LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii amenință că vor distruge sateliți occidentali. Noi bombardamente în jurul Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup anti-război rus numit „Stop the Wagons” și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unui segment de cale ferată în Novozybykovo, regiunea Bryansk, la aproximativ 15 km de granița ruso-belarusă.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

UPDATE 21.21 Vladimir Putin, afirmații delirante: ar ști unde pregătește Ucraina o „bombă murdară”

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze „cât mai repede posibil'' instalaţiile nucleare ucrainene, acuzând din nou Kievul că pregăteşte folosirea unei „bombe murdare'' în conflictul ruso-ucrainean, relatează agenţia EFE.

„Noi suntem favorabili (unei inspecţii a AIEA în Ucraina n.red). Şi să o facă cât mai repede posibil, pentru că ştim că acum Kievul face tot ce poate pentru a şterge indiciile acestor planuri. Ei (ucrainenii n.red) lucrează la asta'', la pregătirea unei „bombe murdare'', a spus Putin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova. Detalii aici  

UPDATE 20.49 Bomba murdară și campania de dezinformare rusă. Cât de periculos e „jocul” Rusiei

După acuzațiile privind armele chimice, pe care ucrainenii le-ar deține, mașina de propagandă rusească a născocit amenințarea cu „bomba murdară”. Aceasta poate indica o pregătire pentru escaladarea atrocităților comise de armata rusă, se arată într-o analiză a portalului european EU vs Disinfo.

  Oficiali de top de la Kremlin și instituțiile media pro-Kremlin au readus, zilele trecute, în mediul public o știre falsă cu efecte îngrijorătoare: se presupune că Kievul va detona o „bombă murdară” sau o „armă radiologică” și apoi va da vina pentru dezastru pe Rusia,  arată portalul Comisiei Europene care se ocupă de analiza știrilor false.

Continuarea aici

UPDATE 20.15 Putin, noi amenințări: Lumea a intrat în „cel mai periculos” deceniu după al Doilea Război Mondial

Lumea a intrat în deceniul său cel mai periculos şi imprevizibil după al Doilea Război Mondial, a estimat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că urmăreşte să-şi menţină dominaţia asupra planetei, relatează agenţiile AFP şi EFE.

„Suntem într-un moment istoric. Ne aflăm fără îndoială în faţa deceniului cel mai periculos, cel mai important, cel mai imprevizibil” după 1945, a apreciat liderul de la Kremlin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova. Detalii aici

UPDATE 19.33 Noua tactică a lui Putin, odată cu apropierea iernii. Pe ce ar trebui să se concentreze Occidentul

Raționalizarea energiei electrice a devenit noua realitate sumbră a războiului în Ucraina, pe măsură ce Rusia încearcă să-i distrugă capacitatea economică, pentru ca liderii acesteia să fie nevoiți să se apropie de masa negocierilor, susține expertul John Lough, membru asociat al Programului Rusia și Eurasia, Chatham House, într-un articol pentru CNN.

Săptămâna aceasta, vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk le-a cerut ucrainenilor care au fugit din țară din cauza invaziei Rusiei, să nu se întoarcă acasă în această iarnă, pe fondul crizei energetice

Trebuie să supraviețuim în această iarnă”, a spus ea, adăugând că „[Dacă oamenii se întorc] rețeaua electrică s-ar putea defecta”.

Continuarea aici

UPDATE 18.55 Rusia acuză Ucraina că s-a retras din negocieri „la ordinul” SUA

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a acuzat Ucraina că s-a retras din negocierile de pace din martie cu Rusia „la ordinul" SUA, chiar când se ajunsese la „un echilibru foarte, foarte dificil" între Kiev şi Moscova.

„Textul era de fapt gata (...). Şi apoi, brusc, partea ucraineană a dispărut de pe radar, a declarat că nu mai vrea să continue negocierile", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov. Acesta a continuat, precizând că „o asemenea respingere a acordurilor deja convenite a avut loc în mod clar la ordinul Washingtonului". Detalii aici

UPDATE 18.21 Ucraina a prezentat drona SHARK, noul coșmar al rușilor. Pentru ce va fi folosită VIDEO

Ucraina a dezvăluit joi o nouă dronă, numită „SHARK”, de fabricație autohtonă. Aceasta a fost dezvoltată pentru a lucra în tandem cu lansatoarele de rachete HIMARS.

Compania Ukrspecsystems a scris într-o postare pe Twitter că drona este fabricată în Ucraina și că lucrul la aceasta a început după 24 februarie, în primele zile ale războiului.

În plus, ucrainenii subliniază că drona poate zbura până la 60 de kilometri în spatele liniilor inamice și că poate transmite date de precizie sistemelor HIMARS, pe care ucrainenii le-au folosit până acum împotriva  sistemului logistic al armatei ruse. Detalii aici

UPDATE 17.55 SUA și Canada modernizează un sistem de apărare din perioada Războiului Rece pentru a face față noilor amenințări

SUA și Canada caută să modernizeze Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) pentru a putea monitoriza potențiale noi amenințări reprezentate de rachetele Rusiei, Chinei și Coreei de Nord, relatează Insider.

În contextul în care Rusia , China și Coreea de Nord dezvoltă rachete balistice, de croazieră și hipersonice tot mai avansate, NORAD caută să-și modernizeze tehnologia de monitorizare a amenințărilor nucleare. Experții apreciază că pentru a fi mai eficient NORAD ar trebui să fie extins în Danemarca și teritoriul său nord-american, Groenlanda.

NORAD a fost înființat în 1958 de SUA și Canada, în contextul Războiului Rece, pentru proteja teritoriul Americii de Nord de bombardierele sovietice și apoi de rachetele intercontinentale.

Continuarea aici

UPDATE 16.49 Lupte acerbe în apropiere de Bahmut: „Ocupanţii ruşi au pierdut multe echipamente” VIDEO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seară că lupte extrem de acerbe se dau în prezent lângă Bahmut, oraş din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, o ţintă prioritară pentru armata rusă de luni de zile, transmite AFP.

„Situaţia din prima linie nu cunoaşte schimbări semnificative. În regiunea Doneţk, lângă Bahmut şi Avdiivka, au loc lupte extrem de acerbe”, a spus preşedintele ucrainean în intervenţia sa zilnică difuzată pe reţelele de socializare. Detalii aici  

UDPATE 15.51 Șeful Wagner susține că are multe centre de recrutare în UE: „Le mulțumim românilor”

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner a afirmat că are un număr „uriaș” de centre de recrutare în Cehia și a mulțumit mai multor cetățeni europeni care ar lupta în gruparea paramilitară.

Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, a sesizat situația pe pagina sa de Twitter, spunând că Prigojin a făcut declarațiile pe un canal de știri ceh pe Telegram, numit „neCT24”. Detalii aici

UPDATE 14.52 Ucraina şi-a întărit forţele militare de lângă Belarus

 Statul-major al armatei ucrainene a anunţat joi întărirea forţelor militare din regiunea din nord vecină cu Belarusul, pentru contracararea oricărui nou atac rusesc peste frontieră, transmite Reuters. Detalii aici

UPDATE 14.30 Noi bombardamente ale rușilor în jurul Kievului

Lovituri aeriene lansate de armata rusă au vizat joi dimineaţă zona din jurul capitalei Kiev, au anunţat autorităţile ucrainene, relatează dpa.

O municipalitate a fost bombardată, a declarat guvernatorul Oleksii Kuleba pe Telegram, fără a preciza numele oraşului. Serviciile de salvare au fost dislocate la faţa locului, a adăugat el. Detalii aici

UPDATE 14.12 „Suntem ca în iad”: noi plângeri ale soldaților ruși din prima linie VIDEO

Într-un videoclip distribuit de un jurnalist ucrainean, noi recruți ruși par să se plângă de lipsa instrumentelor de bază pentru a supraviețui pe front. Asta în timp ce Putin cere pentru soldați cel mai modern și eficient echipament.

Acolo este prima linie a războiului. Ne-au trimis aici fără niciun antrenament, fără nimic. Își bat joc de noi constant. Nu avem niciun fel de antrenament și nu avem provizii, iar unii bărbați din departamentul nostru au venit cu propriul lor echipament, pe care l-au cumpărat din banii lor”, a mărturisit un soldat. Detalii aici

UPDATE 13.33 Influența lui Prigojin la Kremlin: de la „bucătarul lui Putin” la creatorul grupării Wagner

De la deținut, Evgheni Prigojin, considerat proprietarul companiei militare private Wagner, Prigojin a devenit „bucătarul lui Putin” și ulterior confidentul președintelui rus. Influența sa politică a crescut pe fondul impasului armatei ruse în Ucraina.

Pe măsură ce relatările privind pierderile suferite de Rusia în Ucraina făceau înconjurul lumii în luna septembrie, o persoană neidentificată din cercul lui Vladimir Putin i s-ar fi adresat personal exprimând rezerve cu privire la gestionarea războiului de către Kremlin.

Marți, The Washington Post a relatat că persoana nu a fost nimeni alta decât Evgheni V. Prigojin, un om de afaceri rus și aliat vechi al lui Putin.

Continuarea aici

UPDATE 13.01 Sateliţi comerciali ai SUA şi ai aliaţilor lor ar putea deveni ţinte, avertizează Rusia

Sateliţi comerciali ai Statelor Unite şi aliaţilor lor ar putea deveni ţinte legitime pentru Rusia dacă ar fi implicaţi în războiul din Ucraina, a declarat un important oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

"Infrastructura cvasi-civilă poate fi o ţintă legitimă pentru o lovitură lansată ca represalii", a declarat Konstantin Voronţov, director adjunct al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din Ministerul de Externe rus, citat de TASS. Detalii aici  

UPDATE 12.27 O centrală electrică din Crimeea, ţinta unui atac cu dronă

Autorităţile din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, au anunţat joi că o centrală electrică a fost în cursul nopţii ţinta unui atac cu dronă, care nu a provocat însă pagube majore, relatează AFP. Detalii aici

UPDATE 10.50 Metoda riscantă folosită de elicopterele ucrainene pentru a nu fi detectate de ruși 

Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit un videoclip cu elicopterele sale care efectuează manevre de zbor extraordinare.

După cum explică ministerul într-un tweet, este vorba despre un zbor efectuat la 5 metri altitudine, care ar face imposibil ca apărarea antiaeriană a inamicului să detecteze, apoi să doboare aparatele de zbor. Detalii aici


UPDATE 08.00 Moscova a folosit o fotografie slovenă pentru a acuza Kievul că face o „bombă murdară”

Rusia a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o „bombă murdară" care ar fi pregătită de Ucraina, a declarat miercuri guvernul sloven, relatează AFP.

Utilizarea fotografiei „a fost făcută necorespunzător şi fără aprobarea autorităţilor slovene”, a declarat Dragan Barbutovski, consilier al biroului premierului Robert Golob. Detalii aici

UPDATE 07.20 Mărturii ale doctorilor belaruși care au îngrijit soldați ruși în primele luni ale războiului din Ucraina

Pe baza interviurilor cu medici belaruși, activiști în materie de drepturi ale omului, analiști militari și surse din domeniul securității, CNN a obținut o perspectivă asupra rolului jucat de Belarus în război, în timp ce a ajutat Moscova să ascundă numărul real de soldați ruși morți sau răniți pe frontul din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 06.50 Misticismul care îl împinge pe Putin la un război sălbatic în Ucraina

În timp ce Vladimir Putin dă impresia că nu este influențat de superstiții în luarea deciziilor, unii psihologi, analiști din serviciile secrete și un șaman din Republica Saha spun că liderul de la Kremlin alunecă adesea în această zonă crepusculară.

„Putin și anturajul său iau foarte în serios lumea spiritelor”, spune un oficial de la Kremlin care, din motive de siguranță, a cerut să fie citat sub rezerva anonimatului.

„Nu este un mare act de credință pentru un rus să înțeleagă că Putin va face tot ce este necesar pentru a distruge pe oricine dorește să exorcizeze demonii imaginari despre care se crede că îi dau putere”, continuă el. Detalii aici

UPDATE 06.40 Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive la vest de Svatove pe 26 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au lansat cinci atacuri consecutive și fără succes către Kuzemivka (13 km nord-vest de Svatove) de la Pishchane (23 km nord-vest de Svatove). Câțiva bloggeri au susținut că forțele ruse au respins multiple tentative de atac ucrainene la Svatove. Un alt blogger proeminent a postat o hartă care indică faptul că forțele ucrainene au avansat până la Dzherelne, la aproximativ 16 km spre vest de Svatove.

Surse ruse au susținut că trupele ruse și-au recâștigat pozițiile pierdute la vest de linia Svatove-Kreminna pe 26 octombrie. Un milblogger rus a raportat că unități ale Diviziei a 3-a de Infanterie Motorizată a Armatei 20 de Arme Întrunite au capturat poziții în Makiivka (20 km nord-vest de Kreminna) și Novosadove. (15 km nord-vest de Kreminna) și au împins trupele ucrainene din pozițiile la sud de Makiivka de-a lungul malului estic al râului Zherebets. Un alt blogger rus a susținut că luptele la nord-vest de Kreminna s-au întrerupt din cauza vremii proaste și a condițiilor noroioase, dar a remarcat că forțele ruse dețin Chervonopopivka (6 km nord-vest de Kreminna) și că Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) este o „zonă gri”. Cu toate acestea, imaginile postate pe rețelele de socializare pe 26 octombrie arată un soldat ucrainean ridicând un steag în Nevske, indicând faptul că trupele ucrainene probabil au preluat controlul asupra așezării, iar sursele ruse încearcă să oprească avansul acestora. Surse ruse au mai susținut că trupele ruse au respins tentativele de atacuri ucrainene către Bilohorivka, la 10 km sud de Kreminna.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 05.28 Forțele ruse au continuat să se pregătească pentru defensivă atât pe malul de vest, cât și pe cel de est al râului Nipro pe 26 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să pregătească poziții de apărare pe malul de est al râului Nipro. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că forțele ruse din Nova Kakhovka pregătesc poziții de apărare în oraș pentru lupte de stradă. Surse ruse au raportat că forțele ruse construiesc fortificații în orașul Herson și creează fortărețe în cazul unor viitoare străpungeri ucrainene, o sursă numind fortificațiile „Linia Surovikin.” Nova Kakhovka se află în special pe malul de est al râului Nipro, pregătirile rusești pentru lupta în oraș contrastează cu pretențiile rusești conform cărora forțele ruse intenționează să dețină orașul Herson și malul de vest al Niprului. Acest lucru poate indica, de asemenea, că forțele ruse anticipează că luptele vor avea loc pe malul de est al râului Nipru, pe teritoriul ocupat de ruși, mai adânc în regiunea Herson. Imaginile geolocalizate din 26 octombrie arată un rezident plângându-se de retragerea forțelor ruse pe malul de est al râului Koshevaya (5 km sud-vest de orașul Herson). Aceste rapoarte continue despre retragerile Rusiei din zonă sugerează că armata rusă nu se așteaptă să dețină orașul Herson chiar dacă intenționează să lupte pentru el.

UPDATE 04.55 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat să desfășoare operațiuni de contraofensivă în nord-vestul Oblastului Herson pe 26 octombrie. Sursele ruse au susținut că unitățile Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV) și Divizia 42 de infanterie motorizată a Armatei 58 de Arme Întrunite au respins un asalt ucrainean către Ischenka. în vecinătatea Davydiv Brid. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins și atacurile ucrainene la nord de zona Beryslav-Nova Kakhovka, lângă Bruskynske (39 km nord-vest de Beryslav), Piatykhatky (38 km nord de Beryslav) și Koshara (32 km nord de Beryslav) în nord-vestul Oblastului Herson. Elemente ale Brigăzii a 11-a de Asalt Aerian de Gardă operează în nord-estul Oblastului Herson, probabil în apropierea sau în raionul Beryslavului.

UPDATE 04.27 Oficialii militari ucraineni au păstrat în mare măsură tăcerea operațiunii cu privire la manevrele terestre ucrainene din regiunea Herson pe 26 octombrie. Comandamentul operațional de sud al Ucrainei a remarcat că trupele ucrainene au respins o încercare a Rusiei de a străbate liniile ucrainene într-o direcție nespecificată pe 25 octombrie. Surse militare ucrainene au reiterat, de asemenea, că trupele ucrainene își continuă campania de interdicție pentru a viza zonele de concentrare a Rusiei din Oblastul Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au efectuat peste 150 de misiuni de foc în direcția Bugului de Sud pe 26 octombrie, dar nu au specificat nicio țintă rusească care a fost lovită.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 03.36 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk pe 26 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului, la nord-est de Bakhmut în jurul Bakhmutske (10 km nord-est de Bakhmut) și Soledar (12 km nord-est de Bakhmut) și la sud de Bakhmut în jurul Ivanhradului (4 km sud de Bakhmut), Kurdiumivka (13 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Surse ruse au mai raportat că trupele ruse au efectuat atacuri în jurul Soledar și a altor așezări la nord-est de Bakhmut.

Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins atacurile limitate ale Rusiei la nord și la vest de orașul Donețk și în vestul Oblastului Donețk. Surse ruse au susținut că trupele ruse au realizat câștiguri de teren limitate la nord-vest de orașul Donețk și au preluat controlul asupra jumătate a orașului Vodiane (la 10 km nord-vest de orașul Donețk). De altfel, forțele ruse au efectuat lovituri de artilerie de rutină în jurul lui Bakhmut, în zona orașului Avdiivka-Donețk și în vestul regiunii Donețk.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 02.15 Se pare că armata rusă încearcă să atragă străini pentru a-și sprijini războiul din Ucraina. Foreign Policy a scris pe 25 octombrie că ruși – despre care se spune că ar aprține Grupului Wagner – contactează membri ai Corpului de Comando al Armatei Naționale Afgane, pregătit de SUA, pentru a-i recruta pentru a se alătura unei „legiuni străine” ruse pentru a lupta în Ucraina. Foreign Policy a arătat că mulți dintre acești foști soldați bine pregătiți s-au ascuns de când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în 2021 și nu au locuri de muncă stabile sau securitate personală, ceea ce înseamnă că până la 10.000 dintre aceste comandouri pot fi vulnerabile la ofertele rusești. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că la comisariatele militare din Belarus din regiunea Gomel au fobilizat șoferi și mecanici din Belarus pentru a repara echipamentele militare rusești în Belarus. Kremlinul caută probabil să-și sporească efortul de război cu elemente străine, deoarece forțele de luptă ruse continuă să se confrunte cu o lipsă acută de personal.

Soldați afghani antrenați de SUA. Sursa: Nexta TV via Twitter
Soldați afghani antrenați de SUA. Sursa: Nexta TV via Twitter

UPDATE 01.09 Surse ruse se plâng că Ministerul rus al Apărării nu menține contactul cu forțele ruse și prizonierii de război (POW) din Ucraina. Jurnalista rusă Anastasia Kashevarova a scris o plângere publică pe 26 octombrie conform căreia o întreagă companie rusă de oameni mobilizați ai Brigăzii 55 de infanterie motorizată care operează în apropiere de Svatove sunt fără comandă. Treisprezece bărbați ruși mobilizați dintr-un pluton al Regimentului 15 Inafnterie Motorizată din Divizia 2 Infanterie Motorizată de Gardă Taman au filmat un videoclip în care declarau că s-au ascuns într-o casă goală de lângă Svatove după înfrângerea unității lor. Bărbații raportează că nu au avut nicio legătură cu comandantul companiei lor sau cu restul comandamentului. Un milblogger rus s-a plâns că oficialii ruși abandonează prizonierii de război ruși în Ucraina și a implorat autoritățile ruse să facă ceva pentru a-i ajuta pe prizonierii ruși.

UPDATE 00.23 Ministerul Apărării al Regatului Unit (UKMOD) a atribuit aparent un atac din 24 octombrie care vizează o linie feroviară rusă din Oblastul Bryansk unui grup anti-război rus. Actori necunoscuți au distrus un segment de cale ferată în Novozybykovo, regiunea Bryansk, la aproximativ 15 km de granița ruso-belusa, cu un dispozitiv exploziv pe 24 octombrie. UKMOD a raportat că un grup anti-război rus numit „Stop the Wagons” și-a revendicat responsabilitatea pentru atac și nu a oferit niciun comentariu suplimentar. Se pare că elementele opoziției din Belarus au efectuat sabotaj împotriva căilor ferate din Belarus din februarie. Mobilizarea militară rusă ar putea promova acțiuni similare din partea rușilor nemulțumiți.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși și din administrația de ocupație din regiunea Herson au continuat să mute rezidenții de pe malul de vest al râului Nipro pe malul de est pe 26 octombrie. Șeful administrației de ocupație din Herson, Vladimir Saldo, a susținut pe 26 octombrie că autoritățile ruse și de ocupație au mutat 70.000 de locuitori din vest. malul râului Nipro în regiunea Herson în ultima săptămână. Saldo a susținut că 40.000 de locuitori din Herson s-au relocat pe malul de est al râului Nipro și un număr nespecificat s-au relocat în alte teritorii ocupate de ruși și în Federația Rusă însăși. Directorul adjunct al administrației de ocupație din Herson, Kirill Stremousov, a susținut pe 25 octombrie că autoritățile de ocupație au mutat 22.000 de locuitori de pe malul de vest. Stremousov a declarat, de asemenea, că programul de relocare al administrației de ocupație Herson a fost conceput pentru a găzdui 60.000 de rezidenți. Discrepanțele dintre cifrele pretinse ale lui Saldo și ale lui Stremousov subliniază natura haotică în care oficialii de ocupație și ruși își mută rezidenții. Este posibil ca Saldo să fi publicat o cifră care reflectă numărul final de rezidenți pe care oficialii ruși și de ocupație intenționează să-i mute de pe malul de vest al râului Nipro. Oficialii ruși și de ocupație vor spori probabil eforturile de relocare a rezidenților de pe malul de vest, pe măsură ce contraofensiva ucraineană din regiunea Herson progresează.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite