Lukașenko, la ședința convocată după avarierea unui avion rusesc complex și costisitor: Belarusul a primit sisteme Iskander și S-400

0
Publicat:

Rusia a livrat Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi aproximativ 1 milion de proiectile de diferite calibre, a susținut Aleksandr Lukaşenko în cadrul unei reuniuni guvernamentale.

Sistem Iskander FOTO Arhivă
Sistem Iskander FOTO Arhivă

„În scopul de a echipa partea belarusă din cadrul grupării regionale de forţe (belarusă şi rusă, n. red.), Moscova ne-a furnizat sisteme operativ-tactice Iskander şi o rezervă de suficiente rachete”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă oficială Belta, preluată de EFE și Agerpres.

Aleksandr, principalul aliat al lui Vladimir Putin în campania sa împotriva Ucrainei, a adăugat că Rusia a furnizat, de asemenea, „sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune S-400”.

„Militarii noştri au obţinut ceea ce au vrut. Este o armă de temut”, a spus liderul de la Minsk.

În plus, Belarusul a achiziţionat o baterie de sisteme de rachete antiaeriene Tor, rachete antitanc cu ghidare, mortiere, lansatoare de proiectile reactive şi peste 830.000 de muniţii de diferite calibre, a enumerat Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa”.

Liderul de la Minsk a mai anunţat că Rusia va furniza de asemenea regimului său „avioane Su-30M, elicoptere Mi-35M, transportoare blindate, precum şi alte tipuri de arme, rachete şi muniţii”.

Potrivit lui Lukanșenko, acest echipament militar este „necesar pentru o reacţie adecvată la provocările şi ameninţările actuale”.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după ce s-a aflat că un avion de recunoaştere rusesc a fost avariat pe aerodromul Maciulişci, din apropiere de Minsk. Opoziţia belarusă din exil a pus acest incident pe seama unor partizani locali.

Potrivit Ukrainska Pravda, Lukaşenko i-a convocat luni pe şefii instituţiilor militare ale ţării pentru a examina incidentul de pe Maciulișci.

„Avem un număr considerabil de oameni în uniformă. Toţi sunt înarmaţi. Aceştia sunt oameni instruiţi pentru a-şi apăra patria. Trebuie să folosim asta”, a spus Lukaşenko la reuniunea cu şefii instituţiilor de forţă, cerându-le totodată să întârească „disciplina” şi să supravegheze „îndeplinirea tuturor îndatoririlor”.

Agenţia de presă Unian relatează că, în urma unor explozii provocate cu ajutorul dronelor, a fost avariat un avion de recunoaştere rusesc A-50 echipat cu radar.

Este vorba de un avion foarte complex şi costisitor, evaluat la 330 de milioane de dolari, pe care Rusia îl are doar în nouă exemplare. Kremlinul a refuzat luni să comenteze pierderea unei aeronave atât de scumpe şi rare, noteză Agerpres.

Potrivit expertului militar ucrainean Roman Svitan, acest avion era utilizat de forţele ruse ca „ochi de la distanţă” pentru dirijarea bombardierelor şi orientarea spre ţinte.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite