Protestele anti-mobilizare continuă în Rusia. Focuri de armă în Daghestan

0
0

Sute de persoane protestează în Daghestan față de mobilizarea la războiului din Ucraina, localnicii au blocat autostrada Khasavyurt-Makhachkala.

Proteste în Daghestan FOTO: Captură Twitter
Proteste în Daghestan FOTO: Captură Twitter

Mai multe videoclipuri publicate pe Twitter arată situația din Daghestan, unde femeile au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. În timp ce într-un alt videoclip postat se pot auzi focuri de armă.

Mai multe de proteste au loc în Orientul Îndepărtat al Rusiei, potrivit SkyNews, care susține că protestatarii care se opun mobilizării parțiale scandează „nu genocidului”.

În orașul Iakutsk, din estul extrem el Rusiei, sute de protestatari s-au adunat în piața centrală din oraș pentru a protesta împotriva ordinului președintelui rus de mobilizare parțială a 300.000 de rezerviști pentru războiul din Ucraina. Aceștia au interpretat un dans tradițional cunoscut sub numele de „osuokhai”. 

Sute de manifestanți au fost reținuți

Peste 700 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei la noile proteste față de mobilizarea parţială decretată miercuri de preşedintele Vladimir Putin pentru consolidarea trupelor care participă la invazia asupra Ucrainei, afirmă ONG-uri citate de agenţia EFE, transmite Agerpres. Cele mai multe persoane au fost reţinute la Moscova, respectiv 345, potrivit aceluiaşi ONG.

„Până la 18:51, ora Moscovei, au fost deja arestate peste 689 de persoane în 30 de oraşe“, afirmă OVD-Info, o organizaţie care susţine că poate observa şi ţine evidenţa acestor arestări.

Grupul independent de monitorizare OVD-Info susține că peste 2.000 de persoane au fost reținute în toată țară în urma protestelor din cele 33 de orașe. De asemenea, OVD a raportat că unii dintre cei reținuți sunt copii.

Președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea a circa 300.000 de rezerviști, după ce în urma unei contraofensive ucrainene trupele ruse au pierdut teritorii cucerite în nord-estul Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a argumentat că această mobilizare este necesară pentru ca trupele ruse să poată susţine o linie a frontului ce are o lungime de circa o mie de kilometri şi pentru a controla teritoriile ocupate în estul şi sudul Ucrainei, unde în provinciile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, aflate parţial sub control rusesc, se desfăşoară până marţi referendumuri pentru anexarea la Rusia.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite