spus el.

Unde este Prigojin?

La începutul acestei săptămâni, liderul belarus a spus că l-a convins pe Putin să nu „distrugă” grupul Wagner și pe șeful său Prigojin, despre care a afirmat că ar fi fost „zdrobit ca o insectă” dacă trupele Wagner și-ar fi continuat înaintarea spre capitala Rusiei. Dar locația exactă a lui Prigojin rămâne neclară.

Liderul Wagner a fost văzut ultima dată părăsind orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, sâmbăta trecută, după ce a anulat brusc marșul trupelor sale asupra Moscovei.

El a lansat luni un mesaj audio, explicând decizia sa de a-și întoarce trupele din drum.

Lukașenko a spus că șeful Wagner a sosit marți în Belarus. Deși nu există videoclipuri sau fotografii care să-l arate pe Prigojin în Belarus, imaginile prin satelit ale unei baze aeriene din afara Minskului au arătat două avioane legate de Prigojin care au aterizat acolo marți dimineață.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite