LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski le cere trupelor ruse să se predea. Lavrov promite „protecție deplină” pentru teritoriile anexate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 214-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere soldaților ruși să se predea și promite că vor fi tratați civilizat. După discursul susținut la tribuna ONU, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, promite „protecție deplină”, inclusiv cu arme nucleare, pentru teritoriile anexate de țara sa.

Volodomir Zelenski FOTO EPA EFE
Volodomir Zelenski FOTO EPA EFE

UPDATE 21.35 Ucraina a primit sistemul de apărare aeriană NASAMS care ar trebui să schimbe situația de pe câmpul de luptă

Ucraina a primit sistemul de rachete antiaeriene NASAMS , care va consolida semnificativ apărarea aeriană, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, jurnaliştilori americani de la CBS News.

Președintele a menționat că pachetul de ajutor american de 820 de milioane de dolari, pe lângă sistemele de apărare aeriană, include muniție de artilerie și radare.

El a menționat că până în prezent, Statele Unite alocă 1,5 miliarde de dolari pe lună pentru a sprijini bugetul Ucrainei pentru desfășurarea acestui război. Cu toate acestea, Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-i proteja pe ucraineni.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II. Detalii aici...


UPDATE 21.32 SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecințelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei explicit că se va confrunta cu "consecinţe catastrofale", a declarat duminică Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, relatează Reuters.

Afirmaţiile lui Sullivan reprezintă ultimul avertisment american după ameninţarea puţin voalată făcută miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul în care a anunţat prima mobilizare din Rusia în vreme de război de după Al Doilea Război Mondial.

"Dacă Rusia depăşeşte limita, vor exista consecinţe catastrofale pentru Rusia", a declarat Sullivan în cadrul emisiunii "Meet the Press" al NBC. Detalii aici...


UPDATE 20.57 Rușii fug din țară cu trotineta. Timpul de așteptare la vama cu Georgia depășește opt ore

Cozile la trecerea de frontieră cu Georgia i-au făcut pe unii ruși să treacă vama pe trotinete pentru a fugi din țară, în condițiile în care vama nu poate fi trecută pe jos, conform unei înregistrări video publicate de publicația independentă SOTA, preluată de The Guardian.

Rușii închiriază acum trotinete pentru a trece granița în Georgia, deoarece traficul este aglomerat și nu poți trece pe jos. E existat o schemă similară pentru refugiații care mergeau cu bicicletele din Rusia în Norvegia” , este mesajul postat de jurnalistul de la The Guardian, Andrew Roth, pe Twitter. Detalii aici...


UPDATE 20.35 Referendumul rusesc, pretext pentru arma nucleară. De ce are nevoie Rusia de pseudo-vot în Donbas

Propaganda rusă a pregătit intens referendumurile din Donbas, aducând argumente precum „dreptatea istorică“, dorința localnicilor sau genocidul la care sunt supuși. Rusia va folosi referendumurile pentru a putea amenința cu un atac nuclear, arată o analiză a portalului european EU vs Disinfo.

Sistemul de dezinformare pro-Kremlin și-a asumat, zilele trecute, să justifice ocuparea Ucrainei de către Rusia prin referendumuri nelegitime, arată o analiză a EU vs Disinfo.

„Organizarea de referendumuri nelegitime pentru a justifica acapararea flagrantă a unor teritorii este o pagină veche din cartea Kremlinului despre anexarea teritoriilor vecinilor. Rusia a folosit aceeași tactică în 2014 pentru a încerca să justifice anexarea ilegală a Crimeei“, se arată în analiza citată.

Astfel, nu a fost o surpriză când instituțiile ruse de dezinformare controlate de stat au anunțat intenția de a organiza referendumuri similare în teritoriile ocupate de ruși din regiunile Lugansk, Herson și Donețk.

Specialiștii de la EUvsDisinfo au urmărit de ceva vreme încercările instituțiilor media de dezinformare pro-Kremlin de a pregăti mediul informațional pentru un astfel de anunț. Detalii aici...


UPDATE 18.55 Serbia și Turcia nu recunosc rezultatele „referendumurilor” din teritoriile ucrainene ocupate

Serbia nu recunoaște rezultatele așa-numitelor „referendumuri” din teritoriile ucrainene ocupate, a fost declarat de șeful ministrul sârb de Externe, Nikola Selakovici.

„Serbia, în conformitate cu Carta ONU și cu principiile și normele dreptului internațional public, nu poate recunoaște rezultatele referendumului din regiunile ucrainene”, a spus Selakovici, răspunzând la întrebarea dacă Serbia recunoaște rezultatele referendumului din regiunile ucrainene ocupate.

Potrivit șefului diplomației sârbe, acest lucru contrazice interesele naționale ale țării.

„Pe de altă parte, ar contrazice complet interesele noastre naționale, politica noastră de păstrare a integrității și suveranității teritoriale și angajamentul față de principiul inviolabilității granițelor”, a adăugat Selakovici.

Consilierul șef al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat sâmbătă la postul de televiziune NTV că Turcia nu va recunoaște rezultatele referendumului organizat de Rusia în teritoriile ocupate în Ucraina.

„Asemenea poziției noastre cu privire la Crimeea, nu recunoaștem rezultatul referendumurilor pe care Rusia vrea să le desfășoare. Recunoaștem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a spus Kalin. Politicianul a mai spus că Turcia de la bun început sprijină Ucraina și că este singura țară care „căută să pună capăt războiului”. Detalii aici...


UPDATE 17.07 După „referendumuri”, bărbaților cu vârste de mobilizare li se va interzice să părăsească Rusia

Autoritățile ruse vor închide frontierele pentru bărbații care au vârstă de mobilizare, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată Administrației Prezidențiale (AP) a Federației Ruse. Potrivit acestuia, cea mai probabilă dată pentru introducerea interdicției este 28 septembrie. Detalii aici


UPDATE 16.17 Protestele anti-mobilizare continuă în Rusia. Focuri de armă în Daghestan

Sute de persoane protestează în Daghestan față de mobilizarea la războiului din Ucraina, localnicii au blocat autostrada Khasavyurt-Makhachkala.

Mai multe videoclipuri publicate pe Twitter arată situația din Daghestan, unde femeile au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. În timp ce într-un alt videoclip postat se pot auzi focuri de armă.

Mai multe de proteste au loc în Orientul Îndepărtat al Rusiei, potrivit SkyNews, care susține că protestatarii care se opun mobilizării parțiale scandează „nu genocidului”.

În orașul Iakutsk, din estul extrem el Rusiei, sute de protestatari s-au adunat în piața centrală din oraș pentru a protesta împotriva ordinului președintelui rus de mobilizare parțială a 300.000 de rezerviști pentru războiul din Ucraina. Aceștia au interpretat un dans tradițional cunoscut sub numele de „osuokhai”. Detalii aici


UPDATE 15.07 Noii recruți ruși primesc arme ruginite și dorm sub cerul liber VIDEO

Ministrul rus al Apărării a început mobilizarea a 300.000 de rezerviști care urmează să fie trimiși pe front. Vladimir Putin poate chema toate trupele pe care le dorește, dar Rusia nu are cum să le ofere acestor noi trupe antrenamentul și armele de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina prea curând, relatează CNN.

Dacă noii recruți ruși vor ajunge să se confrunte cu armele ucrainene pe linia frontului, este posibil să devină cele mai noi victime ale invaziei pe care Putin a început-o acum mai bine de șapte luni și care a văzut armata rusă eșuând în aproape toate aspectele războiului modern.

„Armata rusă nu este echipată în prezent pentru a desfășura rapid și eficient 300.000 de rezerviști”, a declarat Alex Lord, specialist în Europa și Eurasia la firma de analiză strategică Sibylline din Londra.

Pe internet au apărut imagini cu dezastrul armatei lui Putin în Uraina. Mulți dintre noii recruți ruși primesc arme foarte vechi, unele datând chiar din perioada imediat după cel De-al Doilea Război Mondial.

O înregistrare devenită virală arată puști automate Kalașnikov ruginite care ar fi ajuns în posesia soldaților ruși care urmează să fie trimiși în Ucraina. Detalii aici


UPDATE 12.42 Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de „excesele” mobilizării

Șefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică, relatează Reuters duminică.

Decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial a provocat proteste în întreaga ţară şi a dus la plecarea în masă a bărbaţilor de vârstă militară, provocând ambuteiaje la frontiere şi epuizări de bilete de avion, potrivit Agerpres. 

De asemenea, au existat numeroase semnalări că au primit documente de recrutare persoane care nu au efectuat serviciul militar, deşi ministrul apărării, Serghei Şoigu, a garantat că vor fi chemate doar persoanele cu abilităţi militare speciale sau cu experienţă de luptă.

Cei doi lideri parlamentari, ambii aliaţi apropiaţi ai lui Putin, şi-au exprimat public în mod explicit furia faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare. Detalii aici


UPDATE 12.32 Odesa, atacată cu drone kamikaze

Ucrainenii spun că au reușit să doboare o dronă kamikaze. Kievul a postat o imagine cu un fragment al dronei pe care se vede inscripționat, în limba rusă, „Gerani-2” - numele sub care sunt cunoscute în armata rusă dronele kamikaze iraniene Shahed-136.

„Odesa este din nou atacată cu drone kamikaze. Nu s-au înregistrat victime. Clădirea administrației din centrul orașului a fost lovită de trei ori. La ora 09.00 (ora locală) era în plină desfășurare o operațiune de salvare și stingere a incendiului”, a precizat Statul major al armatei ucrainene. Detalii aici


UPDATE 12.15 Rusia a pierdut patru avioane de luptă în ultimele 24 de ore

Sistemele antiaeriene ale Ucrainei au doborât cel puțin patru avioane de luptă rusești, printre care un bombardier tactic de tip Su-34, în ultimele 24 de ore.

„Astăzi este o zi bună pentru armata ucraineană și o zi proastă pentru aviația rusă. Un avion Su-25, două Su-30 și un Su-34 s-au dus dracului”, anunțat Ministerul ucrainean al Apărării într-un mesaj publicat duminică pe Twitter.

Ministerul ucrainean al Apărării face referire la celebra expresie „Navă rusească, du-te dracului!”, spusă de militari ucraineni de pe Insula Șerpilor înainte de un atac.

O înregistrare video publicată pe Twitter arată un avion Su-30 în flăcări după ce a fost lovit de o rachetă antiaeriană. Într-o altă înregistrare video un avion multirol Su-30 poate fi  explodând în momentul impactului cu pământul după ce a fost doborât de o rachetă antiaeriană portabilă Stinger.

Potrivit portalului Oryx, forțele aeriene rusești au pierdut cel puțin 58 de avioane doar pe baza probelor foto și video, 28 sunt dintre ele fiind de ultimă generație.


UPDATE 12.04 Un prizonier britanic, luptător în Ucraina și eliberat de Rusia, spune că a fost „tratat mai rău decât un câine”

Un fost prizonier britanic, care a fost eliberat de Rusia, a spus că a fost „tratat mai rău decât un câine” după ce a fost ținut captiv timp de cinci luni.

Aiden Aslin s-a întors în Marea Britanie după ce a fost închis luni de zile în urma capturării sale de către forțele ruse.

Vorbind duminică cu The Sun, el a povestit că fost capturat în Mariupol și trimis în judecată în autodeclarata Republică Populară Donețk, unde i s-a spus că riscă pedeapsa cu moartea.

Vorbind despre momentul în care a fost înjunghiat în spate cu un cuțit, Aslin a spus: „Știam că există o posibilitate foarte mare să fiu ucis”.

A fost întrebat apoi de un rus care îl păzea: „Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?”.

Răspunzând la o moarte rapidă, lui Aslin i s-a spus: „Vei avea o moarte frumoasă și mă voi asigura de asta”. Detalii aici


UPDATE 11.43 Putin și riscul utilizării armelor nucleare tactice în Ucraina

Vladimir Putin s-a arătat dispus să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul Rusiei, generând astfel temeri că ar putea ataca Ucraina cu o armă nucleară mică sau „tactică”.

Armele nucleare tactice nu au fost niciodată folosite în conflicte.

Puterile nucleare, precum Statele Unite și Rusia, au considerat că este la fel de eficient să distrugă ținte pe câmpul de luptă folosind muniții convenționale moderne.

În plus, nicio putere nucleară nu a fost dispusă până acum să riște să declanșeze un război nuclear total prin folosirea armelor nucleare tactice.

Cu toate acestea, Rusia ar putea fi mai dispusă să folosească arme tactice de dimensiuni mici decât rachete strategice.

Serviciile secrete americane consideră declarațiile lui Putin mai degrabă o încercare de descurajare a Occidentului de a nu ajuta Ucraina să încerce să recucerească aceste teritorii decât un semn că plănuiește un război nuclear.

Însă alții se tem că Rusia, în cazul în care va suferi noi eșecuri, ar putea fi tentată să folosească o armă tactică în Ucraina într-o tentativă de „schimbare a jocului”, pentru a ieși dintr-un impas sau pentru a evita înfrângerea.

James Acton, expert în domeniul nuclear la Carnegie Endowment for International Pace, un centru de reflecție din Washington DC, afirmă: „Sunt în mod legitim îngrijorat că, în această circumstanță, Putin ar putea folosi o armă nucleară - cel mai probabil pe teren în Ucraina pentru a îngrozi pe toată lumea și a-și vedea de drum mai departe. Nu suntem încă în acel moment”Detalii aici


UPDATE 10.42 Atacuri cu rachete și bombardamente în sudul și estul Ucrainei

Armata ucraineană a anunțat duminică dimineața că forțele ruse au lansat zeci de atacuri cu rachete și bombardamente asupra unor ținte militare și civile, între care 35 de „așezări”, în ultimele 24 de ore.

Rusia, la rândul ei, neagă că a vizat civili. Agenția de presă de stat RIA, citând surse neidentificate, susține că forțele ucrainene au bombardat un grânar și depozite de îngrășăminte.

Reuters nu a putut verifica afirmațiile niciunei părți.


UPDATE 08.39 General: Rușii fug pentru că sunt îngroziți de teroarea din propria armată

Groaza față de regimul de teroare din propria armată ar putea fi printre motivele pentru care rușii au fugit în număr mare din țară după anunțul mobilizării parțiale a populației, relatează The Sun.

Încă din vremurile sovietice, armata rusă a avut reputația că practică hărțuirea mortală și apelează la ritualuri de inițiere extrem de violente. Numite „dedovșcina”, aceste ritualuri constau în viol, acte de tortură și furt.

Generalul Sir Richard Shirreff, fost comandant suprem adjunct al forțelor aliate din Europa, a declarat pentru The Sun: „Motivul pentru care un număr mare de bărbați încearcă să plece din Rusia este că sunt speriați de anunțul de recrutare generală. Este o armată brutală, fără simț al onoarei sau al valorilor, iar șansele de supraviețuire în orice război purtat de armata rusă sunt destul de mici. Nu au făcut nimic pentru a rezolva vechile problemele de hărțuire și de abuzuri care există încă din vremea armatei sovietice”Detalii aici


UPDATE 06.25 Lavrov promite „protecție deplină” pentru teritoriile anexate de Rusia

 Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul rus de Externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.  

„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist”, a declarat Lavrov. Detalii aici


UPDATE 06.00 Președintele Ucrainei se declară șocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, informează Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut sprijin la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a menţionat sistemul Domul de Fier (Iron Dome) al Israelului, folosit deseori pentru a intercepta rachetele trase de către militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt în stare de şoc pentru că nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”, a spus șeful statului ucrainean, potrivit Agerpres. Detalii aici


UPDATE 04.00 Zelenski le cere trupelor ruse să se predea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat direct cetăţenilor ruşi sâmbătă seara, spunându-le că preşedintele lor îşi trimite cu bună ştiinţă „cetăţenii la moarte”, transmite AFP.

Puterea rusă înţelege perfect că îşi trimite cetăţenii la moarte”, a spus preşedintele Zelenski în limba rusă, cerând forţelor Moscovei să se predea.

„Veţi fi trataţi într-un mod civilizat... nimeni nu va şti care sunt circumstanţele predării voastre”, a declarat şeful statului ucrainean la doar câteva ore după ce Rusia a adoptat o lege care înăspreşte pedepsele pentru predarea voluntară şi dezertare, potrivit Agerpres. Detalii aici


UPDATE 01.00 Lavrov a atacat SUA de la tribuna ONU și a acuzat Occidentul de „rusofobie fără precedent”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a denunţat sâmbătă de la tribuna Adunării Generale a ONU „rusofobia fără precedent” a Occidentului, în timp ce omologul său chinez Wang Yi a subliniat că prioritatea acum trebuie să fie facilitarea unor negocieri care să conducă la încheierea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina şi să răspundă „preocupărilor de securitate legitime ale tuturor părţilor”, potrivit Agerpres. 

Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a erijat aproape într-un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio obligaţie, dar cu dreptul sacru de a acţiona în impunitate oriunde şi oricând”, a acuzat Lavrov în intervenţia sa la Adunarea Generală a ONU. 


UPDATE 00.00 Explozie puternică în Berdiansk

Sâmbătă a avut loc o explozie puternică care a zguduit centrul orașului Berdiansk, din regiunea Zaporojie, oraș aflat sub ocupația forțelor ruse.

  „O explozie puternică a răsunat în Berdiansk. Locuitorii au raportat că sunetul a venit din centrul oraşului”, au transmis autoritățile locale. 


Prezență la vot de peste 45% după primele două zile

Prezența la votul referendumului privind anexarea regiunilor cucerite de ruși la Rusia a fost de 45.86% după primele două zile, potrivit agenției ruse de presă Interfax. 

Aproximativ 50 de soldați ucraineni mor zilnic

Zelenski a acordat un interviu ziarului Ouest-France în care a declarat că zilnic mor aproximativ 50 de soldați ucrianeni. Președintele ucrainean a transmis că rata mortalității în rândul adversarilor este de cinci o ori mai mare

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite