LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac cu drone și rachete asupra Mîkolaiv. Rusia avertizează asupra unei „escaladări incontrolabile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 242-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că principala țintă a rușilor este infrastructura energetică, dar distrugerea acesteia nu îi împiedică pe ucraineni să își apere țara.

Clădire distrusă în Mîkolaiv Foto Twitter / Nexta
Clădire distrusă în Mîkolaiv Foto Twitter / Nexta

UPDATE 21.14 De ce o potențială retragere din Herson este dificilă pentru trupele ruse. Analiza unui general: „Sunt multe lucruri care pot merge rău pentru ei”

General australian în retragere Mick Ryan face pe Twitter o analiză a scenariului în care armata rusă s-ar retrage din pozițiile defensive de pe malul vestic al Niprului, enumerând considerentele pentru care este o manevră dificil de executat cu succes.

Ryan începe prin a defini considerentele pentru retragere luate în calcul, de pildă, de comandanții din armata americană sau australiană. Detalii aici

UPDATE 21.12 Pacea este posibilă când ucrainenii „o vor decide“, afirmă Macron

„O pace este posibilă“ în Ucraina atunci când ucrainenii „o vor decide“, a declarat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron în deschiderea unui summit pentru pace la Roma, relatează France Presse.

„Să nu lăsăm ca pacea să fie astăzi capturată cumva de puterea rusă. O pace este posibilă, cea pe care o vor decide ei (ucrainenii) când ei o vor decide“, a adăugat el în cursul unui discurs în deschiderea acestui summit organizat de comunitatea Sant'Egidio. Detalii aici

UPDATE 21.10 Temeri la Kiev cu privire la un atac sub „steag fals“ al Rusiei

Kievul a exprimat duminică temeri cu privire la un posibil atac "sub steag fals" din partea Rusiei după ce ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat în convorbiri telefonice purtate în aceeaşi zi cu omologii săi din Franţa, Turcia şi Marea Britanie că Ucraina ar pregăti un atac cu "bombă murdară" pe teritoriul propriu pentru a da vina pe Rusia, iar Moscova acuză de regulă partea adversă când intenţionează să întreprindă vreo acţiune reprobabilă, potrivit agenţiei de presă Unian. Detalii aici

UPDATE 19.24 Patriarhul Kirill spune că Rusia a intrat în război cu Ucraina împotriva voinței țării

Rusia a intrat în conflictul armat în Ucraina împotriva propriei sale voinţe, a susţinut Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, într-o predică ţinută duminică în regiunea Nijni Novgorod, în vestul Rusiei, potrivit EFE, citată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 19.22 Rusia bombardează cu drone și rachete orașul Mîkolaiv (Nicolaev). Rusia avertizează asupra unei „escaladări incontrolabile”

Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Hersonul ocupat, regiune din sud care este scena unei ofensive majore a forţelor ucrainene pentru recucerirea teritoriul capturat de Rusia la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care naţionaliştii ruşi îl consideră responsabil de eşecurile Moscovei în război, a evocat "deteriorarea rapidă a situaţiei" în cursul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez şi turc, a indicat Ministerul rus al Apărării. Detalii aici

UPDATE 17.47 Kremlinul consideră că fiecare rus trebuie să sufere pentru ca Putin să câştige în Ucraina

Cu zeci de soldaţi proaspăt mobilizaţi deja ucişi şi trupe care pregătesc terenul pentru o retragere din Herson, oraş-cheie în sudul Ucrainei, Kremlinul a dezvăluit că speră acum să dea un suflu nou războiului său, făcându-i pe ruşii obişnuiţi să îl simtă cât mai mult posibil, comentează duminică publicaţia americană The Daily Beast.

Serghei Kirienko, primul adjunct al şefului Administraţiei prezidenţiale ruse, a declarat sâmbătă într-un discurs pronunţat într-o conferinţă naţională a profesorilor, că războiul pe care Kremlinul a insistat până acum cu obstinaţie să-l numească „operaţiune militară specială" trebuie să devină un „război popular".

„Rusia a câştigat întotdeauna orice război când războiul devenea problema tuturor.Vom câştiga cu siguranţă acest război: atât războiul 'fierbinte', cât şi războiul economic şi chiar războiul informaţional foarte psihologic care se duce împotriva noastră. Dar pentru asta războiul trebuie să fie popular, astfel încât fiecare să simtă propria implicare. Pentru ca fiecare persoană să aibă posibilitatea de a contribui la victoria noastră", a declarat Kirienko. Detalii aici...

UPDATE 15.28 Ministrul rus al apărării susţine, într-o convorbire cu omologul francez, că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară”

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a discutat duminică la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu despre situaţia din Ucraina, situaţie care „are o tendinţă spre o escaladare necontrolată”, informează AFP şi Reuters.

Serghei Şoigu „i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o «bombă murdară»”, însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.

Cei doi miniştri „au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid”, a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. „Există în continuare o tendinţă către o escaladare necontrolată”, adaugă comunicatul.

Aşa-zisa „bombă murdară” combină explozivi tradiţionali cu materialele radioactive şi are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie şi contaminează radioactiv zona. Detalii aici...

UPDATE 15.26 Imagini cu un pilot rus care s-a catapultat după ce avionul său a fost lovit de antiaeriana ucraineană

Un pilot rus s-a catapultat dintr-un avion lovit de antiaeriana ucraineană. Momentul a fost surprins de o cameră video montată pe casca pilotului și a fost postat pe rețelele de socializare.

Contul Ukraine Weapons Tracker de pe Twitter, unde apar constant imagini și videoclipuri din război provenite din surse deschise sau oficiale, a anunțat că pilotul rus se afla la manșa unui avion de atac la sol Suhoi Su-25, indicativ „Roșu 09”.

Detalii aici...

UPDATE 15.25 Mărturii despre copii ucraineni deportați și adoptați împotriva voinței lor

Mărturii obținute de Associated Press și New York Times surprind practica deportării forțate a copiilor ucraineni, relatează Insider.

Oficialii ucraineni susțin că mii de copii au fost luați de forțele rusești din zonele ocupate ale Ucrainei și deportați forțat în teritoriile ocupate de Rusia sau în Rusia unde odată ajunși procedurile de adopție au fost accelerate.

Unul dintre acești copii este o fată în vârstă de 14 ani. Sub numele de Ania, fata a dezvăluit pentru New York Times că a fost luată împotriva voinței sale și că nu a putut pleca din Rusia, unde locuiește la o familie adoptivă. Ea a mărturisit că se fac formalități să obțină cetățenie rusă, dar că și-ar dori să se întoarcă la prietenii și familia ei din Ucraina. Detalii aici...

UPDATE 14.41 Două linii de apărare au fost construite într-o regiune rusă la frontiera cu Ucraina

Două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, pentru a face faţă unor „eventuale atacuri ale forţelor ucrainene", a anunţat duminică guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, informează AFP.

„Săptămâna aceasta, lucrările de construcţie la două linii de apărare întărite în regiunea Kursk au fost încheiate", a scris Starovoit pe Telegram, precizând că o a treia linie de apărare ar urma să fie construită până pe 5 noiembrie.

„Suntem gata să facem faţă oricărui atac asupra teritoriului nostru", a dat el asigurări.

La rândul său, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, situată şi ea la frontiera cu Ucraina, a anunţat sâmbătă începerea construirii unei linii de apărare în regiunea sa. Detalii aici...

UPDATE 14.40 Întreruperi controlate de energie electrică la Kiev, după lovituri ucrainene

Operatorul reţelei de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a operat duminică întreruperi controlate de curent la Kiev, pentru a „stabiliza" furnizarea de energie electrică, după lovituri ruse repetate asupra infrastructurilor energetice ale ţării, informează AFP.

„Pe 23 octombrie, întreruperi de stabilizare au avut loc la Kiev, pentru a evita accidente", a explicat furnizorul privat de electricitate ucrainean DTEK, precizând că întreruperile de curent, care vizează alternativ diferite cartiere ale capitalei ucrainene, nu ar trebui să dureze mai mult de patru ore. Detalii aici...

UPDATE 13.37 Voluntarii georgieni din Ucraina susțin că au ucis 16 mercenari ruși Wagner într-un atac

Membrii așa-numitei „Legiuni georgiene”, o unitate de voluntari din Georgia care luptă de partea armatei ucrainene, susțin că au reușit să ucidă 16 mercenari Wagner în luptele recente din sudul Ucrainei.

„Legiunea înaintează și ne este foame! 16 mercenari Wagner distruși. Mai bine fugiți, cât încă mai puteți”, se arată într-un mesajul postat pe contul de Twitter al „Legiunii georgiene” și care însoțește un clip video de aproximativ 1 minut care arată un atac al georgienilor asupra unei poziții defensive rusești.

Detalii aici...

UPDATE 13.09 Unul dintre cei mai bogați ucraineni, arestat pentru trădare. Este acuzat că îi ajuta pe ruși să-și repare elicopterele militare

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat arestarea unuia dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, miliardarul Viaceslav Boguslaev, acuzat de trădare în favoarea Rusiei. Oligarhul, fost proprietar al unui important constructor de motoare de aviație, a fost acuzat că îi ajuta pe ruși să-și repare elicopterele militare.

Mai multe instituţii de presă din Ucraina scriu că Viaceslav Boguslaev, în vârstă de 83 de ani, „şeful onorific” al companiei Motor Sich din Zaporojie, a fost reţinut şi a fost dus la Kiev într-un convoi. Detalii aici...

UPDATE 11.45 Momentul în care soldații ucraineni salvează un rus cu piciorul strivit: Omoară-mă / Nu suntem ca voi!

O înregistrare video cu soldații ucraineni care au salvat un militar rus care mergea cu un transportor blindat și care a fost rănit într-o ambuscadă, a devenit viral pe rețelele de socializare. Văzându-se încolțit, cu piciorul strivit între vehiculul în care se afla și un zid, soldatul rus a cerut să fie ucis, dar ucrainenii l-au scos dintre fiare și i-au acordat îngrijiri.

Un soldat rus a rămas blocat cu un picior strivit între vehicul și un zid de care s-a izbit, în timp ce ceilalți au murit în urma atacului sau au fugit. Soldatul ucrainean care a filmat scena cu camera montată pe cască le cere camarazilor săi să-l acopere și merge să vadă ce s-a întâmplat cu soldatul rus, care nu poate să se miște.

Soldat ucrainean:- Scursură. Ce faci, nenorocitule? Ești terminat. O să-ți tai piciorul. Băieți, am nevoie să mă acopere cineva din grădină.

Soldat rus: - Ascultă, omoară-mă.

Soldat ucrainean: - Pe dracu, ia-o ușor! (...) Nu suntem ca voi, retardaților! 

Detalii aici...

UPDATE 09.52 Fostul director al CIA David Petraeus nu exclude ca SUA și partenerii săi să intervină în războiul din Ucraina

Fostul director al CIA și fost comandant al forțelor SUA și NATO din Afganistan, generalul în rezervă David Petraeus, nu exclude ca un contingent militar multinațional sub conducerea Statelor Unite să poată lua parte la război de partea Ucrainei. Acest lucru se poate întâmpla dacă Federația Rusă trece „linia roșie” în agresiunea armată împotriva Ucrainei, a explicat Petraeus într-un interviu pentru L'Express .

Potrivit acestuia, SUA și alte state pot reacționa într-un fel sau altul dacă agresorul recurge la acțiuni foarte „șocante și teribile” pe teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, țările nu vor reprezenta forțele Alianței Nord-Atlantice.

Generalul consideră că „linia roșie” pentru NATO este direct legată de apărarea colectivă, în conformitate cu articolul al cincilea din Tratatul Atlanticului de Nord, adică de un atac asupra unui membru al blocului. Detalii aici...

UPDATE 09.44 Avertisment pentru Putin. Pentagonul dezvăluie că un submarin nuclear american se află între Moscova și Beijing

Armata americană a luat decizia neobișnuită de a dezvălui că principalul său comandant pentru Orientul Mijlociu se afla pe un submarin american cu rachete balistice în Marea Arabiei.

Într-o mișcare care ar putea face valuri în regiune, generalul Erik Kurilla s-a îmbarcat miercuri timp de aproximativ opt ore pe USS West Virginia, aflat într-o locație nedezvăluită în apele internaționale.

Nava este unul dintre submarinele cu rază lungă de acțiune ale Marinei SUA, clasa Ohio, care, ca parte a triadei nucleare a țării, pote lansa lovituri cu rachete nucleare. Unul dintre cele șase submarine cu rachete balistice staționate la Naval Submarine Base Kings Bay, Georgia, USS West Virginia poate transporta până la 20 de rachete balistice lansate de submarin cu mai multe focoase. Detalii aici...

UPDATE 09.42 Rușii pregătesc Hersonul pentru lupte de stradă, iar apartamentele din Energodar sunt jefuite

Forțele ucrainene au bombardat pozițiile armatei ruse din regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată și anexată ilegal de către Moscova, lovind mai multe rute de aprovizionare peste râul Nipru, în ceea ce pare a fi un asalt asupra orașului Herson, una din primele zone urbane cucerite de Rusia la începutul războiului.

Oficiul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că 88 de așezări din regiunea Herson și 551 de așezări din regiunea nord-estică Harkov au fost recucerite în timp ce armata ucraineană și-a continuat contraofensiva.

Aceste informații au fost făcute publice pe rețeaua Telegram de Kiril Timoșenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev.

În prezent, o parte semnificativă a populației a părăsit Hersonul ocupat, iar ocupanții ruși pregătesc orașul pentru lupte de stradă, a raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici...

UPDATE 09.40 Sistemele ucrainene de încălzire centralizată din era sovietică s-au transformat din armă în vulnerabilitate

La momentul destrămării sale, în 1991, Uniunea Sovietică a lăsat în urmă un cadou neașteptat pentru era schimbărilor climatice, scrie revista „Time”.

În subteranele orașelor și localităților din Europa de Est, inginerii sovietici au proiectat vaste rețele de conducte care transportau apă caldă către case, școli, magazine, spitale și nu numai. Aceste sisteme centralizate – pe care oficialii decideau când să le pornească și să le oprească - asigurau încălzire ieftină pentru toată lumea.

La treizeci de ani de la independență, în ciuda reducerii considerabile a serviciilor din cauza lipsei de investiții, încălzirea urbană continuă să consume majoritatea capacității de generare a căldurii în Estonia, Lituania și Slovacia. În Ucraina, începând din 2021, 53% dintre gospodăriile urbane depindeau de încălzirea centrală, potrivit datelor furnizate pentru TIME de firma de inginerie Tetra Tech, ce se ocupă de proiectul de securitate energetică din Ucraina.

Ucraina deține un mare avantaj în tranziția energetică. Deși apa din rețelele urbane este încălzită de obicei de centrale pe cărbune sau pe gaze naturale, acestea sunt relativ ușor de adaptat pentru a funcționa cu bioenergie sau cu căldură reziduală de la sistemele de canalizare, centrale electrice sau chiar centre de date. Este o soluție mult mai simplă, mai ieftină și potențial mai eficientă din punct de vedere energetic decât înlocuirea a mii de cazane alimentate cu combustibili fosili în tot cartierul. Detalii aici...

UPDATE 09.30 G7 condamnă răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie

Grupul celor Şapte (G7) naţiuni industrializate a condamnat sâmbătă răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie şi a cerut revenirea imediată a controlului deplin al centralei Ucrainei, informează Reuters.

"Condamnăm răpirile repetate de către Rusia a conducerii şi a personalului ZNPP (centrala nucleară Zaporijie) ale Ucrainei", au afirmat directorii generali pentru neproliferare din statele membre G7 într-o declaraţie comună.

"Îndemnăm Rusia să redea imediat controlul deplin al ZNPP proprietarului său suveran de drept, Ucraina", se arată în comunicat. Detalii aici...

UPDATE 05:50 Zelenski afirmă că principala țintă a rușilor este infrastructura energetică

Președintele Zelenski s-a adresat poporului ucrainean. El a afirmat că se lucrează în prezent la eliminarea efectelor atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice. În unele zone s-a reluat deja alimentarea cu energie. 

Continuăm să eliminăm urmările atacurilor teroriste de astăzi asupra infrastructurii noastre. Geografia acestui atac masiv este foarte largă: Volin, Odesa, regiunea Hmelniţki, regiunea Kirovohrad, regiuneaa Dnipropetrovsk, regiunea Rivne, regiunea Mikolaiv, regiunea Zaporojie şi alte locuri.

Principala ţintă a teroriştilor este energia. Drept urmare, vă rog să fiţi şi mai atenţi decât înainte în ceea ce priveşte nevoia de consum în mod conştient de electricitate. Stabilitate industriei energiei statului nostru se bazează pe fiecare oraş şi fiecare district al Ucrainei. Vă rog să limitaţi folosirea dispozitivelor electrice care consumă mult curent. Şi în special în orele de vârf, dimineaţa şi seara”, a spus Zelenski, potrivit news.ro.

UPDATE 05:00 Olena Zelenska: ''Luptăm pentru vieţile noastre''

Soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, a transmis sâmbătă în cadrul Târgului de carte de la Frankfurt că rolul său o obligă să spună adevărul despre ororile care au avut loc și cu care se confruntă zilnic cetățenii ucraineni.

"Luptăm pentru vieţile noastre", a spus ea audienţei la un eveniment organizat de revista germană pentru femei Brigitte, potrivit Agerpres.  Detalii aici...

UPDATE 04:00 Divizia 101 aeropurtată a armatei SUA, desfășurată în Europa pentru prima oară în ultimii 80 de ani

Divizia 101 aeropurată a armatei Statelor Unite a fost desfășurată pentru prima oară în ultimii 80 de ani, în actualele condiții de tensiuni ridicate dintre Rusia și alianța NATO.

Celebra unitate poreclită "Screaming Eagles" a diviziei 101 aeropurtată a ajuns în România și este antrenată să acționeze rapid pe orice câmp de luptă. Potrivit CBS News, militarii americani sunt gata să treacă oricând granița în Ucraina. 

CBS News a obținut un interviu cu comandantul adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas. Jurnaliștii CBS News au călătorit alături de acesta cu un elicopter Black Hawk timp de o oră până la marginea teritoriului NATO, la aproximativ cinci kilometri de granița României cu Ucraina. 

 „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO. Venim cu capacități speciale, de la capacitatea noastră de asalt aerian... Suntem o forță de infanterie ușoară dar, din nou, aducem mobilitate cu noi, pentru aeronavele noastre și pentru asalturile noastre aeriene”, a declarat Lubas. Detalii aici...

UPDATE 03:00 Drone vândute Rusiei: Iranul avertizează împotriva unor abordări provocatoare din partea europenilor

Iranul a avertizat sâmbătă împotriva oricărei abordări provocatoare după un apel al ţărilor europene pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei, potrivit Occidentului, şi care sunt folosite în războiul împotriva Ucrainei, informează AFP.

Ministerul iranian de externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzând în acelaşi timp Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului.Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată ONU, o anchetă imparţială asupra dronelor iraniene livrate Rusiei "prin încălcarea rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate".

Această rezoluţie a fost adoptată în 2015 pentru a încadra acordul nuclear civil iranian şi prevedea la momentul respectiv ridicarea treptată a sancţiunilor economice împotriva Iranului, potrivit Agerpres. Detalii aici...

UPDATE 00:00 Premierul ucrainean îi acuză pe ruși că au provocat o catastrofă umanitară

Premierul ucrainean Denis Shmihal a acordat un interviu ziarului german Frankfurter Allgemeine în care a acuzat Rusia că a provocat Ucrainei o catastrofă umanitară prin distrugerea infrastructurii energetice. 

2 localități din Herson eliberate de ucraineni

Armata ucraineană a eliberat alte două localități din Herson. Anunțul a fost făcut de Statul Major al forțelor armate ucrainene care a afirmat că rușii au fost alungați din Charivne și Chkalove.

1.5 milioane de ucraineni rămași fără energie electrică

Forțele ruse au distrus o mare parte din infrastructura energetică a Ucrainei și a lăsat peste 1.5 milioane de ucraineni fără energie electrică în pragul iernii. În prezent au început lucrările de remediere a problemelor cu energia electrică. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite