LIVE TEXT Război în Ucraina - ziua 11. Moscova vine cu noi ameninţări, inclusiv la adresa României. Centrala nucleară Zaporojie, sub controlul ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

În a 11-a zi a invaziei Ucrainei, Rusia continuă operaţiunea ofensivă cu sprijinul aeronavelor şi al armelor de înaltă precizie. Pentru a doua zi consecutiv, forţele ruse au atacat culoarele umanitare destinate evacuării civililor. În Rusia, în cel puţin 40 de localităţi, au loc manifestaţii împotriva războiului declanşat de Putin. Peste 1.000 de protestatari ar fi fost reţinuţi, scrie Reuters.

GALERIE FOTO din Ucraina

GALERIE FOTO proteste în Rusia


LIVETEXTUL continuă aici

UPDATE 23.33 Liderul trupei rock „Ocean Elzy”, Svyatoslav Vakarchuk s-a alăturat apărării teritoriale a Lvovului său natal, a anunţat pe pagina sa de Telegram, şeful Administraţiei Regionale de Stat Lvov, Maksym Kozytsky. În prezent, mai multe celebrităţi servesc şi rândul forţelor de apărare teritorială a diferitelor oraşe. Printre sportivi se numără fraţii Klitschko, Vasyl Lomachenko, Oleksandr Usyk, precum şi fostul fotbalist Oleksandr Aliyev şi tenismenul Serhiy Stakhovsky. Din rândul muzicienilor sunt: Taras Topolya, Oleksandr Polozhynsky, Viktor Pavlik şi mulţi alţii s-au alăturat şi ei apărării teritoriale.

UPDATE 23.13 Zelensky a acordat titlul de oraş erou celor şase  oraşe din Ucraina care au suferit foarte mult de pe urma atacurilor ocupanţilor ruşi. Cele cinci oraşe sunt: Harkov, Cernihiv, Mariupol, Gostomel, Herson şi Volnovaha.

UPDATE 22.25 Astăzi apărătorii oraşului Mariupol au eliminat 40 de ocupanţi, iar doi au fost luaţi prizonieri, a anunţat consilierul ministrului afacerilor interne Anton Geraşcenko. Armata ucraineană a distrus 7 tancuri, 5 vehicule blindate de transport de trupe, şi două autovehicule blindate „Tigru”. Potrivit acestuia, apărarea Mariupolului este deţinută de Brigada Marină, Regimentul Gărzii Naţionale Azov şi Detaşamentele de Apărare Teroristă.

UPDATE 22.10 O coloană de ocupanţi ruşi a fost distrusă în apropiere de Harkov, de forţele Gărzii Naţionale a Ucrainei şi de Apărarea Teritorială a Harkovului a anunţat şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleg Sinegubov. Potrivit acestuia, în zona Ruska Lozova, luptătorii ucraineni au distrus patru camioane cu combustibil inamice, trei camioane GAZ-66 şi au confiscat o maşină blindată „Tiger”.

„Alături de succesele din spaţiul aerian sunt şi realizările forţelor terestre”, a spus el.
Mai devreme s-a raportat că astăzi  două avioane inamice au doborât de forţele de apărare aeriană ucrainene peste Harkov .

UPDATE 21.58 10 civili şi soldaţi au fost răniţi în atacurile aeriene de astăzi din Vinnytsia, a anunţat pe Telegram şeful Administraţiei Militare Regionale Vinnytsia, Serhiy Borzov .

"A unsprezecea zi de război... Vinnytsia a fost atacată din cer. Avem 10 victime astăzi. Atât militare, cât şi civil... Acestea sunt doar date preliminare", a spus el. Borzov a cerut închiderea spaţiului aerian deasupra Ucrainei.
După cum a raportat UNIAN, astăzi, 6 martie, trupele ruse au vizat prin tiruri cu rachete aeroportul Vinnytsia şi o unitate militară din Havryshivka. Exploziile au provocat un incendiu.

UPDATE 21.20 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) a anunţat, duminică seară, că activitatea continuă la centrala nucleară Zaporojie, însă aceasta este sub controlul ruşilor.

“Ucraina informează IAEA că personalul obişnuit continuă să opereze centrala nucleară Zaporojie, însă conducerea centralei este acum sub ordinele forţelor ruseşti care controlează centrala”, se arată într-un comunicat semnat de directorul general Rafael Mariano Grossi.

Orice acţiune legată de gestionarea centralei, inclusiv măsurile cu privire la operaţiunile tehnice la cele şase reactoare, necesită aprobarea comandantului rus.

UPDATE 20.58 Şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, consideră că, în prezent, obiectivul Rusiei este de a separa trupele ucrainene care apără provincia separatistă Donbas (estul Ucrainei) de restul forţelor din ţară

Într-un interviu publicat duminică pe pagina de internet a ziarului Le Monde, generalul Thierry Burkhard explică că ruşii vor "să-i rupă" pe cei 40.000 de militari ai armatei ucrainene din Donbas de cei 50.000 de militari din restul ţării.

UPDATE 20.27 Rusia intenţionează să îşi extindă atacul asupra Ucrainei pentru a viza industria de armament a ţării. Ministerul rus al Apărării a avertizat angajaţii companiilor ucrainene din domeniul apărării cu privire la viitoare atacuri care vor fi efectuate cu arme de înaltă precizie, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.

UPDATE 20.20 Secretarul de stat american Antony Blinken a precizat la un post de televiziune că există un plan de rezervă pentru a asigura continuitatea guvernului Ucrainei chiar şi în cazul în care preşedintele ţării, Volodimir Zelenski va fi capturat sau ucis.

„Ucraineni au planuri făcute, despre care nu voi vorbi şi legat de care nu voi da detalii, pentru a asigura continuarea guvernării într-un fel sau altul, şi o să mă opresc aici”, a spus Blinken, la CBS.

Oficialul american a lăudat poporul ucrainean pentru curajul său, dar li leadership-ul de a Kiev.

UPDATE 20.15 Aproape 20.000 de cetăţeni străini au solicitat să meargă în Ucraina pentru a lupta, potrivit ministrului de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, citat în presa locală.

Solicitările vin după ce guvernul ucrainean a lansat ieri un site web pentru aplicaţii. Vorbind într-un briefing online duminică, Kuleba a spus că voluntari din 52 de ţări au aplicat până acum să se alăture luptei. El a adăugat că nu va specifica exact din ce ţări au venit cererile.

UPDATE 20. 07 Directorul muzical şi dirijorul principal al Teatrului Bolşoi, Tugan Sokiev, şi-a anunţat demisia, spunând că se simte sub presiune din cauza apelurilor de a lua o poziţie în conflictul din Ucraina .

Rusul a declarat că demisionează „cu efect imediat” din postul său de la teatrul din Moscova, precum şi din funcţia sa echivalentă la Orchestrea Naţională din Toulouse, Franţa.

Sokiev a fost numit la Bolşoi în 2014. El a fost adus în cadrul mişcărilor de îmbunătăţire a imaginii teatrului după scandaluri, inclusiv atacul cu acid din 2013 asupra directorului său artistic de atunci, Serghei Filin.

El provine din Osetiei de Nord, regiunea a Federaţiei Ruse, ca şi celebrul dirijor Valeri Gherghiev şi este considerat a fi protejatul său. Loial Kremlinului, Gherghiev, a fost înlocuit de la conducerea Filarmonicii din München pentru că nu a denunţat acţiunile Rusiei.

Sokiev a spus: „mulţi oameni aşteptau să mă exprim şi să audă de la mine poziţia mea cu privire la ceea ce se întâmplă în acest moment”, referindu-se la acţiunea militară a Rusiei în Ucraina.

El a precizat că a decis să demisioneze după ce „a fost forţat să înfrunte opţiunea imposibilă de a alege între iubiţii mei muzicieni ruşi şi iubiţii mei muzicieni francezi”.

UPDATE  20.06  Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în discuţiile cu Rusia , dar este deschisă să discute despre „modele non-NATO” pentru viitorul său , a declarat unul dintre negociatorii săi pentru Fox News.

„Răspunsul pe care îl primim de la ţările NATO este că ele nu sunt pregătite nici măcar să discute să ne primească în NATO, pentru următoarea perioadă de cinci sau 10 ani”, a declarat sâmbătă pentru Fox News negociatorul David Arakamia.

„Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanţii directe din diferite ţări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania şi Franţa. Suntem deschişi să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuţiile bilaterale cu Rusia, ci şi cu alţi parteneri.”

Delegaţiile din Ucraina şi Rusia au avut două runde de discuţii de când Rusia şo-a invadat vecinul pe 24 februarie.

UPDATE 20.00 Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului care vor fi apoi folosite împotriva ruşilor, acuzând România că a autorizat acest lucru, relatează Le Figaro şi msn.com.

 “Ştim sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat în România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei se poate considera o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konachenkov.

UPDATE 18.00 Kremlinul a declarat sâmbătă că, tăind legăturile economice cu Rusia pe fondul conflictului cu Ucraina, Occidentul se comportă ca un bandit, dar că Rusia este o ţară mult prea mare ca să fie izolată complet, pentru că lumea nu înseamnă doar SUA şi Europa, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus jurnaliştilor că Occidentul se angajează în acte de „banditism economic” şi că Moscova va avea un răspuns la ele fără a preciza însă care va fi acesta.

UPDATE 17.47 Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că SUA lucrează cu aliaţii săi din Europa pentru a analiza posibilitatea interzicerii importurilor de petrol rusesc, ca parte din eforturile autorităţilor internaţionale de a pedepsi Federaţia Rusă pentru agresiunile din Ucraina, relatează CNN.

UPDATE 17.45 În mai multe oraşe din sudul Ucrainei, acolo unde ruşii au năvălit în după primele zile de război, mii de ucraineni au ieşit din nou în stradă pentru a protesta: cu steaguri şi pancarte, strigând „Plecaţi acasă” sau ”Slavă Ucrainei”, au manifestat printre focurile de avertisment trase de soldaţii ruşi.

Herson este cel mai mare oraş la nord de Crimeea.

UPDATE 17.29 Aproximativ 2.500 de persoane au fost reţinute duminică la protestele de la Moscova care cer oprirea războiului în Ucraina , a anunţat poliţia rusă.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei a declarat că 1.700 de persoane au fost reţinute la Moscova după ce aproximativ 2.500 de oameni au participat la un „protest neautorizat”, în timp ce 750 au fost reţinute la un miting mai mic de aproximativ 1.500 de persoane în al doilea oraş ca mărime din Sankt Petersburg, au informat agenţiile de presă ruse.

OVD-Info, care monitorizează protestele opoziţiei, a estimat cifra arestărilor din 49 de oraşe din Rusia unde au avut loc proteste, la 2.575 de persoane.

Poliţia a folosit arme cu şocuri electrice asupra protestatarilor. Pe Telegram sunt postate fotografii şi videoclipuri ale martorilor care arată poliţiştii care băteau protestatarii cu bastoanele şi demonstranţii cu sânge curgându-le pe faţă.

Memorial, cel mai important grup pentru apărarea  drepturile omului din Rusia, a declarat că unul dintre activiştii săi de seamă, Oleg Orlov, a fost reţinut în piaţa Manejnaia din Moscova în timp ce ţinea o pancartă.

Svetlana Ganuşkina, de 80 de ani, o altă militantă pentru drepturile omului care a fost nominalizată la  Premiului Nobel, a fost reţinută la Moscova.

O dubă de poliţie care transporta un grup de protestatari la o secţie de poliţie s-a răsturnat  rănind nouă persoane, a declarat poliţia moscovită

Sute de persoane au fost reţinute la demonstraţii din oraşul siberian Novosibirsk şi în Ekaterinburg din Urali.

 UPDATE 17.23 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este necesară o anchetă pentru a stabili dacă Rusia comite crime de război în Ucraina .

„Cred că trebuie să existe o investigaţie puternică şi clară cu privire la această întrebare”, a spus von der Leyen într-un interviu pentru CNN.

UPDATE 17.10 Revenit în Israel după ce a avut o vizită surpriză la Moscova şi apoi s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul herman, premierul israelian Naftali Bennett a spus, în deschiderea unei şedinţe a cabinetului său, că Israelul are „obligaţia morală” de face eforturi pentru medierea păcii între cele două ţări, relatează Times of Israel.

UPDATE 17.00 Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel francez Emmanuel Macron au vorbit din nou la telefon duminică, într-un apel care a durat o oră şi 45 de minute, a spus preşedinţia franceză.

UPDATE 16: 50 Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat elemente ucrainene radicale că ar fi responsabile de incendiul de la centrala nucleară Zaporoje, a transmis Kremlinul, potrivit Reuters.

El i-a oferit această explicaţie preşedintelui francez cu care a avut duminică o convorbire telefonică.

„Vladimir Putin l-a informat pe Macron cu privire la o provocare pusă la cale de elemente radicale ucrainene în zona centralei nucleare de la Zaporoje”, a comunicat administraţia de la Kremlin.

UPDATE 16.22 Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit, duminică, la telefon, cu liderul rus Vladimir Putin, convorbire care a durat o oră şi 45 de minute, a anunţat Palatul Elysee, potrivit Le Figaro.

“Apelul a fost iniţiativa lui Emmanuel Macron şi a durat de la ora 12:00 până la 13:45”, se arată într-un mesaj al preşedinţiei franceze.

Cei doi au discutat şi joi, timp de o oră şi jumătate, iar atunci Macron afima că în Ucraina “ce este mai rău urmează”, concluzie la care a ajuns după ce i-a spus Putin. Atunci, iniţiatorul apelului a fost Vladimir Putin.

UPDATE 16.20 Opt rachete ruseşti au distrus Aeroportul din oraşul Viniţa, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut duminică un nou apel către NATO să închidă spaţiul aerian al Ucrainei.

UPDATE 16.00 Mai multe platforme de ştiri au publicat o scrisoare de demisie atribuită şefului marelui stat major al Belarusului, Viktor Gulevich. Oleksiy Arestovych, consilier al şefului de cabinet al preşedinţiei ucrainene, a precizat că verifică această informaţie.

Generalul din Belarus ar fi demisionat din cauză că nu reuşete să strângă nici măcar un batalion de militari care să lupte alături de Rusia în Ucraina. Oficialul precizează în scrisoare că nu crede că înlocuirea comandanţilor ar putea avea rezultate în acest sens, dând de înţeles că soldaţii nu vor să participe la invazia Ucrainei.

UPDATE 15.34 Poate dura ani ca Vladimir Putin să fie înfrânt în Ucraina, a recunoscut vicepremierul Marii Britanii,  Dominic Raab.

El a spus că oamenii care credeau că criza poate fi rezolvată în câteva zile s-au „amăgit” şi că NATO va trebui să „arate rezistenţă strategică” în încercarea sa de a forţa armata rusă să se retragă.

Raab a spus că Putin recurge la „tactici din ce în ce mai brutale pentru a încerca să înfrângă rezistenţa ucrainenilor”. „Niciunul dintre oraşele mari nu a căzut încă. Dar cred că nu ar trebui să ne îndoim că misiunea noastră este să ne asigurăm că Putin eşuează în Ucraina şi va dura ceva timp. Vorbim de luni, dacă nu de ani, şi, prin urmare, va trebui să dăm dovadă de rezistenţă strategică pentru că acest lucru nu se va termina în câteva zile.

UPDATE 15.26 Preşedintele Ucrainei spune că rachetele ruseşti au distrus complet aeroportul regional din Vinniţia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că rachetele ruseşti au distrus complet aeroportul civil din capitala regiunii central-vestice Vinniţsia.

Anterior, autorităţile au declarat că serviciile de urgenţă lucrează pentru a stinge incendiile la aeroport cauzate de loviturile cu rachete.

     

UPDATE 15. 24 Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc, deoarece evacuarea Mariupol eşuează din nou

Separaţiştii pro-ruşi şi Garda Naţională a Ucrainei s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să creeze un coridor umanitar din oraşul ucrainean Mariupol duminică, a doua oară când părţile au încercat să-l aranjeze.

Televiziunea Ukraine 24 a arătat un luptător al Regimentului Azov al Gărzii Naţionale, care a spus că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul-port de aproximativ 400.000 de oameni au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure.

Agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea limitată a focului.

Oficialul separatist a spus că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul. Autorităţile ucrainene au declarat anterior că intenţionează să evacueze peste 200.000 de oameni din Mariupol.

UPDATE 14.43 Grupul austriac OMV a anunţat că se retrage din Rusia, fiind cea mai recentă companie din domeniul energiei care face un astfel de anunţ, şi a avertizat că va suferi o pierdere estimată la 1,5 - 1,8 miliarde de euro (1,6 - două miliarde de dolari), transmite Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 14.40 Manifestaţii împotriva războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina au avut loc duminică la Moscova şi în cel puţin 40 de localităţi din Rusia. Peste 1.000 de protestatari ar fi fost reţinuţi, scrie Reuters.

 

UPDATE 14.30 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat, duminică, la telefon, cu Vladimir Putin şi a cerut încetarea imediată a focului în Ucraina. 

„Preşedintele Erdogan a subliniat importanţa unui armistiţiu, a deschiderii coridoarelor umanitare şi a unor paşi urgenţi pentru semnarea unui acord de pace”, a precizat preşedinţia Turciei.

Cei doi şefi de stat au discutat cu câteva zile înainte de forumul diplomaţiei, programat în Antalya în perioada 11-13 martie, la care este aşteptat Serghei Lavrov.

UPDATE 13.17 Statele Unite iau în considerare trimiterea de avioane în Polonia dacă Varşovia ar decide să trimită avioane de luptă de fabricaţie sovietică în Ucraina , a declarat duminică secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat în vizită în Moldova. „Ne uităm în mod activ la problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucrainei şi ne uităm la modul în care am putea umple golul în cazul în care Polonia decide să furnizeze acele avioane. Nu pot vorbi despre o cronologie, dar pot spune doar că o privim foarte, foarte activ“.

UPDATE 13.00 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat „mai multe atacuri asupra centrelor de sănătate din Ucraina, care au cauzat morţi şi răniţi“, a declarat duminică directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Sunt investigate rapoarte suplimentare”, a spus Tedros pe contul său de Twitter, fără a menţiona Rusia. „Atacurile asupra instituţiilor medicale sau a lucrătorilor sanitari încalcă neutralitatea medicală şi sunt încălcări ale dreptului internaţional umanitar”, a adăugat el.

Până acum, OMS a confirmat şase atacuri la unităţi medicale, a declarat duminică pentru BBC şeful biroului OMS din Ucraina, Jarno Habicht.

Acestea sunt fie spitale, fie ambulanţe”, a spus Habicht, adăugând că atacurile afectează lucrătorii din domeniul sănătăţii care se află în prima linie.

Ceea ce este important este să „respectăm şi legea umanitară pentru a asigura coridoare sigure, deoarece nevoile de sănătate ale oamenilor cresc zilnic şi la fiecare oră şi este foarte, foarte important să ne asigurăm că există o trecere în siguranţă a instrumetelor medicale  pentru traumatisme şi intervenţii chirurgicale”. el a adăugat.

UPDATE 12.55 Un punct de trecere de evacuare pentru civilii din districtul Irpin de la vest de Kiev a fost bombardat duminică dimineaţă. Mass-media internaţională filma când ceea ce pare să fi fost un obuz de artilerie a aterizat. În acel moment, civili treceau prin punctul de control. Organizaţiile media de la locul exploziei de lângă Irpin spun că cel puţin trei civili au fost ucişi, inclusiv doi copii. CNN nu poate confirma în mod independent victimele.

UPDATE 12.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe oamenii din ţara sa că ruşii se pregătesc să bombardeze oraşul Odesa, din sud-vestul Ucrainei, informează Le Figaro şi Interfax Ucraina.

“Avioanele zboară. Deasupra oamenilor paşnici. Deasupra oraşelor paşnicde. Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Întotdeauna au avut parte doar de căldură la Odesa. Doar de sinceritate. Şi acum? Bombe la Odesa? Artilerie împotriva oraşului? Rachete împotriva Odesei? Va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică”, a spus Zelenski într-un discurs televizat.

UPDATE 12.00 Numărul oamenilor care au fugit de război din Ucraina a depăşit pragul de 1,5 milioane, ceea ce reprezintă cea mai rapidă criză a refugiaţilor de după al doilea Război Mondial, a anunţat ONU.

“Peste 1,5 milioane de refugiaţi din Ucraina au plecat în ţările învecinate în zece zile – cea mai rapidă creştere a unei crize a refugiaţilor în Europa de după al doilea Război Mondial”, a scris pe Twitter Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a estimat că peste patru milioane de refugiaţi ucraineni ar putea avea nevoie în cele din urmă de protecţie şi asistenţă.

Înainte de acest conflict, Ucraina avea o populaţie de peste 37 de milioane în teritoriile controlate de Kiev - care deci nu includ Crimeea anexată de Rusia sau zonele aflate sub control separatist.

UPDATE 11.50 Relatările prizonierilor ruşi şi ale soldaţilor ucraineni descriu o imagine a unui conflict constând în mare parte din ambuscade, cel puţin în nordul Ucrainei, unde forţele ruse se străduiesc să încercuiască şi să captureze capitala Kiev, scrie The New York Times.

Cu mâinile încă murdare de pe câmpul de luptă, câţiva prizonieri de război ruşi s-au aşezat sâmbătă, cu faţa în pământ, într-o sală de conferinţe a unei agenţii de presă ucrainene şi au descris că au fost capturaţi după ce coloanele lor de blindate au căzut într-o ambuscadă.

UPDATE 11.10 O încetare a focului temporară a fost anunţată pentru Mariupol, oraş din sudul Ucrainei, în intervalul orar 10:00 – 21:00, conform consiliului local, citat de BBC.

Civilii vor putea fi evacuaţi din oraş pe traseul convenit anterior, începând de la ora 12:00.

Un plan similar anunţat sâmbătă nu a putut fi pus în practică, armistiţiul nefiind respectat, astfel că nu s-a putut activa coridorul pentru evacuarea civililor.

UPDATE 11.00 Bilanţul morţilor după cele 10 zile de război în Ucraina

UPDATE 10.15 Cine sunt şi ce averi au oligarhii ruşi supuşi sancţiunilor de blocare totală: foşti ofiţeri KGB, iubitori de artă şi investitori cheie. Protejaţi ai KGB, mari iubitori de artă şi investitori cheie în foarte multe companii de calibru internaţional. Aşa pot fi caracterizaţi cei mai mari oligarhi ruşi supuşi sancţiunilor de blocare totală a bunurilor deţinute în străinătate.

UPDATE 10.00 Rusia nu vede vreun alt sfârşit al actualului război în Ucraina decât cel în care statele membre NATO şi UE din Europa Centrală şi de Est vor rămâne fără nicio putere militară şi sub controlul strategic al Federaţiei Ruse, consideră expertul militar Hari Bucur-Marcu. Specialistul crede că Putin nu se va opri indiferent de câţi soldaţi ruşi vor muri şi de sancţiunile ce vor fi aplicaţe.

UPDATE 10.05 Washington Post a scris că SUA se pregătesc să-l evacueze pe preşedintele Volodimir Zelenski în Polonia, unde guvernul său în exil va conduce un război de gherilă. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă armata rusiei reuşeşte să spargă rezistenţa Ucrainei.

UPDATE 08.40 Premierul britanic, Boris Johnson, va prezenta un "plan de acţiune" internaţional pentru a face "să eşueze" invazia rusă a Ucrainei şi îşi va intensifica întâlnirile diplomatice în acest scop săptămâna viitoare la Londra, au indicat sâmbătă serviciile sale, notează AFP.

După un val "fără precedent" de sancţiuni occidentale împotriva intereselor Rusiei ca răspuns la ofensiva armată în Ucraina, Boris Johnson va lansa un apel comunităţii internaţionale la reînnoirea "efortului său concertat" împotriva Moscovei prin intermediul acestui "plan de acţiune în şase puncte", pe care urmează să-l detalieze duminică, a precizat Downing Street într-un comunicat.

UPDATE 08.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un „apel disperat” sâmbătă, în faţa congresmenilor americani, cerând avioane pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi, a declarat liderul majorităţii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer. Polonia ar putea furniza avioane Ucrainei. Casa Albă confirmă discuţii în acest sens cu Varşovia.

UPDATE 08.00 Forţele ucrainene anunţă că duc "lupte crâncene" cu trupele ruseşti la Nikolaiev, în sud, şi Cernigău, în nord, a anunţat statul major ucrainean pe Facebook.

De asemenea, conform sursei citate, o operaţiunea militară ucraineană are loc şi în regiunea Doneţk. "Principalele eforturi se concentrează pe oraşul Mariupol", anunţă statul major.

Statul major subliniază că armata rusă a pierdut 88 de avioane şi elicoptere, iar unii piloţi care au reuşit să se catapulteze au primit îngrijiri din partea ucrainenilor.

"Inamicul este demoralizat din cauza rezistenţei poporului ucrainean", a menţionat sursa citată.

UPDATE 07.00 Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene susţine că Rusia intenţionează să preia controlul barajului hidrocentralei Kaniv, situată la aproximativ 150 de kilometri sud de Kiev, relatează lalibre.be.

Conform unui raport al Statului Major, trupele ruse au încercat să se apropie şi de autostrada din apropierea Aeroportului Internaţional din Kiev.

De la începutul invaziei, forţele ruse au distrus, atacat sau au preluat controlul mai multor infrastructuri energetice, inclusiv a celei mai mare centrale nucleare din Europa, la Zaporojie.

UPDATE 06.00 Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a ordonat distrugerea cadavrelor militarilor care au murit în Ucraina. Documentul care datează din 26 februarie este semnat de ministrul adjunct al apărării al Federaţiei Ruse, Alexei Kryvoruchko şi a fost publicat de Comandamentul Operaţional „Nord” (ucrainean).

UPDATE 04.46 Ruşii au distrus centrala termică din Okhtyrka: cinci angajaţi au fost ucişi, a anunţat şeful Administraţiei Regionale de Stat Sumy, Dmytro Zhyvytskyi. "Avioanele ruseşti continuă (am pierdut chiar şi numărul de lovituri) să bombardeze infrastructura şi instalaţiile critice din zonă! Ieri, ruşii au distrus CHP. Cinci civili au fost ucişi", a spus el. Potrivit lui Zhyvytskyi, în prezent nu există încălzire în Okhtyrka, iar în parte nu există apă sau electricitate în case.

UPDATE 03.48 „Obuzele – pentru a şasea zi consecutiv – distrug cel mai valoros lucru pe care îl avem. Ei ne distrug pe noi, locuitorii din Mariupol, ne distrug pe noi ca neam. Nu există niciun ordin să elibereze Mariupol, aşa cum au strigat ei.Ei spun că vor elibera estul Ucrainei de ceva, dar nimeni nu ştie de ce... Deşi nimeni nu ne-a capturat. Există o sarcină de a ne distruge ca naţiune, există o sarcină de a elibera Ucraina de ucraineni”, a spus primarul Mariopol, Boycenko. El a citat ca exemplu bombardarea unei bănci de sânge în urmă cu câteva zile.

Boycenko a reamintit că agresorul trăgea constant asupra oraşului din toate părţile folosind cele mai grele arme. S-a planificat salvarea populaţiei civile datorită acordurilor privind aşa-numitul „culoar verde”, dar acestea au fost încălcate insidios de inamic.

„Am fost instruit să organizez transport şi locaţii pentru evacuarea oamenilor. Dar în acel moment, în timp ce ne deplasam, trupele inamice au încălcat încetarea focului şi au început să tragă. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit, dar echipamentul a fost avariat. Avem nevoie de garanţii de securitate. Sperăm că negocierile vor duce la crearea unui coridor. La noi, facem tot ce este necesar”, a asigurat primarul Mariupol. Potrivit lui Boycenko, în urma bombardamentelor ţintite, invadatorii au distrus 30 din cele 50 de autobuze pregătite pentru evacuarea femeilor şi copiilor din Mariupol.

UPDATE 02.56  Forţele de ocupaţie ruse plănuiesc să captureze un obiect de infrastructură important - barajul CHE Kaniv, regiunea Cerkasy, se precizează în raportul Marelui Stat Major al Forţelor Armate. CHE Kaniv este al doilea dintr-o salbă de hidrocentrale din Ucraina, construite pe râul Nipru şi face parte din Ukrhydroenergo.

UPDATE 02.38 Zelenski a vorbit cu Elon Musk, care a promis antene Starlink suplimentare / Preşedintele ucrainean l-ar fi invitat pe CEO-ul SpaceX în Ucraina, după război

UPDATE 02.20 Preşedintele Joe Biden a vorbit din nou cu Volodimir Zelenski, discuţia a durat aproximativ 30 de minute.

UPDATE 01.49 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou cetăţenilor, într-un mesaj postat pe Facebook, în care le cere să continue rezistenţa şi să lupte, ori de câte ori au oportunitatea. Zelenski vorbeşte despre ocupaţia ”temporară” a unor oraşe şi le cere oamenilor să nu se lase înfrânţi si să iasă în ofensivă.

Mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, se adresează ”poporului liber”.  

Preşedintele a apreciat ”fiecare soldat din linia de apărare, fiecare doctor care salvează vieţi, fiecare pompier care stinge incendii, fiecare antreprenor care continuă să muncească, zeci şi zeci de alţi profesionişti, milioane de oameni care au devenit un întreg, programatori care s-au alăturat trupelor de informaţii, fiecare om care s-a alăturat bătăliei, fiecare învăţătoare care nu a abandonat copiii, poliţiştii, funcţionarii publici”.  

”Cu toţii am rezistat loviturii împreună. Ne vom reconstrui ţara împreună. De unde ne vine încrederea? Nu sunt doar cuvinte, nu este doar credinţă, este realitatea noastră. O realitate necondiţionată, alimentată de energia poporului nostru”, a transmis Zelenski.  

Preşedintele s-a referit la ”Ucraina pe care o ştim, o iubim, o protejăm şi pe care nu o vom ceda niciunui inamic”.  

”Este eroism pur să protestezi când oraşul tău este ocupat, chiar dacă temporar. Când nu ai armă, dar primeşti focuri de puşcă şi nu fugi, când blindatele se îndreaptă către tine, dar nu te dai deoparte, de-asta ocupaţia este temporară”, a mai afirmat preşedintele.  

”Oamenii noştri, ucrainenii noştri nu se retrag, nu dau înapoi, nu opresc rezistenţa. Le strigă invadatorilor - Plecaţi acasă”, a adăugat el.  

El a transmis un mesaj direct şi cetăţenilor din oraşele ocupate de armata rusă: ”Mergeţi în ofensivă! Trebuie să ieşiţi afară, trebuie să luptaţi de fiecare dată când apare oportunitatea. Trebuie să ieşiţi afară şi să scoateţi răul din oraşele voastre. Luptaţi pentru drepturile voastre, pentru libertatea voastră”.  

UPDATE 01:45 După ce Mastercard a anunţat că suspendă operaţiunile ruseşti, şi Visa a transmis că va lucra pentru a opri toate tranzacţiile din Rusia.

UPADATE 01.24 Din cauza luptelor, reţelele de alimentare cu gaz din şase regiuni ale Ucrainei (Harkov, Mykolaiv, Zaporizhia, Kiev, Doneţk şi Lugansk) au fost avariate. Sute de mii de consumatori casnici au rămas fără gaz. Operatorul naţional de distribuţie a gazelor raportează daune semnificative aduse reţelelor operatorilor regionali. Din cauza luptelor, compania a închis 16 staţii de distribuţie a gazelor, conform unei postări a instituţiei, pe canalul Telegram.

UPDATE 01.09 „Astăzi, unităţile combinate ale Brigăzii 25 Separate Aeropurtate Sicheslavska au oprit un convoi inamic care încerca să se deplaseze spre regiunea Dnipropetrovsk din partea Balaklia”, se arată în comunicat. În timpul operaţiunii, armata ucraineană a distrus echipamentul militar şi forţa de luptă a inamicului.

UPDATE 00.49 Un pilot rus care s-a catapultat dintr-un avion doborât de apărătorii ucraineni deasupra Cernihivului sâmbătă a ucis un bărbat în timpul aterizării, potrivit Comandamentului Operaţional Nord. Victima este un bărbat în vârstă de 55 de ani. Rapoartele anterioare spuneau că avionul care a fost doborât deasupra Cernihivului pe 5 martie a tras în oraş cu bombe aeriene FAB-500 puternic. Trei astfel de bombe, care nu au explodat, au fost găsite în apropierea avionului doborât.

UPDATE 00.42 Forţele armate ucrainene au distrus din aer o coloană militară rusă lângă Irpen. Ocupanţii plănuiau să ajungă la Krivoi Rog, arată o postare pe Facebook, a Victoriei Sumar, adjuncta şefului organizaţiei „Solidaritatea Europeană”.

UPDATE 00.13 În Sumy, o bombă a avariat astăzi un cazan, lăsând o treime din oraş fără încălzire şi apă caldă, a anunţat şeful Administraţiei Militare Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, într-o emisiuneTV.

"Situaţia din regiunea Sumy rămâne dificilă. Astăzi oraşul Okhtyrka a fost din nou bombardat. Baza alimentară a fost distrusă, un depozit mare de materiale de construcţie a fost distrus. Bombardarea comunităţilor Krasnopil şi Lebedyn a continuat, iar o treime din oraş a fost distrus. Au rămas fără încălzire şi apă caldă”, a spus Zhyvytskyi.

"Şi astăzi există şi lucruri pozitive - aeronavele ucrainene au bombardat o coloană de blindate. Ne bucurăm că nu numai avioanele ruseşti, ci şi cele ucrainene au apărut în sfârşit pe cerul nostru", a spus Zhyvytskyi.

Astăzi a avut loc şi un atac asupra unui convoi de maşini civile. Autobuzele circulau pe autostradă,au fost jefuite.Au lăsat doar maşinile distruse, jefuite pe autostradă.Nu aveau şoferi, nici măcar nu ştim cine a scăpat”, a spus Zhyvytskyi.

ŞTIRE INIŢIALĂ Duminică, 6 martie, s-au auzit explozii în capitala Ucrainei în jurul orei 00:00, în mai multe cartiere. Acest lucru a fost raportat de martorii oculari care se află în prezent la Kiev, conform unian.ua. 

După cum a raportat Statul Major Ucrainean, inamicul continuă operaţiunea ofensivă împotriva Ucrainei cu sprijinul aeronavelor şi foloseşte arme de înaltă precizie. Principalele eforturi ale ocupanţilor s-au concentrat  pe încercuirea oraşelor Kiev şi Harkov. În plus, inamicul intenţionează să ajungă la graniţele administrative din regiunile Lugansk şi Doneţk şi să creeze în continuare un coridor pe uscat cu Crimeea ocupată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite