Lituania: Parlamentul anulează un veto prezidenţial asupra sancţiunilor impuse cetăţenilor ruşi şi belaruşi

0
Publicat:

Parlamentul Lituaniei a anulat un veto prezidenţial privind legea specială asupra sancţiunilor impuse cetăţenilor ruşi şi belaruşi, informează joi DPA.

Vilnius FOTO: Shutterstock
Vilnius FOTO: Shutterstock

Joi, în adunarea populară Seimas de la Vilnius, majoritatea celor 141 de membri ai parlamentului au votat pentru adoptarea legii fără amendamentele propuse de preşedintele Gitanas Nauseda. A fost astfel aprobată versiunea originală a legii, care impune sancţiuni mai mici împotriva cetăţenilor belaruşi decât împotriva celor ruşi, transmite Agerpres.

Nauseda şi-a justificat veto-ul spunând că nu există nicio bază pentru o evaluare diferită din punctul de vedere al securităţii naţionale a Lituaniei. El insistase ca cetăţenii şi entităţile din Belarus să fie supuşi aceloraşi sancţiuni ca şi ruşii în ceea ce priveşte vizele, permisele de şedere, achiziţionarea de proprietăţi şi alte activităţi.

Au existat opinii diferite asupra propunerii în guvern şi în rândul opoziţiei.

Lidera opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil în Lituania, a pledat pentru restricţii mai uşoare pentru belaruşi.

Parlamentul a adoptat legislaţia ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, văzut ca o ameninţare directă pentru securitatea naţională în statul baltic. Reglementarea urmează să intre în vigoare la 3 mai şi va fi iniţial valabilă un an.

Lituania se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică şi cu aliatul apropiat al Rusiei, Belarus.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite